Skip to content
Justitie

Reprezentantul României în consiliul EPPO, procurorul care va lucra direct cu Laura Codruța Kovesi

Inquam Photos/Octav Ganea

Consiliul European a anunțat luni lista celor 22 de procurori care vor lucra la Parchetul European (EPPO), în subordinea Laurei Codruța Kovesi. Din partea României Cătălin Borcoman, de la DIICOT Brașov.

Borcoman, fost consilier al lui Kovesi la Parchetul General, a fost preferat în dauna unor nume mai sonore, cum sunt Daniel Horodniceau, fost șef DIICOT, și Constantin-Claudiu Dumitrescu, şeful Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE din cadrul DNA.

Lista celor 22 de procurori:

Frédéric Baab
Cătălin-Laurențiu Borcoman
Jaka Brezigar
Danilo Ceccarelli
Gatis Doniks
Yvonne Farrugia
Teodora Georgieva
Daniëlle Goudriaan
Petr Klement
Tomas Krušna
Tamara Laptoš
Katerina Loizou
Ingrid Maschl-Clausen
José Eduardo Moreira Alves d’Oliveira Guerra
Juraj Novocký
Andrés Ritter
Maria Concepción Sabadell Carnicero
Gabriel Seixas
Kristel Siitam-Nyiri
Harri Tiesmaa
Yves Van Den Berge
Dimitrios Zimianitis

Procurorii vor supraveghea investigațiile și urmărirea penală și vor constitui Colegiul EPPO, împreună cu procurorul șef european.

Procurorii europeni sunt numiți pentru un mandat de șase ani, care nu poate fi înnoit. Consiliul poate decide extinderea mandatului pentru cel mult trei ani la sfârșitul acestei perioade.

Ca parte a normelor tranzitorii pentru primul mandat după crearea EPPO, procurorii europeni dintr-o treime din statele membre, hotărâți prin tragere la sorți, vor deține un mandat care nu poate fi reînnoit. Acesta este cazul procurorilor din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Olanda, Austria și Portugalia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *