Skip to content
Societate

Restricții în Europa de teama valului 5: În România se deschid primele târguri de Crăciun

Inquam Photos / Octav Ganea

Creșterea numărului de cazuri de Covid în întreaga Europă determină autoritățile din majoritatea țărilor să ia noi măsuri de prevenție, inclusiv revenirea la carantină, restricții pentru persoanele nevaccinate și încurajarea imunizării cu a treia doză de vaccin.

Comisia Europeană ia în considerare limitarea la nouă luni a perioadei de după vaccinarea cu schema completă în care persoanele din afara blocului comunitar pot intra în UE.

După cum transmite Bloomberg, măsura, care ar urma să fie publicată joi, sugerează că doza booster de vaccin (doza a treia) va fi necesară la cel mult nouă luni după imunizarea cu primele două doze. Propunerea Comisiei include și recomandarea ca după 10 ianuarie, toate statele membre să accepte accesul celor imunizați cu vaccinuri aprobate de Organizația Mondială a Sănătății, indiferent de țara de origine.

Într-o schimbare față de recomandările anterioare, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) recomandă acum imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid pentru toți adulții, nu doar pentru cei vârstnici și cu probleme imunitare.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează, la rândul ei, că Europa este, din nou, epicentrul pandemiei și nicio țară nu poate considera că a depășit pericolul. Vaccinarea nu trebuie să ofere un sentiment fals de siguranță a spus șeful OMS, Tedros Adhanom, care recomandă respectarea în continuare a măsurilor de prevenție de bază:

purtarea măștii;

distanțarea între persoane;

evitarea mulțimilor;

aerisirea încăperilor;

spălarea mâinilor;

Slovacia, Republica Cehă, Olanda, Ungaria sunt printre țările care raportează o creștere a numărului de cazuri, transmite Reuters, pe măsură ce apropierea sărbătorilor de iarnă sporește aglomerările și frecvența întâlnirilor dintre persoane.

Slovacia a luat exemplu Austriei și a decis, miercuri, reintroducerea carantinei pentru o perioadă de două săptămâni. „Am ajuns aici pentru că regulile existente nu au fost respectate”, a spus premierul Eduard Heger.

Restaurantele și magazinele ne-esențiale vor fi închise. Deplasările vor fi permise doar pentru cumpărături absolut necesare, mersul la serviciu, școală și medic, precum și pentru plimbări în natură, transmite Euronews.

Slovacia a înregistrat, miercuri, 10.000 de cazuri noi de Covid (valoare la care România s-a aflat timp de mai mult de o lună, în perioada 28 septembrie – 3 noiembrie).

În Cehia, unde miercuri au fost 25.949 de noi cazuri de Covid, guvernul ia în considerare obligativitatea vaccinării pentru persoanele peste 60 de ani și pentru lucrătorii din anumite domenii, cum ar fi serviciile medicale.

Guvernul, care urmează să predea puterea în urma pierderii alegerilor din octombrie, a interzis deja accesul persoanelor vaccinate la restaurante, cinematografe și saloanele de coafură. Noi restricții vor fi discutate vineri.

Personalul medical face de mai mult timp apel pentru înăsprirea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, transmite Reuters.

În Olanda, unde numărul de cazuri noi a fost joi de 23.709, guvernul va discuta noi restricții în cursul zilei de vineri.

În Ungaria, unde numărul de cazuri noi a crescut constant în ultimele două săptămâni, guvernul ezită să adopte măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii virusului pentru a nu afecta economia. Guvernul Orban speră să încurajeze vaccinarea.

Mai multe detalii, pe romania.europalibera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *