Skip to content
Opinii & Analize

Retragerea SUA din Afganistan, o dublă capcană pentru China. Ce rol au uigurii, teroriștii și Pakistanul în regiune

Retragerea trupelor SUA din Afganistan a început încă din 2014, când Barack Obama, fostul președinte SUA, anunța: „Misiunea noastră în Afganistan se încheie!” Obama înțelesese că războiul devenea prea lung și inutil. Donald Trump a continuat procedurile pentru retragerea din Afganistan, a negociat cu talibanii, iar Joe Biden a încheiat brusc acest capitol din istoria Americii.

Discuția despre terorism fusese abandonată de mai mulți ani, mai exact după moartea lui Bin Laden, ucis în Pakistan. Apoi politica externă a SUA a schimbat modul în care privește azi harta lumii. Ochii americanilor sunt pe China, nu pe Rusia, nu pe terorism, nu pe statele sărace sau pe drepturile femeilor.

Astfel, înainte să decidă retragerea, SUA a fost nevoită să-și răspundă la următoarea întrebare: Va fi Afganistanul util pentru China?

China și Afganistan au graniță comună, însă Afganistanul e vecin cu regiunea Xinjiang din China, care în mare parte este deșert și zonă montană. Chiar dacă sunt doar 76 de km de graniță, Afganistanul reprezintă o amenințare pentru Xinjiang, deoarece poate promova terorismul în regiune. Au existat, în urmă cu 20 de ani, colaborări între teroriștii afgani și uiguri din China. Uiguri sunt islamiști, iar conducerea de la Beijing a dispus numeroase măsuri dure împotriva lor.

ETIM este o organizație teroristă din Xinjiang, în nord-Vestul Chinei, care încearcă să separe comunitatea uigură de China, luptă pentru independența de Beijing. Doar că ETIM nu are o cauză doar politică, cum a avut ETA în Spania, ci și una religioasă, dorind să-și extindă influența islamistă. ETIM a avut legături cu Al-Qaida, dar și cu Daesh (ISIS). Mulți uiguri s-au alăturat cauzei ISIS, iar după o perioadă cele două grupări teroriste au rupt legăturile. Totuși, ETIM rămâne foarte influent în Xinjiang, dar și în toată regiunea, chiar dacă nu luptă de partea Daesh.

Prin urmare, China are nevoie de un Afganistan stabil, pentru a nu provoca sau ajuta grupările teroriste. Tocmai de aceea China s-a grăbit și a anunțat că va negocia cu talibanii afgani. Chinezii vor pune presiune pe talibanii afgani să se delimiteze de teroriști și să denunțe acțiunile teroriste, în caz contrar, nu va exista nicio colaborare între Beijing și noul regim de la Kabul. Dacă talibanii afgani nu se delimitează de terorism, atunci China ar putea invada Afganistanul și să cadă în capcana americanilor.

În 2020, Donald Trump a semnat o lege care protejează drepturile uigurilor în Xinjiang. În 2021, Administrația Joe Biden a acuzat China de genocid împotriva uigurilor. Consiliul de Securitate al ONU a inclus ETIM pe lista organizațiilor teroriste, încă din 2002, însă Statele Unite ale Americii au eliminat ETIM de pe lista lor cu organizații teroriste, în anul 2020. Situația uigurilor și a ETIM rămâne una foarte complicată și par doar un pion important în bătălia dintre giganții SUA și China.

Tocmai aceasta este capcana pe care o lasă americanii în urma lor, după ce pleacă atât de brusc din Afganistan. China nu are o înțelegere cu talibanii afgani, uigurii – extremiști sau nu – vor să lupte cu Beijingul, în Afganistan mai există anumite comportamente teroriste care se pot răspândi dincolo de granițe. Cum va răspunde China la această provocare?

Cel mai probabil va încerca să cumpere sprijinul talibanilor afgani pentru a combate terorismul din zonă. China are suficientă putere economică și să ne uităm că PIB-ul Afganistanului e de doar 19 miliarde de dolari. Câteva miliarde investite în Afganistan nici nu vor fi simțite de economia Chinei, însă ar putea cumpăra bunăvoința talibanilor. Chinezii au parteneriate foarte bune cu Pakistanul și vor încerca același lucru cu Afganistanul. China și Pakistan au un coridor economic, cu mari proiecte în infrastructură, însă nu trebuie să uităm ca Pakistanul are ieșire spre Oceanul Indian, iar China controlează portul Gwadar. De la Xinjiang până la Gwadar, chinezii vor avea un coridor economic cu ieșire spre ocean, ceea ce reprezintă un important punct strategic pentru interesele Beijingului, deoarece vrea să domine Oceanul Indian. În acest proiect ar putea fi implicat și Afganistanul. Pakistanul va juca un rol atât pentru viitorul Afganistanului, cât și pentru stabilitatea întregii regiuni. În luna aprilie 2021, talibanii pakistanezi au avut un atentat terorist împotriva ambasadorului Chinei în Pakistan. Prezența chinezilor în regiune nu este deloc apreciată și ar putea să devină noii inamici ai islamiștilor, după ce Statele Unite s-au retras din Afganistan.

Dacă uigurii extremiști se vor mișca mai repede și vor ajunge la o înțelegere cu talibanii afgani, sau dacă talibanii vor refuza banii Chinei, atunci nu este exclus ca Armata Chinei să invadeze Afganistanul și să cadă în a doua capcană întinsă de americani. Afganistanul e o gaură neagră pentru oricine ajunge acolo. Nici nu pierzi, nici nu câștigi, dar te scufunzi într-o luptă fără sens care te face să pierzi sprijinul populației.

China nu își dorește să acorde atenție Afganistanului, deoarece ar ajunge să poarte lupte pe mai multe fronturi. Marele obiectiv al Chinei este Marea Chinei Meridionale, nu intervenții la sol în Afganistan. O luptă în Afganistan nu e doar o discuție despre talibani sau terorism, dar și ce va alege China să facă cu acel teritoriu în cazul în care va ataca. Pentru că abia în acel moment vor apărea marile probleme. Afganistanul nu-i servește la nimic Chinei, însă poate deveni o sursă de instabilitate pentru regimul de la Beijing.

Rusia pare că și-a învățat lecțiile din trecut, dar tentația este foarte mare în acest moment. Chiar dacă pericolul pentru Rusia este mult mai redus, Vladimir Putin nu va rămâne indiferent la acțiunile talibanilor. Rusia știe că Afganistanul poate fi un instrument de instabilitate pentru Beijing. Vladimir Putin nici atât nu-și dorește ca China să aibă o viață liniștită, după ce cele două țări au avut o criză de aproape 50 de ani și nici astăzi nu sunt prietene. Astfel, Rusia are oportunitatea să pună probleme celor doi mari adversari ai săi: SUA – care va fi criticată tot mai des – și China – care poate avea o regiune foarte instabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *