Skip to content
Republica Moldova

Republica Moldova vrea un credit de urgență pentru a cumpăra şi stoca gaze naturale

VIVA FM

Republica Moldova vrea să își ia măsuri de siguranță în contextul în care Gazprom ar putea, din ianuarie 2020, să sisteze tranzitul prin Ucraina, ceea ce ar afecta grav și alimentarea cu gaze a populației de peste Prut, potrivit b1.ro.

Astfel, autoritățile de la Chișinău intenționează să solicite un credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproape 400 de milioane de metri cubi de gaze în lunile ianuarie și februarie 2020, anunță agenția de presă IPN.

Creditul a fost discutată de ministrul economiei din Republica Moldova, Vadim Brînzan, cu directorul general adjunct pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Katarina Mathernová, în timpul vizitei președintelui Igor Dodon, la Bruxelles.

De asemenea, a fost lansată ideea creării unui depozit de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova, care ar putea fi procurate direct de pe pieţele competitive, asigurând astfel securitatea energetică a ţării.

Problema alimentarii cu gaze a fost discutată la Bruxelles și de președintele Igor Dodon, în cadrul întrevederii cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *