Skip to content
Societate

”Reșoul nu carbonizează oamenii în câteva secunde!”. Lucian Mîndruță: Este tentativa managementului de la Matei Balș de a da vina pe pacienți

Într-un interviu pentru PS News, jurnalistul Lucian Mîndruță prezintă propria ipoteză în cazul incendiului de la Matei Balș, susținând că incidentul s-a produs în urma unei scântei într-un salon a cărui atmosferă era bogată în oxigen. „Noi credem că reforma înseamnă să schimbăm ministrul. Reforma înseamnă de fapt să îi alfabetizăm pe cei care lucrează în domeniu. Să îi punem să citească și să se informeze în legătură cu riscurile pentru bolnavi la locul lor de muncă”, spune jurnalistul.

”În cazul de față vorbim de niște secții de terapie intensivă ad-hoc, în care oamenii luau mult oxigen în niște saloane și în care nu știm cât era concentrația de oxigen, dar știm că la Piatra Neamț a fost cam același gen de incendiu: un incendiu cu propagare extrem de rapidă, pornit probabil de la vreo scânteie, dar care s-a desfășurat diferit față de un incendiu normal într-o atmosferă normală.

Ce se întâmplă de fapt cu acest oxigen, și aici este partea proastă, că eu am fost capabil să mă informez singur de pe Google despre cum arată un incendiu în atmosferă bogată în oxigen. Văd că nici medicii, nici asistentele, nici brancardierii sau cine mai era pe acolo nu știau de treaba asta. Un incendiu cu atmosferă bogată în oxigen se propagă instantaneu și duce la inflamarea rapidă a unui material care nici nu credeai că ar fi inflamabil. Multe lucruri care de obicei ard încet, în atmosferă de oxigen se duc imediat în flacără foarte mare. 

Ceea ce ar fi trebuit ei să facă mai întâi de toate, și văd că mergem pe o pistă proastă cu rețeaua electrică, era să verifice concentrația de oxigen din acele saloane. Asta se poate rezolva pur și simplu aerisind, dar nu așa când și când, ci având un program riguros de aerisire, cu o frecvență stabilită: cât să ții geamul deschis, la câte ore și așa mai departe. Asta ar fi trebuit să facă un management al spitalului care a învățat ceva de la Piatra Neamț. Din păcate, de la Piatra Neamț nu avem nici până acum o concluzie a anchetei și acest lucru s-a răzbunat, iar asta ne-a costat viața a încă 5 oameni. De ce nu avem?! Nu știu de ce, dar s-a mișcat foarte încet. 

Ar fi trebuit să ne spună un lucru foarte simplu specialiștii care au anchetat acolo și care sunt cei de la Petroșani: Băi, e de la oxigen. Aerisiți! Tocmai pentru că acum spitalele sunt într-o situație neobișnuită. Ele pun oxigen în mult mai multe locuri decât puneau înainte, înainte era la ATI și în alte câteva saloane, acum mai peste tot este oxigen mult pentru că sunt pacienți cu plămânii foarte afectați care au nevoie de un flow de oxigen destul de înalt, e parte a tratamentului, și atunci suntem într-o situație nouă, cu o atmosferă posibil alterată înăuntru. Asta nu a fost în capul nimănui. Nu a fost niciun avertisment oficial după Piatra Neamț. Noi ne-am ocupat atunci să îi facem pe toți eroi, dar nu sunt eroi, nici anchetatorii, nici cei care lucrau acolo, pentru că nu au anticipat ce se poate întâmpla de la atâta oxigen”, spune Lucian Mîndruță.

De asemenea, acesta critică managementul din cadrul spitalului Matei Balș, învinuindu-l de „indolență și lipsă de informare științifică”.

„Aici la Matei Balș nu mai vorbim nici măcar de neatenție, aici vorbim de indolență, de lipsă de informare științifică și medicală asupra unui sistem medical pe care ei îl folosesc. Cum ar fi ca noi, la mașină, să nu știm cum funcționează frâna de mână, și să nu știm când să punem frână în pantă?! Exact asta este ceea ce au făcut cei de acolo.

În continuare văd că sunt tot felul de vorbe vehiculate în presă: că o să facem reformă, să ieșiți din birouri. Dom’le, pune degetul pe rană, hai să vorbim, nu trimite presa pe piste false cu rețeaua electrică. Rețeaua electrică nu produce flamă și carbonizarea oamenilor în câteva secunde. Asta este un incendiu de oxigen, dă măcar un search pe Google și citește dacă ești ministru sau prim-ministru. Din păcate, nu suntem în stare și văd că nimeni nu iese cu această informație esențială, ne ducem cu toții pe aeroterme și reșouri”, spune Lucian Mîndruță.

Acesta precizează că ministrul Sănătății ar fi știut de riscurile pe care le prezintă o cameră a cărei atmosferă este bogată în oxigen, dar nu a făcu nimic în acest sens pentru a preveni incendiul de la Matei Balș.

„Culmea că Vlad Voiculescu știa de asta. După Piatra Neamț a avut și o declarație care circulă astăzi, în care vorbea de rețeaua de oxigen că trebuie să fie ok, să fie verificată, să fie precauție în folosirea oxigenului, el știa toate aceste lucruri, și a declarat asta în noiembrie după Piatra Neamț. Păi de ce nu a fost primul lucru pe care să îl facă atunci când a venit la Minister?! Ok, a venit de prea puțină vreme, dar măcar ar fi putut să iasă și să zică: <<Băi, luăm în calcul și lucrurile astea, aveți grijă în alte spitale, aerisiți și voi. Atâta tot>>”, spune jurnalistul.

De asemenea, Lucian Mîndruță susține că vina pentru incident este împărțită între ”cei care au pus batista pe țambal după cazul de la Piatra Neamț” și managerul spitalului, care ”trebuia să știe cât oxigen are în spital”.

„Nu e Vlad Voiculescu vinovat, vinovați sunt doar cei care nu au aerisit și cei care nu le-au spus să își facă un program de aerisit. Eu cred că sunt de vină cei care au pus batista pe țambal după Piatra Neamț și nu au tras nicio concluzie pe care să se poată construi mai departe un tip de proceduri în secțiile astea cu mult oxigen. Poate sunt, dar clar n-au fost aplicate din moment ce a fost suficient să sară o scânteie în aer.

Managerul local trebuia să știe despre cât oxigen are în spital, despre cât se bagă în secții. Ar fi trebuit să se gândească la Piatra Neamț și să facă ceva legat de asta.

La Vlad Voiculescu este responsabilitatea acum de a spune adevărul. Cum a fost responsabilitatea domnului Tătaru să spună adevărul despre Piatra Neamț și nu avem nici până acum adevărul despre Piatra Neamț”, spune jurnalistul.

Întrebat ce ar trebui să facă autoritățile pentru a putea evita astfel de tragedii, Lucian Mîndruță susține că singurul lucru pe care îl pot face este să se informeze mai bine.

„Să citească ce se întâmplă când pui foarte mult oxigen într-o cameră, care sunt riscurile. Asta am făcut și eu, am dat o căutare pe Google și am găsit o groază de incendii în spitale provocate de atmosferă bogată în oxigen și nu numai în spitale. În Statele Unite sunt cazuri de incendii acasă la oamenii care au tuburi portabile, că există și boli de astea unde își iei tubul acasă și s-au întâmplat și acasă astfel de accidente, tot de la scântei, sau de la o țigară.

Nici măcar nu sunt lucruri rare. Sunt zeci de oameni care mor acasă de la incendiile astea. Asta este literatură de specialitate, și eu am găsit-o cu un Google. Doctorii ăștia care lucrau cu oxigen acolo, ei ce scuză au că n-au dat măcar un Google?! La noi în România primul lucru după orice nenorocire este despre cum să scăpăm de responsabilitate, ăsta este sportul național. Treaba asta cu rețeaua electrică este de fapt tentativa managementului de acolo de a da vina pe pacienți pe aparținatori că și-au adus reșouri și aeroterme. Asta mi se pare mie urât”, a conchis jurnalistul Lucian Mîndruță.

Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la un pavilion al Spitalului ”Matei Balş” din Capitală, fiind declanşat planul ”roşu”.

Trei pacienţi care au fost transportaţi vineri de la Institutul Matei Balş la Spitalul Bagdasar Arseni în urma incendiului, au fost „evaluaţi şi stabilizaţi” şi vor fi duşi la Spitalele „Victor Babeş” şi Monza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *