Skip to content
Politică

Retrospectivă politică 2020. Sociologul Lucian Dumitrescu: PSD și PNL au rămas și vor rămâne nereformate, eșec pentru USRPLUS și traseism la turație maximă

PS News

Contactat de PS News, sociologul Lucian Dumitrescu a dezvăluit câteva impresii de final de an despre modul în care au evoluat lucrurile pe scena politică românească pe parcursul anului 2020.

„Marea surpriză a acestui an a fost pandemia de coronavirus. Evoluțiile de pe scena politică din România trebuie corelate cu pandemia de coronavirus care a stricat socotelile dreptei din România în sensul în care, după prezidențialele de anul trecut, când PSD se apropia de 20% în anumite sondaje, era foarte probabil ca PNL să câștige alegerile cu aproape 50%. 

Dreapta a cam presat pentru organizarea de alegeri anticipate undeva în prima parte a anului 2020 și, dacă s-ar fi întâmplat acest lucru și n-ar fi fost pandemia, atunci dreapta ar fi avut o majoritate confortabilă în Parlamentul României. Dar a venit pandemia de coronavirus care a erodat partidul de guvernământ și a suflat vânt în pânze PSD-ului care nu a făcut o opoziție în adevăratul sens al cuvântului, ci pur și simplu a marcat electoral prin erodarea PNL.

Dacă putem să vorbim de o surpriză, acesta este, pe de-o parte, scorul relativ mic obținut de URSPLUS. După europarlamentarele de anul trecut exista așteptarea ca USRPLUS să ajungă în jur de 25%, dar a ajuns la 15% la alegerile parlamentare, deci creșterea USRPLUS a fost mai mică de cea scontată.

O altă surpriză e legată de ascensiunea AUR, deși acest partid nu a făcut altceva decât să exploateze valul uriaș de nemulțumire la dresa clasei politice din România”, spune sociologul.

De asemenea, acesta este de părere că aceste schimbări nu sunt tocmai benefice, în sensul în care „instituția traseismului politic a continuat să producă efecte”

„Traseismul politic a funcționat la turație maximă. Principalele partide tradiționale, PSD și PNL, continuă să fie nereformate și sunt toate șansele să rămână la fel și în viitorul apropiat. Pe de altă parte, partidele care vin din urmă, USRPLUS și AUR, nu au ceea ce îi trebuie României în acest moment: o agendă socială. Evident că e nevoie de modernizare, de creștere economică, pentru că altfel nu se poate vorbi de o agendă socială, dar aceste partide nici măcar nu și-au pus problema unei agende sociale și atunci, pentru o țară săracă ca România, politica nu pare să rezolve problemele de fond”, spune Dumitrescu.

Sociologul este de părere că schimbarea premierului era de așteptat, după ce Ludovic Orban a dus PNL la 25% și încrederea în Guvern la ”un scor foarte mic”.

„Din acest punct de vedere, încrederea în Guvernul Orban ar fi fost similară cu cea în Guvernul Dăncilă. Atunci era de așteptat ca Ludovic Orban să fie sancționat cumva și să piardă funcția de premier.

În acest fel, probabil că într-o anumită măsură s-au calmat și nemulțumirile prin PNL, după împărțeala ministerelor care nu a fost cea scontată, în sensul că liberalii își doreau neapărat niște ministere pe care le-a pierdut: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Justiției. Această schimbare de premier are darul de a atenua într-o mică măsură convulsiile din PNL. Convulsii care vor continua, aici e evoluția interesantă a anului 2021: ce se va întâmpla în PNL și de ce se întâmplă în PNL depinde soarta actualei alianțe de guvernare”, a conchis Lucian Dumitrescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *