R. Moldova/ A început procesul împotriva başcanei Găgăuziei; apărarea a cerut traducerea actelor în rusă

Sursa foto: X

Un tribunal din Chişinău a deschis marţi procesul în care guvernatoarea (başcana) pro-rusă a regiunii autonome Găgăuzia din cadrul Republicii Moldova, Evghenia Guţul, este acuzată de complicitate în finanţarea ilegală a fostul partid pro-rus Şor, relatează Reuters şi presa de peste Prut.

Dar şedinţa de judecată a fost amânată până pe 27 mai, întrucât apărarea a cerut traducerea actelor în limba rusă.

Conform actului acuzării întocmit de procurori, Evghenia Guţul a fost implicată între anii 2019 şi 2022 în canalizarea sistematică de fonduri clandestine către partidul Şor, formaţiune între timp scoasă în afara legii şi care a fost condusă de oligarhul fugar pro-rus Ilan Şor.

La sosirea la tribunal, başcana a acuzat în faţa mai multor zeci de simpatizanţi veniţi acolo să o susţină că este victima unui caz fabricat din motive politice. Ea a declarat apoi presei că şedinţa de judecată a fost amânată după ce a solicitat să i se prezinte actul acuzării în limba rusă.

În acest dosar, în care mai este acuzată şi o secretară din fostul partid Şor, Evghenia Guţul riscă între doi şi şapte ani de închisoare, precum şi interdicţia de a ocupa funcţii publice. Ea este de asemenea inculpată pentru oferirea unor sume de bani pentru participarea la protestele antiguvernamentale desfăşurate de partidul Şor în anul 2022.

Evghenia Guţul a efectuat anul acesta vizite la Moscova, unde s-a întâlnit cu oficiali ruşi, în martie având o întrevedere şi cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL