Skip to content
Politică

Retorică anti-PSD de fațadă? USR s-a aliat cu PSD într-o localitate de lângă București pentru alegerea viceprimarului

PS News.ro

Chiar dacă la nivel macro USR încearcă să dea de pământ pe unde apucă cu PSD, la nivel local lucrurile stau cu totul diferit. De pildă, presa vehicula deja de săptămâna trecută o posibilă alianță între PSD și USR la Timișoara. Liberalii chiar au spus că dacă vor vedea că cei de la USR vor continua apropierea de PSD, se vor delimita de orice viitoare alianță.

Iată însă că acest caz de la Timișoara nu este singular. La Dobroești, lângă București, acolo unde locuiește și premierul Orban, USR și PSD și-au dat mâna în consiliul local și au ales viceprimar un candidat de la PER, partid perceput în politica mare de mulți comentatori drept satelit al PSD, mai ales după ce foști membri PSD au migrat aici.

PSD și USR s-au aliat la Dobroești

Potrivit legislației, consiliul local alege din rândul membrilor săi pe viceprimar, alegerea făcându-se prin vot secret. Componenta consiliului local din Dobroești la nivel de partide arată în felul următor: PNL are șapte membri, PSD are șase cu tot cu primarul Valentin Laurențiu Condu, USR are doi, iar PER are alți doi. Primăria a fost câștigată de social-democratul Condu, dar ținând cont de componența consiliului local PNL, cu ajutorul USR ar fi putut să impună viceprimarul. Doar că viceprimar a fost ales Valentin Enculescu de la PER, adică satelitul PSD. Voturile PSD + PER nu ar fi fost suficiente dacă PNL și USR votau pentru un candidat liberal, astfel că alegerea lui Enculescu s-a făcut după toate probabilitățile cu concursul celor doi consilieri locali de la USR. Greu de crezut că PNL ar fi contribuit la alegerea lui Enculescu de vreme ce își puteau impune candidatul doar cu un vot de la USR. Iată așadar că la nivel local USR și PSD pot colabora destul de des.

Mai grav pentru retorica de la nivel macro a celor de la USR, în special cea legată de “fără penali” e că la nivel local granițele etice și morale sunt foarte ușor de depășit. Exemplul de la Dobroești este din nou grăitor în acest sens. Presa locală scria la începutul anului trecut că primarul Laurentiu Condu, cel care conduce și în prezent primăria nu este deloc imaculat. Condu a revenit, la 6 septembrie 2019, în funcția de primar al comunei Dobroești, după ce fusese suspendat de prefectul de Ilfov, prin Ordinul 226/6 iulie 2016 în urma unei condamnări definitive la doi ani de închisoare cu suspendare.

La 5 iunie 2016, Valentin Laurentiu Condu a câștigat al patrulea mandat de primar, din postura de independent și a fost învestit la 23 iunie 2016. El a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel București, la 14 octombrie 2014, prin sentința cu nr. 1205, în dosarul 4842/1748.2010, la doi ani de închisoare cu suspendare și obligat să plătească despăgubiri bănești și cheltuieli de judecată. Valentin Condu a fost cercetat pentru ultraj, lipsire de libertate şi favorizarea infractorului.

1 comentariu la “Retorică anti-PSD de fațadă? USR s-a aliat cu PSD într-o localitate de lângă București pentru alegerea viceprimarului

  1. Mai sunt.in tara situații.In jud.Brasov l Orașul Victoria la fel .PSD a susținut USR pt.majoritate in CL.( Viceprimarul este de la USR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *