Skip to content
Politică

Rețeaua de afaceri a Alinei Bica din Costa Rica: inculpați, condamnați și o vilă de lux

antena3.ro

Citiți în cele ce urmează despre rețeaua de afaceri a Alinei Bica din Costa Rica, formată din inculpați, condamnați și o vilă de lux.

Fostul procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Alina Bica, s-a refugiat în America Centrală. Între timp, în România, i se derulează procesul în care este acuzată de abuz în serviciu într-un dosar cu prejudiciu estimat la zeci de milioane de euro.

RISE Project a documentat activitățile Alinei Bica în Costa Rica și a descoperit că fosta procuroare antimafia a intrat în afaceri cu oameni condamnați sau anchetați în România pentru fraudă și corupție. Fixerul costarican al fostei șefe a DIICOT este un afacerist controversat care i-a luat sub aripa sa ocrotitoare și pe alți români care au avut probleme cu legea.

În urmă cu trei săptămâni, patru români au înregistrat în Costa Rica firma ASP Centroamerica Sociedad Anonima. Scopul declarat al societății comerciale: prestări servicii, import-export, agricultură și creșterea animalelor.

Toți patru sunt sau au fost implicați în scandaluri de corupție în România. Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, este trezorierul companiei în timp ce soțul ei, Mircea Octavian Bica, și el trimis în judecată în România într-un dosar de fraudă instrumentat chiar de către DIICOT, este unul dintre acționari.

Celălalt acționar este și omul care a ales numele firmei din Costa Rica: Călin Silviu Pop, un om de afaceri condamnat definitiv în 2013 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală și executare de lucrări miniere fără licență. Pop este inculpat acum într-un alt dosar aflat pe rolul instanței din România. Este vorba despre dosarul de corupție al primarului din Brașov, George Scripcaru. Pop l-a denunțat pe Scripcaru în acest dosar. El le-a descris procurorilor cum firma sa din România a câștigat contracte pe bani publici în schimbul cumpărării de materiale electorale și de pachete de mâncare pentru campania lui Scripcaru din 2012. Firma folosită de Pop pentru a obține contractele de la Brașov se numește ASP Agregate SRL, nume similar cu cel al companiei înființate împreună cu Bica în Costa Rica.

Călin Silviu Pop ar trebui să apară în fața judecătorului, în dosarul Scripcaru, pe 26 februarie. El o poate delega la acest termen pe avocata sa, Alina Bica, care, separat, are și ea înfățișare în instanță pe 12 martie 2018.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *