Rețeaua corupției Gabriel Zetea-Cherecheș: PSD Maramureș, în mâinile penalilor

Gabriel Zetea, liderul PSD Maramureș, este cel care l-a ajutat pe Cătălin Cherecheș să rămână în funcție, în ultimii ani. Legăturile politice dintre cei doi au permis ca PSD Maramureș să ajungă controlat chiar de către fostul primar din Baia Mare.

Gabriel Zetea este membru PSD din 1999, iar Victor Ponta, fost premier, i-a devenit naș de cununie. Zetea n-a lucrat nici măcar o zi din viața lui, după cum reiese din CV. În perioada 2004-2012 a fost doar consilier județean în Maramureș, iar cu indemnizația de consilier județean nu ar fi putut nici măcar să supraviețuiască o lună. Totuși, a reușit să-și cumpere un apartament în 2006 și un spațiu comercial de 240mp în 2008, fără să aibă un loc de muncă. Între 2012 și 2016 a fost vicepreședinte al CJ Maramureș, iar în 2016 a atins apogeul carierei politice și a devenit președintele CJ Maramureș. În 2020, a pierdut fotoliul de președinte CJ și a devenit deputat.

Dar pentru toate aceste funcții, Gabriel Zetea a fost în rețeaua lui Cătălin Cherecheș. În 2020, când sondajele nu-i dădeau șanse la al doilea mandat de președinte CJ, Zetea a decis să pună PSD-ul în mâinile penalului Cherecheș.

Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, îl controla atât pe Zetea, cât și toată organizația PSD, încât listele pentru alegerile locale din 2020 au fost decise chiar de acesta.

Zetea a lăsat PSD-ul pe mâinile lui Cherecheș

La alegerile locale din 2020, PSD a făcut parte din Coaliția pentru Maramureș, alături de Cătălin Cherecheș. La Consiliul Județean Maramureș, Gabriel Zetea deschidea lista de consilieri județeni, iar pe locul doi era chiar Cătălin Cherecheș, care candida cu PNȚCD (după ce în trecut a fost în PSD, UNPR și multe alte partide). Pe locul 3, era Ioan Doru Dăncuș, membru PNȚCD. Locul 4 era ocupat de doctorul Vasile Ștefanca, proaspăt intrat în politică pentru a încerca să spele imaginea PSD-ului. Lista PSD era continuată de: Crina Chilat, Olivia Cherhaț (PNȚCD), Ioan Cheudan (PPUSL, fost UNPR).

Astfel, pe primele 7 locuri erau deja 3 membri din PNȚCD-ul lui Cătălin Cherecheș și doar 1 membru PSD Maramureș.

Lista Coaliției pentru Consiliul Local Baia Mare era aproape complet dominată de membrii PNȚCD: pe primul loc era penalul Cătălin Cherecheș, pe locul 2 Ioan Doru Dăncuș (PNȚCD), Diana Iluț (PNȚCD), Mariana Pop (PNȚCD). Abia pe locul 5 apărea primul nume din PSD, avocatul Ionuț Rareș Pârvu. Pe locurile 6 și 7 erau alți doi membri PNȚCD: Radu Daniel Ardelean și Mihaela Elena Câmpan. Locurile 9-12 erau oferite tot membrilor PNȚCD. Astfel, la Consiliul Local Baia Mare erau 6 membri PNȚCD și 1 membru PSD pe primele 7 locuri.

Zetea și Cherecheș, împreună la abuzuri

În 2018, Amalia Mali, de la CSM Baia Mare, câștiga o medalie de aur la Campionatul Mondial de Culturism și Fitness. Performanța acesteia fusese recunoscută de autorități.

Potrivit unei hotărâri a Consiliului Județean Maramureș, din 2011, Amalia Mali trebuia să fie premiată de autoritățile județene cu suma de 10.000 de euro pentru rezultatele sportive obținute. Gabriel Zetea era președintele CJ Maramureș în acea perioadă și nu a dispus premierea sportivei, ceea ce încălca abuziv decizia Consiliului Județean.

Nici Cătălin Cherecheș, primar în acea perioadă, nu a premiat-o pe sportiva CSM Baia Mare, deși exista o hotărâre asemănătoare a Consiliului Local Baia Mare, însă cu sume mai mici. Clubul Sportiv Baia Mare este sponsorizat de Primăria Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș, însă autoritățile locale au refuzat să premieze sportivii.

Rețeaua Cherecheș-Zetea a funcționat foarte bine și în privința altor abuzuri. În 2018, Camera de Conturi Maramureș a stabilit că primăria condusă de Cherecheș a făcut plăți nelegale în valoare de 51.000 de lei pentru niște lucrări la școli și grădinițe, în anul 2017. În același an, și Consiliul Județean Maramureș, controlat de Zetea, a plătit nelegal niște lucrări și a livrat nelegal „cadouri în bani salariaților Bibliotecii Județene”. Prejudiciul CJ Maramureș era tot de 51.000 de lei.

Cătălin Cherecheș, arestat de polițiști/ Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Cherecheș: „PSD-ul e Satana”

Penalul Cătălin Cherecheș, care în prezent este în închisoare, nu ar fi reușit să rămână în politică dacă Gabriel Zetea nu i-ar fi făcut cadou PSD Maramureș. Fostul primar din Baia Mare a „cumpărat” PSD-ul, după cum se lăuda în stenograme.

Cătălin Cherecheș a intrat în PSD în 2003, alături de Gabriel Oprea și Cristian Diaconescu. În 2008 a reușit să devină deputat pe lista PSD Maramureș, dar doi ani mai târziu, a părăsit partidul. În 2015 s-a reîntors în PSD, unde a rămas doar doi ani. În 2023, deși fusese condamnat, Cătălin Cherecheș își anunța întoarcerea în PSD Maramureș, controlat de Gabriel Zetea.

Fostul primar s-a folosit de PSD doar pentru interesele sale politice. Dintr-o stenogramă publicată de presa locală reiese că Cherecheș considera PSD-ul „Satana”. De asemenea, fostul primar preciza către alți politicieni că a cumpărat „un partid mare” și l-a făcut mic, făcând referire la PSD-ul lui Zetea care executa ordinele lui Cherecheș.

„În 2003, n-au vrut să mă primească cei de la PSD în partid. Și acum am ajuns eu să primesc partidul la mine. Adevărul e că am scăpat Maramureșul de Satana”, spunea Cherecheș către colegii săi, potrivit presei locale.

Zetea nu se dezice de oamenii lui Cherecheș nici în 2024

Cătălin Cherecheș a fost scos de judecători de pe scena politică. Acesta are de executat o pedeapsă de 5 ani de închisoare, la care se pot adăuga alți ani pentru că a fugit.

PSD Maramureș a importat „rețeaua” lui Cherecheș la alegerile locale din 2024. Candidatul PSD la Primăria Baia Mare este Ioan Doru Dăncuș, care se declara „locotenentul” lui Cherecheș. Dăncuș era în PNȚCD în 2020, iar în 2016 a fost vicepreședinte al CJ Maramureș, pe vremea când Gabriel Zetea avea funcția de președinte CJ.

Doru Dăncuș este cercetat penal de procurori pentru fals în înscrisuri, dar asta nu reprezintă o problemă pentru PSD Maramureș, care în 2020 l-a susținut pe condamnatul Cherecheș. Dăncuș a fost viceprimarul lui Cherecheș și a devenit primar interimar după arestarea fostului edil. De asemenea, Dăncuș este și pe lista PSD pentru Consiliul Județean Maramureș.

Pe lista PSD pentru Consiliul Local Baia Mare, din 2024, se află alți oameni apropiați de Cherecheș: Doru Dăncuș, Mihaela Câmpan (în PNȚCD în 2020) și Radu Ardelean (în PNȚCD în 2020).

Gabriel Zetea nu rupe legăturile cu rețeaua coruptă a lui Cătălin Cherecheș nici măcar după arestarea fostului primar. PSD Maramureș rămâne conectat la oamenii promovați de Cherecheș în politică, în timp ce Zetea încearcă cu disperare să revină la conducerea Consiliului Județean. Dar în 2024, maramureșenii arată că s-au săturat de scandaluri de corupție și de un PSD care a făcut parte din rețeaua lui Cherecheș. Gabriel Zetea și-a pierdut credibiltiatea și nu mai poate câștiga încrederea cetățenilor, după numeroasele scandaluri pe care le-a provocat.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: