Skip to content
Politică Republica Moldova

Republica Moldova se pregătește pentru alegerile parlamentare

deschide.md

Cetățenii din Republica Moldova vor participa duminică la  alegerile parlamentare, concomitent cu referendumul republican consultativ.

Scrutinul legislativ din 24 februarie 2019 se va desfăşura pentru prima oară conform noului sistem electoral mixt, votat în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a criticilor oficialilor europeni. Majoritate legislativă a fost formată din Partidul Democrat din Moldova (PDM), formaţiune aflată la guvernare şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), partidul fondat de actualul preşedinte, Igor Dodon. Sistemul de vot mixt prevede alegerea într-un singur tur de scrutin a 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, iar alţi 50 de deputaţi prin vot proporţional la nivel naţional. În acest fel, importanţa voturilor alegătorilor ce domiciliază în Occident, un bazin electoral important al partidelor pro-europene care formează blocul electoral ACUM, s-a redus considerabil.

Un alt eveniment definitoriu pentru circumstanţele în care vor avea loc alegerile parlamentare îl constituie anularea rezultatului alegerilor pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, din 3 iunie 2018.

În urma deciziei de invalidare a alegerilor pronunţată de Judecătoria Chişinău şi confirmată de Curtea Supremă de Justiţie, câştigătorul, Andrei Năstase, candidatul alianţei pro-europene (Partidul Acţiune şi Solidaritate – PAS şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr – PPDA) a fost împiedicat să ocupe funcţia. Potrivit motivării oficiale a instanţei, Andrei Năstase „a făcut campanie electorală“ în afara perioadei legale. Sentinţa, care a ridicat numeroase suspiciuni de ingerinţe politice în activitatea judecătorească, s-a bazat pe o transmisiune live pe pagina de Facebook a lui Andrei Năstase din ziua alegerilor, în care acesta îndemna electoratul să se prezinte la vot, informează Adevărul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *