Skip to content
Opinii & Analize

Resetare de discurs politic: ce am observat în ultimul mesaj al președintelui Iohannis

psnews.ro

Probabil nu puțini sunteți cei care ați observat cât de mult s-a schimbat discursul președintelui Klaus Iohannis de la declanșarea epidemiei de coronavirus în România. De la un discurs sobru, lipsit de semnificație și departe de orice formă de empatie, la un discurs deschis, cald, aproape de cetățenii acestei țări. Un semn că președintele a descoperit în sfârșit tainele comunicării umane.

Unii dintre voi ați spune că e și normal, având în vedere perioada grea în care ne aflăm. Este adevărat, dar în același timp avem și nenumărate cazuri de președinți de țară care continuă să fie doar transmiţători de mesaje reci. Sintagme precum ”țara mea”, ”poporul meu”, ”românii mei” , lipseau până acum din cuvintele goale pe care, nu numai Klaus Iohannis, ci întreaga clasa politică ni le adresau. Oare a fost nevoie de această pandemie ca să se înțeleagă că populația acestei țări reprezintă mai mult decât un număr?

În fine, mesajul președintelui de miercuri mi s-a părut cel mai bun mesaj pe care l-am auzit de la Klaus Iohannis de când îl știu ca politician. Omul Klaus Iohannis le-a vorbit tuturor românilor. Președintele a livrat un discurs imperturbabil prin care și-a asumat rolul de prim actor politic și instituțional care respectă legea. Iar asta a confirmat că nu este vreo victorie, vreo înfrângere sau vreun joc care stă să înceapă.

Eu voi sărbători Învierea duminică, voi sta acasă cu soția mea, Carmen. Vom fi doar noi doi, nu mergem la biserică, nu mergem să luăm lumină, nu mergem la nimeni la masă, nu invităm pe nimeni la masă. Aprindem o lumânare acasă și ne vom ruga. Asta aștept să faceți cu toții. E greu, dar e foarte, foarte important să respectăm și acum, de sfintele sărbători, regulile impuse.

În ultimele sale ieșiri publice, de fiecare dată președintele a ”calmat jocul”, arătând că România este pregătită să se lupte cu „inamicul COVID-19”, fiind o țară stabilă, atât în relațiile externe pe care le-a asumat de-a lungul timpului, cât și în interior, având instituții și proceduri clare.

România nu mai trăiește în dramele actorilor politici secundari, iar asta nu poate decât să ne bucure, cel puțin pentru moment. Pentru că să nu uităm, ne așteaptă alegerile, iar nota de plată după coronavirus va fi pe masa partidelor…

1 comentariu la “Resetare de discurs politic: ce am observat în ultimul mesaj al președintelui Iohannis

  1. Eu nu sunt de aceeași părere cu tine, Angheluș, tot fad a fost ca întotdeauna.M-am mirat că nu a mai zis nimic de PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *