Skip to content
Politică

Reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, la nivelul miniştrilor Afacerilor Externe – vineri, la Bucureşti

Inquam Photos/Octav Ganea

Reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, la nivelul miniştrilor Afacerilor Externe, începe vineri la Bucureşti cu o sesiune plenară, pe agenda evenimentului urmând să fie abordate subiecte de interes actual pe dimensiunea de securitate, cu accent pe evaluarea situaţiei regionale de securitate, pe rezultatele ultimelor reuniuni ministeriale NATO (din martie şi de săptămâna trecută), precum şi perspectivele Summitului aliat din acest an.

Potrivit unui comunicat al MAE de miercuri, miniştrii Afacerilor Externe ai României, Poloniei şi Turciei vor aborda şi stadiul implementării proiectelor agreate cu prilejul reuniunii trilaterale din 2020 şi vor discuta modalităţi de consolidare a dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte.

Miniştrii Afacerilor Externe ai Trilateralei vor discuta şi despre procesul de reflecţie strategică NATO2030, derulat la nivelul Alianţei Nord-Atlantice de către secretarul general Jens Stoltenberg, preconizat să conducă la dezvoltarea unui nou Concept Strategic al Alianţei, care să traseze liniile de bază pentru adaptarea Alianţei la noul mediu internaţional de securitate şi să contribuie la consolidarea Alianţei, la creşterea unităţii şi coeziunii aliate şi la consolidarea profilului politic al Alianţei”, arată MAE.

Conform comunicatului, în premieră pentru formatul Trilateralei România-Polonia-Turcia, la iniţiativa ministrului Aurescu, miniştrii Afacerilor Externe din Georgia, David Zalkaliani, şi Ucraina, Dmytro Kuleba, vor participa la o sesiune de lucru specială cu miniştrii Afacerilor Externe ai Trilateralei, având în vedere importanţa acordată Vecinătăţii Estice.

În cadrul acestei sesiuni va avea loc un schimb de opinii privind situaţia de securitate din Vecinătatea Estică, inclusiv de la Marea Neagră. Dialogul va oferi o bună oportunitate pentru reiterarea sprijinului faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a celor două state, precum şi pentru a reafirma susţinerea pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei şi Ucrainei„, se arată în comunicat.

Cu prilejul Trilateralei, ministrul român, Bogdan Aurescu, va avea consultări bilaterale cu omologii săi din Polonia, Turcia, Georgia şi Ucraina.

Joi, în marja Trilateralei, a avut loc un eveniment de marcare a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic România-Turcia, cu participarea ministrului Bogdan Aurescu şi a omologului turc, Mevlut Cavuşoglu, cei doi şefi de diplomaţii având în cursul aceleiaşi zile şi o întrevedere bilaterală.

Tot joi, ministrul Aurescu a avut şi o întrevedere cu omologul polonez, Zbigniew Rau, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii cu privire la consolidarea cooperării economice şi sectoriale.

Sursa citată subliniază că prin organizarea actualei Trilaterale la Bucureşti şi prin temele abordate, România îşi propune atât consolidarea acestui format de dialog în contextul marcat de evoluţiile recente în Vecinătatea Estică, cât şi creşterea profilului României atât la nivelul regiunii, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, cu atât mai mult cu cât în acest an va fi organizat Summitul NATO.

MAE reaminteşte că prima reuniune a Trilateralei România-Polonia-Turcia a avut loc la iniţiativa României, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, în mai 2012, în marja Summitului NATO de la Chicago. Crearea acestui format a avut în vedere importanţa cooperării aprofundate a celor trei state pe teme de interes comun, preponderent în domeniul securităţii, fiind dedicat coordonării în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

La nivel de ministru al afacerilor externe au avut loc şapte întrevederi, începând cu anul 2016; în 2020, din cauza pandemiei, reuniunea a avut loc în sistem VTC, la 28 aprilie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *