Skip to content
Politică

Reuniune la nivel înalt: Iohannis participă la Summitul NATO

Stirile ProTV

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa în zilele de miercuri și joi, perioada 11-12 iulie la Summitul Alianței Nord-Atlantice ce va avea loc la Bruxelles.

Temele puse în discuții vor fi „extrem de importante” așa cum arată comunicatul Administrației Prezidențiale.

Concret, se va pune în discuție evoluția componentei de securitate din regiunea Marii Negre, vor fi discutate noile provocări ale NATO și nu în cele din urmă, discuțiile se vor concentra pe întărirea relațiilor bilaterale dintre NATO și Uniunea Europeană. De asemenea, trebuie menționat că pe agenda discuțiilor se vor afla inclusiv combaterea terorismului și sprijinul pentru partenerii sudici.

Mai jos, vă prezentăm comunicatul integral:

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 11-12 iulie a.c., la Summitul Alianței Nord-Atlantice care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Programul va include o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic, o întâlnire de lucru a liderilor aliați, precum și o reuniune în formatul Misiunii Resolute Support din Afganistan. De asemenea, pentru prima dată, la cel mai înalt nivel aliat, va fi organizată o reuniune distinctă, dedicată evoluțiilor de securitate din regiunea Mării Negre, cu participarea Georgiei și Ucrainei.

Pe agenda Summitului NATO se vor regăsi teme extrem de importante. Astfel, va fi abordat procesul de adaptare a Alianței la realitățile mediului actual de securitate, context în care se vor stabili direcțiile principale de acțiune pentru perioada următoare. Totodată, va avea loc un schimb de vederi privind stadiul implementării măsurilor strategice decise la Summiturile Aliate anterioare din Țara Galilor, din 2014, și de la Varșovia, din 2016.

Se creează, așadar, cadrul pentru dezbaterea modalităților de întărire a posturii NATO de apărare și descurajare, de sporire a capacității Alianței de proiectare a stabilității în vecinătatea sa, precum și a perspectivelor de consolidare a cooperării NATO cu Uniunea Europeană, de o manieră complementară.

Reuniunea comună a Consiliului Nord-Atlantic dedicată securității la Marea Neagră, cu participarea Georgiei si Ucrainei, va oferi un prilej pentru discuții aplicate privind evoluțiile situației de securitate din regiune, precum și de reafirmare a sprijinului NATO pentru cei doi parteneri.

De asemenea, vor fi supuse atenției șefilor de stat și de guvern adaptarea structurii de comandă a NATO la noul mediu de securitate, dezvoltarea capacității de reacție a forțelor aliate și facilitarea mobilității acestora în Europa.

Combaterea terorismului și sprijinul pentru partenerii sudici va reprezenta, la rândul său, un subiect important pe agenda Summitului”, transmite Administrația Prezidențială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *