Skip to content
Republica Moldova

Republica Moldova. Iurie Reniță îl contrazice pe Lavrov: Prezența militarilor ruși în regiunea transnistreană, o amenințare pentru securitatea europeană

deschide.md

Președintele Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului din Republica Moldova, Iurie Reniță, susține că autoritățile moldovene nu trebuie să accepte formula prin care în regiunea transnistreană vor veni specialiști și militari din Federația Rusă care vor utiliza munițiile din Cobasna de unii singuri, ci doar în cadrul unei misiuni sub egida OSCE și a altor organizații internaționale, relatează deschide.md. Mai mult decât atât, fostul ambasador al R. Moldova în România îl contrazice pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a declarat recent că militarii din cadrul GOTR (Grupul Operativ de Trupe Ruse – n.r.) și pacificatorii ruși sunt „o componentă importantă a păcii care dăinuie în Transnistria”. Potrivit lui Reniță, aceștia „nu au nicio acoperire legală și trebuie să se retragă fără nicio justificare” de pe teritoriul Republicii Moldova.

Solicitat de reporterul Deschide.MD să comenteze declarațiile lui Lavrov, Iurie Reniță a declarat că Rusia nu trebuie să-i arate din deget Republicii Moldova, dar să discute „de la egal la egal, în spiritul respectului reciproc, stabilit foarte clar în principiile fundamentale ale dreptului internațional”.

Referindu-se la propunerea ministrului rus de a trimite în regiunea transnistreană specialiști și militari în scopul de a distruge munițiile din Cobasna „în baza normelor ce funcționează în Federația Rusă”, Iurie Reniță a declarat că această formulă nu poate fi acceptată.

„Doar în cadrul unei misiuni internaționale, și în acest sens există misiunea OSCE. Doar sub egida OSCE și a altor organizații internaționale, precum EUBAM și altele. OSCE trebuie să participe neapărat la monitorizarea și distrugerea munițiilor. Organizația a alocat anterior câteva milioane de euro pentru distrugerea munițiilor din Cobasna care nu sunt transportabile. A adus și un container special care a fost experimentat și în alte regiuni din Europa. Să vină doar militarii ruși nu este cazul, nu trebuie acceptată o astfel de formulă. Și așa sunt foarte mulți aici. Să vină doar sub egida OSCE și chiar sub egida ONU”, a declarat Reniță.

În ce privește GOTR-ul și pacificatorii ruși care sunt „o componentă importantă a păcii care dăinuie în Transnistria”, parlamentarul a spus că e o poveste mai veche care nu are nicio acoperire legală.

„GOTR se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Referitor la așa-numiții pacificatori, ei nici nu pot fi numiți așa. Principiile fundamentale ale peacekeeping-ului (pacificatorilor) se conțin în rezoluțiile și deciziile Organizației Națiunilor Unite. O misiune de pacificare poate să fie desfășurată atunci când îndeplinește condițiile și principiile, printre care este unul fundamental – cel al imparțialității. Nu poți să creezi forțe de pacificare cu reprezentanții care sunt implicați în conflict. E vorba de Rusia, regiunea transnistreană sau regimul separatist. Nu poate fi vorba despre forțe de menținere a păcii, mai degraba e vorba de o invenție rusească ce deriva din interesele lor de a domina fostele teritorii sovietice”, a precizat el.

Iurie Reniță a amintit că militarii GOTR sunt, de fapt, „rămășițele Armatei a 14-a”, care trebuie să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova: „Avem Rezoluția ONU din anul trecut care, de altfel, este una mult prea întârziată. Trebuia împreună cu balticii sau cel mai târziu cu georgienii, tot prin deciziile ONU, să fie retrase”.

„Din punctul de vedere al Rusiei, și din păcate sunt forțe politice la noi care promovează aceeași poveste rusească, este vorba despre un factor de stabilitate. Însă, prezența ilegală a armatei ruse pe teritoriul nostru este o amenințare directă și enormă pentru securitatea Republicii Moldova, pentru cea regională și europeană”, a menționat Reniță.

Puteți citi articolul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *