PSnews

Post Scriptum

Resetare de joc politic. Klaus nu negociază: România, business as usual

Ieșirea de astăzi a lui Klaus Iohannis nu are nimic spectaculos. Nu a avut nici dramatismul lacrimogen al bocitoarelor din cortegiul cea a însoțit plecarea fostului procuror-șef al DNA, nu a conținut nici discursul apocaliptic al celor care prevesteau sfârșitul actului de justiție în România și nu a avut nici vreo dezicere de breaking news care să ducă în extaz susținătorii PSD.

Klaus Iohannis arătat că România este business as usual.

Expresia se potrivește perfect: în timpul Primul Război Mondial, sub primul ministru H.H. Asquith a fost folosită această sintagma pentru a putea menține țara stabilă și funcțională în vremuri de război. Pentru a nu dărâma o societate, pentru a nu pune pe butuci o țară este nevoie ca toată lumea să își vadă de treabă, să facă ceea ce este corect de făcut pentru interesul public și național.

Într-un context în care România putea fi privită cu scepticism, într-un moment în care partenerii strategii erau cel puțin atenți la ceea ce se întâmplă în interiorul țării și evaluau declarații uneori încărcate de scepticism ale beligeranților, Președintele a livrat un discurs imperturbabil. România se află în parametrii normali. România este acolo unde s-a angajat să fie. Nimic nu se schimbă: business as usual. Nu se negociază nici angajamentele de securitate din care facem parte, așa cum nu se negociază nici lupta anticorupție.

Că nu este vreo victorie, vreo înfrângere sau vreun joc care stă să înceapă a fost confirmat tocmai de declarația tranșantă prin care și-a asumat rolul de prim actor politic și instituțional care respectă legea.

Patimile dâmbovițene, jelaniile și exaltările cad astfel în subsidiar. Klaus Iohannis a ”calmat jocul” așa cum se spune în fotbal, arătând prin comparație, în fața reprezentanților lumii civilizate, că România este o țară stabilă atât în relațiile externe pe care le-a asumat de-a lungul timpului, cât și în interior având instituții și proceduri mai puternice decât prezența unui om în spațiul public.

Deontologii ar trebui să exulte de fericire. În sfârșit avem un om politic care spune răspicat că suntem un stat în care domnia legii nu este o sintagmă de complezență: atunci când a avut de ales între un om și Constituție a ales legea.

Inamicii politici ar trebui să fie îngrijorați: nimic nu este în derivă, iar evenimentul de astăzi arată că în plan instituțional România nu trăiește în febra breaking newsului sau în dramele actorilor politici secundari. PSD care a stat pe coadă asteptând ca președintele să cadă victima deciziei corecte pe care a luat-o sau să fie sfâșiat pe proprii susținători este acum în impas: când liderii războinici erau cu bagajele de concediu la ușă, crezând că au rezolvat cazul, li se arată că nimic din dramatismul zugrăvit în culori stacojii nu este așa.

Procurorii sunt tot acolo. DNA nu s-a dărâmat după plecarea Codruței Kovesi. Iohannis nu este disperat. România e tot acolo. Business as usual. 

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi