R. Moldova a primit primul radar de la producătorul francez Thales, pentru a-şi consolida apărarea aeriană

Sursa foto: X

Republica Moldova a anunţat miercuri că a intrat în posesia unui sistem de supraveghere aeriană de la producătorul francez Thales, un prim pas spre dezvoltarea apărării aeriene după ce pe teritoriul său au fost găsite fragmente de rachete provenind din războiul din Ucraina vecină, relatează Reuters.

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că sistemul de supraveghere a ajuns recent la Chişinău, pe cale aeriană, şi va putea monitoriza spaţiul aerian al întregii ţări, scrie şi NewsMaker.

Radarul a fost achiziţionat din bugetul naţional de apărare, iar compania franceză THALES a asigurat sprijinul informaţional şi logistic.

La rândul său, ministrul de externe Nicu Popescu a declarat că achiziţia reprezintă o mărturie a sprijinului pe care îl are Moldova din partea partenerilor francezi.
„Ne-am angajat să construim un viitor mai sigur şi mai prosper în cadrul familiei europene”, a scris el pe platforma socială X.

Alla Diaconu, reprezentantă a Ministerului Apărării, a precizat pentru NewsMaker că Republica Moldova deţinea până acum mai multe sisteme de supraveghere aeriană, însă acestea erau vechi.

„Nu avem apărare aeriană, nu avem rachete, nu avem avioane. Următorul pas este un sistem de apărare aeriană pentru infrastructura critică, inclusiv aeroportul, centralele electrice şi aşa mai departe. Acesta este doar începutul”, a declarat premierul Dorin Recean.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: