VIDEO R.Moldova a rămas fără ministru de Externe. Nicu Popescu a demisionat. Cine îi ia locul

Sursă foto: Facebook / Nicu Popescu

UPDATE 10:40

Mihai Popșoi, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiunea de guvernământ din țara vecină, este noul ministru de Externe, anunțul fiind făcut de premierul Dorin Recean în cadrul ședinței de miercuri a Executivului de la Chișinău.

De săptămâna viitoare, portofoliul de Externe îl va prelua actualul vicepreședinte al Parlamentului, Mihai Popșoi. Vreau să-i mulțumesc domnului Popșoi pentru că se va alătura echipei guvernamentale”, a declarat el.

Totodată, Recean a precizat că în structura guvernamentală ar urma să apară un nou minister. Este vorba de Ministerul pentru Afaceri Europene care va fi condus de actualul secretar de stat al MAEIE, Cristina Gherasimov.

Pe portofoliul de integrare europeană vom avea pe Cristina Gherasimov care va conduce Ministerul pentru Afaceri Europene care va coordona și activitatea Biroului de Integrare Europeană”, a adăugat el.

––––––––––––––-

Șeful diplomației de la Chișinău și-a anunțat demisia miercuri dimineața în cadrul unei conferințe de presă, susținând că va continua să contribuie la aderarea țării sale la Uniunea Europeană, dar fără a preciza din ce poziție va face acest lucru.

„Am nevoie de o pauză”

„Pentru a evita orice fel de interpretări eronate privind motivul demisiei mele, subliniez clar că am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună şi alături de preşedintele Maia Sandu la începutul acestui mandat. Şi, la această etapă am nevoie de o pauză. În acelaşi timp, vă asigur că voi continua să contribui la eforturile echipei de guvernare de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană şi de a asigura încontinuu pacea, stabilitatea şi calmul în ţara noastră”, a declarat Nicu Popescu în cadrul unei conferinţe de presă.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău a trecut în revistă realizările din ultimii ani şi a menţionat că în perioada cât a deţinut postul de ministru a avut peste 160 de întrevederi bilaterale la nivel de miniştri de externe.

„În aceste întrevederi am reuşit să fortific şi să continuăm dialogul cu 55 de state din întreaga lume. Am efectuat 76 de vizite în străinătate, dintre care 23 de vizite au avut loc la Bruxelles. În toată această perioadă, Republica Moldova a fost vizitată de aproximativ 50 de omologi de ai mei din statele partenere ale Republicii Moldova”, a adăugat Popescu.

„În ultimii ani am depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Am devenit stat candidat pentru aderare şi am ancorat ferm şi ireversibil Republica Moldova în marea familie europeană. Procesul de aderare se desfăşoară cu cea mai bună dinamică. Chiar şi la şedinţa executivului de astăzi (miercuri) vom adopta modificările necesare la planul naţional de aderare la Uniunea Europeană”, a conchis ministrul.

Acesta ocupa funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene din anul 2019, iar în perioada în care a deținut această poziție, Republica Moldova a primit aviz pozitiv privind începerea negocierilor de aderare la UE.

În data de 14 decembrie a anului trecut, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei, anunț făcut public de președintele Charles Michel. Liderii de la Chișinău au calificat votul drept o victorie a tuturor cetățenilor țării.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: