RETROSPECTIVĂ Discuții la guvern pe tema salarizării din educație – o istorie recentă

Protest educație. INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
Protest educație. INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Pe data de 10 mai 2023, angajații din sistemul de Educație organizează un miting prin care își exprimă nemulțumirea față de nivelul salariilor actuale. Aceștia solicită o actualizare a salariilor până la un nivel considerat decent, argumentând că nu mai pot face față inflației galopante. Mitingul nu atrage atenția publicului larg. 

Însă, pe 22 mai, peste 20 000 de persoane angajate în sistemul de Educație, în mare parte profesori, iau parte la un protest masiv în toată țara. De această dată, determinarea lor este mult mai puternică și nu mai au de gând să renunțe. Atât personalul didactic, cât și cel nedidactic participă la grevă, iar acțiunea este asumată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”. 

Profesorii refuză propunerile Guvernului

Negocierile cu Guvernul nu duc la obținerea majorărilor salariale solicitate, iar liderii celor două sindicate anunță continuarea grevei. În următoarele zile, tensiunile cresc pe măsură ce liderii sindicatelor refuză oferta Guvernului Ciucă de a crește etapizat, pe o perioadă de trei ani, salariile profesorilor. Revendicarea lor principală este o creștere de 25% a salariilor, până la un nivel considerat demn, dar aceasta este respinsă constant de către Guvernul Ciucă. 

Pe 1 iunie, Guvernul Ciucă adoptă o Ordonanță de Urgență prin care se acordă o mărire salarială de 1000 de lei brut, ofertă pe care greviștii au refuzat-o constant. Aceasta se traduce într-o creștere de 585 de lei pentru personalul didactic și de 200 de lei pentru personalul nedidactic. Adoptarea forțată și împotriva revendicărilor profesorilor a acestei OUG apare și pe ordinea de zi a Guvernului. 

CITEȘTE ȘI: Guvern: Miniştrii Educaţiei, Muncii şi Finanţelor încep marţi discuţiile cu sindicaliştii pe grila salarizării din Educaţie

În aceeași zi, prezent la Summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova, președintele Klaus Iohannis lansează o întrebare pe care profesorii o consideră arogantă: „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?” 

 Cum arată salariile profesorilor acum

Situația salariilor profesorilor în prezent este următoarea: un profesor cu studii superioare de lungă durată și grad didactic I, având o vechime între 1 și 5 ani, are un salariu brut de 5372 de lei, în timp ce un profesor cu același grad și o vechime de 25 de ani are 6517 lei. Un profesor cu studii superioare de lungă durată și o vechime sub un an are un salariu de 5098 de lei. 

Societatea se împarte în două tabere: cei care susțin greva și încurajează profesorii să continue protestul și cei care se opun acestuia și doresc încheierea sa. 

CITEȘTE ȘI: Educația la sfârșitul anului școlar. Ce spun cifrele autorităților

În mijlocul acestei ecuații politice, elevii, în special cei din clasele a șasea, a opta și a douăsprezecea, care ar fi trebuit să susțină Evaluarea Națională și, respectiv, Bacalaureatul, nu știu acum dacă vor trebui să repete anul. 

La data de 6 iunie, protestul profesorilor continuă cu o participare-record în toată țara, demonstrând o unitate de castă și hotărâre. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” anunță că 134.007 de membri de sindicat, reprezentând 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, au participat la grevă. 

Inquam Photos / Octav Ganea

Ce înseamnă majorările salariale pentru bugetul de stat 

Creșterea salarială în sistemul bugetar înseamnă un impact de 2,16 miliarde de lei, conform declarațiilor ministrului Educației, Ligia Deca. Majorarea salariilor va fi realizată etapizat, cu 40% începând din 1 ianuarie anul viitor, iar celelalte două tranșe vor crește în mod egal în următorii doi ani. 

Ministrul Educației, Ligia Deca, prezintă în data de 1 iunie efectele acestei OUG: un profesor debutant cu studii superioare, fără niciun spor, va avea un salariu net de 2.956 lei, în comparație cu cei 2.376 lei net cât primea anterior. Un profesor cu studii superioare de lungă durată și grad didactic definitiv, cu o experiență între 5 și 10 ani, va primi 3.365 lei net față de cei 2.713 lei net anterior. Un profesor cu studii superioare de lungă durată și grad didactic I, cu o vechime de peste 25 de ani, va trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net. 

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Cum înțeleg USR și AUR să facă opoziție în Parlament: pancarte, proteste, amenințări și „roata dezastrelor”

Protestele profesorilor continuă, aceștia considerând că Guvernul îi sfidează. O parte dintre protestatari decid să se întoarcă la catedră, în timp ce restul rămân în stradă și cer demisia ministrului Educației, pe care o consideră o „bătaie de joc”. 

La 6 iunie, ministra Educației, Ligia Deca, anunță că 53% dintre angajații din învățământ sunt încă în grevă, iar peste 10.000 dintre aceștia sunt cadre didactice. Totuși, aproximativ 15.000 de persoane au renunțat la forma de protest. 

Ce valoare are Memorandumul Guvernului Ciucă?

La data de 7 iunie, premierul la acea vreme, Nicolae Ciucă, și liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunțau că vor adopta un Memorandum care atestă faptul că Educația devine o prioritate pentru Guvern și că își asumă un angajament politic față de profesori. Guvernul urmează să adopte un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a Salarizării. 

 

sursa foto: Facebook
sursa foto: Facebook

Premierul de la acea vreme, Nicolae-Ionel Ciucă, solicită Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale să promoveze la nivelul Guvernului un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a Salarizării, în urma discuțiilor telefonice purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ. 

„Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai cărei lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic”, a scris Nicolae Ciucă. 

La guvern, au loc marți (20.06.2023 n. red.) loc noi discuții pe tema salarizării dintre sindicaliști din Educație și Ministerul Educației, Muncii și Finanțelor. Aceștia analizează noua grilă a salarizării în educație, care urmează să fie finalizată în următoarele două săptămâni. Se vorbește, de asemenea, și despre un proiect al legii salarizării unitare, care ar urma să fie gata până la 15 iulie.

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

CONCLUZIE

Protestele și grevele din sistemul de Educație din luna mai și începutul lunii iunie au reflectat nemulțumirea profesorilor față de nivelul salariilor și cererea lor de majorare. În cele din urmă, în urma negocierilor și presiunii exercitate de sindicate, guvernul a anunțat adoptarea unui Memorandum privind majorările salariale în Educație, în încercarea de a calma tensiunile și de a rezolva situația. Se lucrează la o lege a salarizării unitare și la o nouă grilă a salarizării în Educație, iar la negocieri iau parte sindicaliștii din sistem și Ministerele Muncii, Fionanțelor și Educației. 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: