România, a doua cea mai poluată țară din UE cu praf

poluare
sursa: unsplash

Compania elvețiană IQAir a dat publicității cel de-al șaselea Raport anual privind calitatea aerului la nivel mondial, iar datele sunt îngrijorătoare.

Doar șapte țări au reușit să îndeplinească anul trecut  orientările Organizației Mondiale a Sănătății privind poluarea aerului cu particule în suspensie (PM2.5) care prevăd o medie anuală de 5 µg/m3 sau mai puțin. Pentru raportul din acest an, IQAir a analizat datele de la peste 30.000 de stații de monitorizare a calității aerului din 7.812 locații amplasate în 134 de țări, teritorii și regiuni. Rezultatele de anul trecut sunt încurajatoare după ce în 2021 nicio țară nu a reușit să îndeplinească recomandarea OMS, iar în 2022 doar șase țări au reuși acest lucru.

În acest top România a ocupat anul trecut poziția 67 cu o expunere medie anuală la particulele fine de praf de 15,7 µg/m3. Ea a fost în scădere față de anul trecut, când a fost de 17,2 µg/m3. Vestea proastă este că după Grecia, suntem a doua cea mai poluată țară din UE cu PM2,5. Cele mai apropiate de noi sunt Italia cu 15 µg/m3 și Slovenia cu 14,9 µg/m3. În ceea ce privește Bulgaria, aceasta este pe locul 81 cu 13,2 µg/m3, în timp ce Ungaria, cu 12 µg/m3, este pe poziția 81.

Particulele PM2.5 au până la 2,5 microni în diametru. Drept comparație, un fir de păr uman are, în medie, un diametru de aproximativ 70 de microni. Particulele PM2.5 nu sunt vizibile cu ochiul liber și pot fi inhalate. Sursele poluării cu PM2.5 sunt variate. De la cuptoarele de cărămidă în Bangladesh la exploatări miniere în America Latină, dar sursa dominantă rămâne arderea combustibililor fosili precum cărbunele, petrolul și gazul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: