Skip to content
" "
Politică

Retrospectivă CCIR: 2016, anul întâlnirilor de rang înalt

" "

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a avut și anul acesta o activitate importantă, de-a lungul căruia a reușit să aibă întâlniri oficiale la un rang înalt, întâlniri ce au avut ca principal obiectiv buna colaborare a României cu statele cu care avem parteneriate. Președintele CCIR, Mihai Daraban a fost, așadar, prezent la diverse întâlniri de mare importanță pentru dezvoltarea economică a țării.

Astfel, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a participat pe 3 februarie 2016, la Forumul de afaceri bilateral, ce s-a desfășurat în cadrul Expoziției „Fabricat în Moldova”. Evenimentul a avut loc în perioada 3-7 februarie 2016, la Centrul Expoziţional din Chişinău şi se află sub patronajul Guvernul Republicii Moldova.

" "

La începutul lunii martie, Daraban a condus delegaţia oamenilor de afaceri din România la forumul economic româno-iranian la Camera de Comerţ, Industrie, Mine şi Agricultură a Republicii Islamice Iran, în Teheran.

Agenda discuţiilor bilaterale a inclus teme legate de relansarea relaţiilor politico-diplomatice, cooperarea economică şi cea sectorială în domeniile de interes comun.

Pe 2 martie, preşedintele CCIR a fost prezent la Teheran, la o întrevedere cu Ministrul Adjunct în Petrol pentru Afaceri Internaţionale din Ministerul Petrolului al Republicii Islamice Iran, Amir Zamaninia. Mihai Daraban a fost însoţit de secretarul de stat din Ministerul Energiei din România, Aristotel Marius Jude, şi de oamenii de afaceri români din domeniile de petrol şi gaze, echipamente şi instalaţii de foraj. Discuţiile s-au axat pe planurile și perspectiva de dezvoltare a relațiilor bilaterale în domenii precum: transporturi, energie, petrochimie, petrol și gaze.

Mai mult, CCIR în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Belarus, a organizat în data de 11 mai un Forum de Afaceri Bilateral. Evenimentul a precedat lucrările Comisiei Mixte Interguvernamentale şi a  reprezintat o concretizare a eforturilor celor două guverne de a relansa schimburile comerciale şi cooperarea economică.

Delegaţia română, compusă din 11 companii româneşti, a fost condusă de Aurelian Gogulescu, vicepreşedinte la nivel de reprezentare al CCIR, în timp ce mediul de afaceri din Belarus a fost reprezentat de un număr de 33 de companii.

În cadrul Forumului de Afaceri, cele două părţi şi-au exprimat dorinţa de reînnoire a Acordului de Colaborare dintre cele două Camere de Comerţ, semnat în anul 1999. În acest context, Camera de Comerţ şi Industrie Belarus l-a desemnat ca reprezentant în România pe domnul Severian Cotic, principalul importator de produse cosmetice din Belarus. Iniţiativa părţii române are ca scop facilitarea schimburilor comerciale la nivel naţional şi regional, prin implicarea directă a celor două  Camere de Comerţ.

În iulie, Daraban  a condus delegaţia oamenilor de afaceri care au participat la Forumul de afaceri R. S. Vietnam – România, organizat în capitala R. S. Vietnam, în marja misiunii economice organizate de CCIR (în perioada 11-14 iulie 2016).

Presedintele CCIR a declarat ca Vietnamul este unul dintre principalii parteneri economici din Asia ai României și ocupă unul dintre primele locuri în rândul partenerilor comerciali din ASEAN.

În cadrul Forumului a fost semnat şi un Memorandum de Înţelegere între Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Camera de Comerţ şi Industrie Vietnam, având ca obiectiv comun dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale şi susţinerea investiţiilor reciproce.

 Un moment important a fost acela în care noi perspective de dezvoltare a relațiilor economice și comerciale româno-indoneziene s-au deschis prin semnarea Memorandumului de Înţelegere dintre Camerele de Comerț Naționale din România și Indonezia, eveniment ce a avut loc pe data de 11 octombrie 2016, la Jakarta.

Luna noiembrie a debutat cu un forum de afaceri trilateral ( organizat de Camerele de Comerţ şi Industrie din România, Ucraina şi Republica Moldova), intitulat „Moldova-România-Ucraina: Colaborare interregională și transfrontalieră. Starea actuală, Tendințe și Perspective”.

La acest eveniment au  participat 12 companii din România, 10 companii din Rep. Moldova şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai autorităţilor locale din Ucraina. Sistemul Cameral din România a fost reprezentat de vicepreşedintele CCIR, Mihai Apopii, președintele CCI Neamț, alături de preşedinţii CCI Botoşani şi Suceava. De asemenea, au fost prezenți membri ai misiunilor diplomatice ale României și Republicii Moldova în Ucraina, Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, președinții Camerelor de Comerţ Naționale din Ucraina şi Republica Moldova.

Mihai Daraban a avut un mesaj de sprijin necondiţionat pe care partea română, la nivelul CCIR, îl acordă celor două state vecine şi prietene, considerând că organizarea unor astfel de evenimente şi prezenţa companiilor din România nu face decât să întărească susţinerea pe care CCIR o acordă mediului de afaceri din cele 3 ţări.

În perioada 3–4 noiembrie 2016, delegaţia Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a participat la lucrările celei de-a IX-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova şi România (Comisia Mixtă).

Tot în noiembrie, Camera de Comerţ şi Industrie a României a organizat Forumul de afaceri multisectorial România – Republica Islamică Iran, la sediul CCIR Business Center, în marja vizitei la București a E.S. Mohammad Javad Zarif, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Islamice Iran.

În deschiderea evenimentului, președintele CCIR a evidențiat importanța reluării relațiilor economice dintre țările noastre și a lansat următoarea invitație participanților: „Să aveți încredere în relațiile economice bilaterale România–Iran!”

Totodată, președintele CCIR  a fost într-o vizită oficială în Regatul Hașemit al Iordaniei, alături de Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe, aceasta fiind o întâlnire la nivel înalt în cadrul căreia au fost dezbătute teme de interes pentru dezvoltarea relațiilor economice și investițiilor bilaterale și au fost prezentate posibile căi de accesc către noi punți de colaborare România –Iordania.

Cu ocazia vizitei oficiale a delegației, Mihai Daraban, a semnat un Memorandum de colaborare cu ES. vicepreședintele second a Camerei de Comerț a Iordaniei, Raed Hamada, menit să susțină mediile de afaceri din cele două state.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *