Skip to content
Coronavirus

Reuniunea miniştrilor Educaţiei din Uniunea Europeană: Pandemia COVID-19 a afectat sistemele de educaţie şi formare la nivel mondial

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Miniştrii Educaţiei din Uniunea Europeană s-au reunit pentru a discuta pe tema Covid-19, întâlnirea fiind organizată de Preşedinţia croată a Consiliului Uniunii Europene. Miniştrii au subliniat că pandemia COVID-19 a afectat sistemele de educaţie şi formare la nivel mondial, schimbând modalităţile de învăţare, predare, comunicare şi colaborare, informează news.ro.

”În contextul evoluţiilor generate de Covid-19, Preşedinţia croată a Consiliului Uniunii Europene a organizat o videoconferinţă cu miniştrii educaţiei, pentru a facilita un schimb de experienţe şi strategii menite să asigure continuitatea procesului de învăţare, a incluziunii şi echităţii. Au fost reprezentate toate statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeană, Norvegia, Elveţia şi Islanda. În intervenţiile lor, miniştrii educaţiei au subliniat că pandemia COVID-19 a afectat sistemele de educaţie şi formare la nivel mondial, schimbând modalităţile de învăţare, predare, comunicare şi colaborare. Toate acestea au un impact deosebit asupra elevilor, profesorilor şi familiilor, precum şi asupra comunităţii educaţionale în ansamblu său”, a transmis, vineri, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

" "
" "

Potrivit sursei citate, în această perioadă, majoritatea statelor membre ale UE au decis să închidă instituţiile de educaţie şi formare.

”Pentru a asigura însă continuitatea procesului educaţional, multe state membre şi-au concentrat eforturile pe învăţarea la distanţă, punând accent pe soluţiile digitale. Cu toate acestea, trecerea la educaţia online a creat diverse provocări. Statele membre au întreprins măsurile necesare pentru a răspunde rapid şi a se adapta noii realităţi organizând săli de clasă virtuale, în care predarea lecţiilor se realizează prin intemrediul diverselor platforme online, distribuind materiale prin intermediul site-urilor web şi difuzând lecţii pe canale radio şi TV”, a mai transmis MEC.

De asemenea, statele membre fac schimb de informaţii în mod periodic cu privire la provocările cu care se confruntă şi la care identifică practici inovatoare.
Aspectele cele mai presante subliniate de miniştrii educaţiei sunt legate de evaluare, în special examenele de absolvire şi de admitere în învăţământul superior.

”Conferinţa video a oferit miniştrilor educaţiei o oportunitate de a face schimb de practici privind posibilităţile de învăţare la distanţă şi probleme conexe, cum ar fi organizarea învăţării şi predării virtuale, modernizarea sistemelor informatice existente, oferirea unui acces echitabil la şi păstrarea calităţii educaţiei şi formării, precum şi furnizarea diferite tipuri de sprijin adaptat elevilor, profesorilor şi familiilor”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.

Mai mult, miniştrii au făcut schimb de informaţii despre planurile existente la nivel naţional pentru finalizarea anului şcolar şi a anului universitar, despre evaluare, notare, examene, precum şi înscrierea la diferite niveluri de învăţământ. De asemenea, aceştia au abordat problema eliminării obstacolelor în calea mobilităţii de învăţare.

Potrivit MEC, Blaženka Divjak, ministrul croat al ştiinţei şi educaţiei a subliniat că pandemia generată de Covid-19 a afectat şi oportunităţile de mobilitate educaţională. Deoarece multe instituţii de învăţământ superior sunt închise, studenţii aflaţi în mobilitate ar putea avea dificultăţi în a-şi finaliza studiile şi a se întoarce în ţara de origine.

În acest context, ministrul croat a reiterat propunerea făcută de România pentru un efort comun la nivel european în vederea eliminării obstacolelor în calea mobilităţii educaţionale şi pentru identificarea de soluţii pentru cei care doresc să studieze într-un alt stat membru.

În final, miniştrii educaţiei au salutat sprijinul acordat de Comisia Europeană statelor membre, materializat prin de Iniţiativa pentru investiţii în răspunsul la coronavirus şi şi-au exprimat interesul pentru utilizarea surselor de finanţare disponibile în domeniul educaţiei şi formării ca răspuns la criza Covid-19.

În România, cursurile în unităţile de învăţământ preuniversitar au fost suspendte în 11 martie.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *