Skip to content
Economie

Restricțiile BNR și OUG 114, primele efecte. Cum a evoluat piața creditului

Bucuresti Tv

Creditul acordat de bănci a crescut în ianuarie, prima lună după intrarea în vigoare a restricțiilor privind gradul de îndatorare, dar și a OUG 114, care introduce taxa pe activele bancare.

Soldul împrumuturilor pentru consum a scăzut pentru a doua lună consecutiv și cele pentru locuințe rămân pe o dinamică în răcire.

Situația împrumuturilor pentru companii arată mai bine, cu o accelerare pe componenta în valută, arată Profit.ro.

Datele privind evoluția creditării erau așteptate după ce două reglementări importante au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie.

Banca Națională a României a limitat gradul de îndatorare la 40% (rată lunară în veniturile nete), ceea ce a restrâns spațiul băncilor de a acorda credite mai ales populației cu venituri reduse.

Dar dacă măsura BNR era discutată de multă vreme și adoptată din toamnă, decizia Guvernului de a taxa activele băncilor (inclusiv creditele) a venit pe neașteptate la finele anului trecut prin Ordonanța de Urgență 114/2018 și a generat îngrijorări și proteste în rândul bancherilor.

Începând cu toamna lui 2017, dobânzile la împrumuturile în lei au crescut considerabil, în timp dinamica economică s-a răcit – de la o creștere a produsului intern brut de 7% în 2017 la 4% în 2018.

Totuși, românii au continuat să ia credite, în condițiile creșterii veniturilor, astfel că ritmul creditării s-a menținut ridicat pe parcursul anului trecut, dar cu o încetinire din toamnă.

Luna ianuarie pare să confirme tendința din ultimele luni, dar datele trebuie privite cu atenție.

Jocul cursului și evoluția creditului Creditul acordat populației a crescut în ianuarie cu 0,4% față de decembrie și cu 9,4% față de anul anterior, la 133,5 miliarde de lei, arată calculele pe baza datelor de la BNR.

Stocul de credite pare să accelereze, însă cauza este una nedorită: cursul s-a depreciat cu 1% față de finele lunii decembrie, ceea ce a majorat soldul în valută exprimat în lei.

Astfel, deși exprimat în lei soldul creditului în valută a crescut cu 0,6% în termeni lunari – o evoluție pozitivă reprezintă o premieră în ultimii 4 ani -, exprimat în euro creditul în valută a scăzut cu 0,9% față de decembrie, ceea ce se înscrie în dinamica obișnuită din ultimii 7 ani.

Puteți citi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *