Invitat în studioul Puterea Știrilor, președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, a reacționat după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a acuzat-o pe Clotilde Armand de conflict de interese şi incompatibilitate. Primarul Sectorului 1 ar fi semnat 5 dispoziții prin care s-a numit pe sine manager de proiect și și-a acordat și salariu.
„Respectarea legii nu este valabilă la USR, la primarul Clotilde Armand”, a declarat președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, la Puterea Știrilor, care a dat și două exemple concrete de „dublu limbaj” în cazul reprezentanților USR.
„Ca să vedeți ipocrizia și dublul limbaj pe care îl folosește USR: de multe ori s-a pus problema în Parlament, în diferite discuții între grupurile parlamentare, ca primarii, viceprimarii, consilierii locali care dețin PFA-uri – pe domeniul agricol, de exemplu – să nu mai fie incompatibili atunci când preiau mandatul. Vă dau un exemplu: un primar, înainte de a deține funcția de primar avea un PFA de producție legume și fructe sau de cereale, însă în momentul în care avea un proiect în derulare, în momentul în care a deținut funcția de primar trebuia să renunțe la acel PFA. Dacă renunța trebuia să restituie banii. Sunt zeci sau sute de primari în țara asta care și-au pierdut mandatele pentru că dețineau un PFA care n-avea nicio legătură cu activitatea de la primărie. Legea actuală îi obligă să renunțe la PFA sau SRL pe care le dețin și își pun verișorii sau tot felul de persoane interpuse. USR de fiecare dată a spus că nu este nevoie de schimbare, că așa e bine, cum scrie în lege, deși au dat un exemplu diferit prin ce a făcut doamna Clotilde Armand (…).
Aș face un apel la români ca pe viitor să fim mult mai atenți atunci când votăm pentru că nu putem vota pe bază de lozinci. Prea multe comunități au fost ținute pe loc în dezvoltare pentru că au votat la un anumit moment emoțional sau pe baza unor lozinci pe care unii candidați vin să ni le transmită. USR se dezumflă. Acel balon de săpun se dezumflă pe zi ce trece. USR se bazează pe un limbaj dublu și în Parlament, dar și în administrație.
Vă mai dau un exemplu de dublu limbaj la USR: Știți că s-a rupt o coaliție din cauza Programului Anghel Saligny. Ne aducem aminte cum domnul Stelian Ion, ministrul Justiției pe atunci, nu a vrut să semneze, să dea un aviz pe legalitate pe acel program. În condițiile în care Programul Anghel Saligny a mers mai departe, este deja în fază avansată, 6o de primari USR, toți primarii USR și-au depus cereri de finanțare pe acest program. Ca să vedeți dublul limbaj. De ce, fraților de la USR, v-ați depus cerere pe acest program, dacă e dublă hoție? E dublu limbaj și lumea se lămurește”, a declarat președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma.
Primarul Sectorului 1 s-a numit manager al unui proiect din fonduri europene, obținând o majorare a indemnizației
Agenția Națională de Integritate o acuză pe Clotilde Armand, primarul sectorului 1, de conflict de interese și de incompatibilitate și sesizează Parchetul pentru că edilul s-ar fi folosit de funcție pentru a obține venituri pentru sine.
Potrivit unui comunicat al ANI, care a constatat conflictul de interese, Clotilde Armand a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟ finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei.
Cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%.
Potrivit sursei citate, începând cu data de 18 februarie 2022, Armand este în incompatibilitate deoarece exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1, București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile legale.
„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine”, se arată în comunicatul ANI.
De asemenea, ANI a sesizat Prefectul Municipiului București cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităților administrației publice, respectiv a dispoziției de numire în funcția de manager de proiect și a celor 4 dispoziții prin care au fost suplimentate veniturile, acte materiale pentru care au fost reținute aspecte și indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese în materie administrativă și a legislației în materie penală, se mai arată în comunicat.