Skip to content
Politică

Rețea apropiată de Putin, suspectă de crime: vizați ar fi fost inclusiv exponenți ai opoziției

slate.com

Evgheni Prigojin, cunoscut un om de afaceri rus ,apropiat de Kremlin, acuzat oficial de autoritățile SUA pentru amestec în procesul electoral din America, se pare că nu este implicat doar în finanțarea „fabricii de troli” din St. Petersburg și a companiei militare private „Wagner”, dar și într-o serie de asasinate și tentative de omucidere, acuză publicația independentă „Novaia Gazeta” din Rusia.

În investigația realizată de jurnalistul Denis Korotkov, intitulată „Bucătatul preferă mai iute”, se spune despre un anumit Valeri Amelcenko, care, potrivit propriei mărturisiri, a executat ordine de inlăturare fizică a anumitor persoane, ordine care au venite de la Prigojin. În special, Amelcenko a fost implicat în atacuri împotriva bloggerilor opoziției, unele cu final fatal, precum și în organizarea unui accident rutier, potrivit deschide.md.

Jurnalistul scrie că l-a cunoscut pe Amelcenko în timp ce investiga atacul împotriva sociologului Serghei Mohov, soțul avocatului Fondului Anticorupție (fondat de Alexei Navlnîi), Liubov Sobol.

În noiembrie 2016, Mohov a fost ințepat cu o seringă conținând o substanță necunoscută, după care acesta și-a pierdut cunoștința. Atacatorul a fost Oleg Simonov, partenerul lui Amelcenko. Potrivit lui Amelcenko, în același an, împreuna cu Simonov, cei doi au mers la Pskov pentru a da „o lecție” activistului și bloggerului partidului „Yabloko” Serghei Tihonov. Acesta a fost ințepat cu o seringă conținând o substanță necunoscută, după care a murit pe stradă.

Amelcenko a mai mărturisit că, Simonov, împreună cu el și cu alți oameni din structurile lui Prigojin, a călătorit în Siria pentru a testa noi otrăvuri pe prizonierii jihadiști. Anul trecut, Simonov, care de profesie este farmacist, a fost găsit mort.

Amelcenko a mai spus că a mai organizat un accident rutier care viza o femeie de afaceri, cu care Prigojin avea o dispută imobiliară, iar la Soci a pus la cale bătaia bloggerului opoziției, Anton Grișcenko.

La începutul lunii octombrie, după o altă întâlnire cu jurnalistul Novaia Gazeta, Amelcenko a dispărut. Înainte de asta el s-a plâns la poliție că este urmărit. În curtea blocului lui Amelcenko i-au fost găsite telefoanele și un pantof. Poliția caută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *