Skip to content
Europa

Reuniune a miniştrilor europeni ai Sănătăţii privind primirea bolnavilor şi răniţilor din Ucraina

dw.com

Cei 27 de miniştri ai Sănătăţii din Uniunea Europeană se vor reuni marţi prin videoconferinţă pentru a coordona primirea primirea răniţilor de război şi a bolnavilor cronici refugiaţi din Ucraina, al căror număr ar putea depăşi rapid capacităţile de îngrijire ale ţărilor limitrofe.

Această ”reuniune extraordinară a Consiliului de miniştri europeni din domeniul sănătăţii” va avea ca scop ”să ofere un răspuns coordonat şi solidar din partea Uniunii Europene la consecinţele sanitare ale agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul francez Olivier Véran pe Twitter.

Contactat de AFP, cabinetul său a precizat că prioritatea va fi asigurarea unei continuităţi a asistenţei medicale pentru persoanele strămutate, în timp ce peste 2,5 milioane de ucraineni au fugit din ţara lor de la începutul invaziei ruse, în urmă cu două săptămâni. Fără a merge până la o repartizare pe cote, ideea este să se identifice în fiecare ţară disponibilităţile pentru pacienţii care suferă de cancer sau boli rare, de exemplu, dar şi pentru răniţii de război.

Statele membre care se învecinează cu Ucraina, în primul rând Polonia, îşi vor putea prezenta detaliat limitele pentru fiecare tip de pacient, relatează AFP, potrivit Agerpres. O posibilă trimitere de personal medical în aceste ţări nu se află pe ordinea de zi, decât dacă acestea îşi exprimă cererea. Nu mai mult decât livrarea de echipamente medicale, care nu este responsabilitatea Consiliului de miniştri europeni – ceea ce nu a împiedicat ţările membre să trimită câteva sute de tone în Polonia şi România de la începutul conflictului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *