Pentru restaurarea obiectivului parizian emblematic, inclus pe lista UNESCO, au fost alocate peste 700 de milioane de euro.
Notre Dame va fi redeschisă pe 8 decembrie 2024, la cinci ani și șapte luni de la incendiul din aprilie 2019, în urma căruia o mare parte a clădirii vechi de 860 de ani a fost distrusă.
Autoritățile de la Paris au transmis că se așteaptă ca peste 14 milioane de turiști să participe la reinaugurarea catedralei.
Potrivit site-ului Rebuilding Notre Dame de Paris (organismul public responsabil de conservarea și restaurarea obiectivului turistic), la reconstrucția catedralei lucrează peste 500 de muncitori și peste 250 de companii și ateliere de artă franceze.
Faza de restaurare a început oficial în septembrie 2021, având în vedere că primii doi ani de la incendiu au fost dedicați securizării construcției, finalizării studiilor aferente proiectului și atribuirii licitațiilor.
“Până la Jocurile Olimpice (în iulie 2024), ne așteptăm să descoperim partea superioară a turlei și să finalizăm cea mai mare parte a acoperișului, astfel încât parizienii și vizitatorii din întreaga lume să poată vedea cât de aproape este catedrala de redeschidere”, a declarat Philippe Jost de la Rebuilding Notre Dame de Paris, potrivit CNN.
Deși Catedrala Notre Dame va fi restaurată la aspectul original, președintele francez și-a exprimat dorința ca obiectivul turistic “să înfățișeze acum și aspecte ale secolului XXI, pe lângă cele originale”.
De aceea, la începutul acestei luni, Emmanuel Macron a anunțat un concurs care va permite artiștilor contemporani să recreeze șase dintre vitraliile de pe latura sudică a Notre Dame.
O altă amprentă a secolului contemporan este reprezentată de montarea în vârful turlei catedralei a unui nou cocoș de aur, în interiorul căruia a fost introdus un tub sigilat cu numele celor peste două mii de persoane care au participat, sub diferite forme, la reconstrucția Notre Dame.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News