Skip to content
Societate

Rețea de falsificatori de permise de conducere, destructurată de polițiști: Peste 11.000 de documente false, descoperite doar în București-Ilfov

drpciv.ro

Mai multe persoane din Ilfov, printre care zece doctori, sunt investigate de procurori pentru că ar fi falsificat mii de documente auto, inclusiv permise de conducere, potrivit romania.europalibera.org. Anchetatorii din Ilfov bănuiesc că mii de astfel de documente ar fi fost contrafăcute în ultimii ani în județul Ilfov și în municipiul București.

Nu e singura investigație de acest fel. În 2021, mai mulți polițiști din Suceava au fost trimiși în judecată pentru că ar fi primit bani pentru a ajuta candidați nepregătiți să obțină permisul de conducere.

Între timp, România conducere clasamentul european al accidentelor rutiere, cu cei mai mulți morți la milionul de locuitori din Uniunea Europeană.

Dosarul din județul Ilfov a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, care a trimis în judecată deja opt persoane, pe care le acuză de fals. Ancheta procurorilor continuă însă în privința medicilor.

Printre cei trimiși în judecată se numără Dinu I. (47 de ani), care, alături de Adrian V., este acuzat de anchetatori că s-ar fi ocupat de falsificarea actelor. În esenţă, cei doi obțineau de la autorități autorizații provizorii de înmatriculare auto, folosindu-se de documente falsificate.

Reţeaua, care funcţiona din 2015, înmatricula inclusiv autoturisme de lux furate din Uniunea Europeană. În șase ani, grupul a înmatriculat prin fals 2.925 de autovehicule.

De exemplu, în rechizitoriu apare cazul unui tată şi al fiului acestuia care, fiind opriţi în trafic de mai multe ori, au prezentat poliţiştilor permise de conducere false, emise de autoritățile din Spania, Italia și Irlanda. În realitate, cei doi nu aveau drept de conducere a maşinilor.

„Vara trecută, când am început să lucrăm la caz, nu anticipam amploarea fenomenului. Vorbim de 11.000 de documente falsificate. Şi asta numai în zona Bucureşti – Ilfov. Și tare mă îndoiesc că sunt singurii de pe piață”, a precizat un poliţist care a lucrat la acest dosar.

Adrian V., cel care falsifica îndeosebi permise de conducere şi acte pentru înmatriculări, cerea între 100 şi 150 de euro pentru fiecare document. Preţul final creştea pe măsură ce apăreau interpuşii.

Fiecare mai adăuga ceva pentru buzunarul propriu, aşa că, în final cel care dorea să-şi cumpere un permis de conducere sau să înmatriculeze rapid o maşină plătea şi 1.000 de euro.

Falsificatorul câştiga din cantitate, în timp ce intermediarii câştigau „la bucată”. Cei din urmă riscau mai mult, trebuiau să găsească clienţi şi să plaseze permisele contrafăcute. Aceste documente nu erau neapărat „emise” de autorităţile din România, ci și de alte state.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *