Reuniune informală a Consiliului Afaceri Generale al UE pe temele extinderii şi a statului de drept

Sursa foto: Wikimedia Commons

Consiliul Afaceri Generale al UE se reuneşte, într-o reuniune informală, la 29-30 aprilie 2024, la Bruxelles, având pe ordinea de zi tema statului de drept, în contextul extinderii Uniunii Europene, se arată pe site-urile https://belgian-presidency.consilium.europa.eu/ şi https://www.consilium.europa.eu/.

Reuniune informală este organizată sub egida preşedinţiei belgiene a Consiliului (ian. – iun. 2024) şi va avea loc în contextul celei de-a 20-a aniversări a extinderii din 2004, când 10 noi state membre au aderat la Uniunea Europeană. Celebrarea acestui eveniment va avea loc în seara zilei de 29 aprilie, la Centrul Bozar pentru Arte Frumoase, scrie https://belgian-presidency.consilium.europa.eu.

În ziua următoare, la 30 aprilie, vor avea loc o serie de sesiuni de lucru în cadrul cărora miniştrii vor discuta despre procesul de extindere, inclusiv despre lecţiile învăţate în urma celei mai mari extinderi, din 2004.

De asemenea, se va acorda o atenţie deosebită necesităţii de a consolida Uniunea Europeană, mai ales pe componenta statului de drept. Miniştrii vor avea un schimb de opinii cu toţi cei 10 parteneri ai UE, aspiranţi la statutul de membri ai UE, subliniind importanţa menţinerii statului de drept în cadrul valurilor viitoare de extindere. Totodată, acest nou format subliniază parteneriatul strâns al Uniunii cu statele aspirante la statutul de membre ale Uniunii.

Nu în ultimul rând, reuniunea informală a CAG va lua în discuţie tema viitorului Uniunii. În baza discuţiilor anterioare, miniştrii vor face un schimb de opinii cu privire la paşii şi reformele care sunt necesare pentru a consolida capacitatea de acţiune a Uniunii.

Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene a avut loc la 19 martie 2024, fiind una formală. S-a discutat atunci despre reformele interne ale UE şi despre îmbunătăţirile aduse metodelor de lucru, care ar trebui să asigure capacitatea UE de a acţiona, inclusiv în vederea extinderii sale. Miniştrii au subliniat, în context, importanţa unei analize aprofundate a diferitelor politici, precum şi importanţa unei comunicări clare cu cetăţenii, pe măsură ce dezbaterea evoluează.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: