Skip to content
Politică

Reușită de excepție pentru europarlamentarul Siegfried Mureșan: a fost ales vicepreședinte al Partidului Popular European

Facebook

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a fost ales astăzi vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE) la Congresul Statutar al partidului care a avut loc la Zagreb, în Croația.

În mandatul meu de vicepreședinte, voi lupta în primul rând ca Partidul Popular European să fie partidul european care contribuie decisiv la întărirea României în Uniunea Europeană.

Vreau ca Partidul Popular European să fie în continuare partidul care rezolvă problemele oamenilor, partidul care nu se joacă cu temerile europenilor, ci care oferă soluții ce funcționează în realitate.

Consider că trebuie să apărăm valorile europene. În România, noi, Partidul Național Liberal, am câștigat alegerile europarlamentare cu steagul Uniunii Europene în mâinile noastre.

Apărând valorile europene în fiecare stat membru, așa cum am făcut și în România, îi vom avea pe oameni de partea noastră”, a declarat Siegfried Mureșan, după votul din Congresul PPE.

Un obiectiv prioritar al mandatului meu va fi Bugetul multianual al Uniunii Europene post-2020. Trebuie să adoptăm bugetul cât mai repede și trebuie să adoptăm un buget adecvat priorităților propuse. Dacă vrem să facem mai mult pentru oameni, ne trebuie și o finanțare pe măsură. Voi sprijini acest obiectiv și din Parlamentul European, unde sunt vicelider al Grupului PPE responsabil pentru buget.

PPE a câștigat ultimele 4 alegeri europene. Pentru a continua să câștigăm în viitor, trebuie să evoluăm, trebuie să ținem pasul cu așteptările oamenilor, inclusiv cu noile așteptări ale tinerilor.

De aceea, o altă prioritate a mea va fi să reprezint interesele noii generații. Este datoria noastră să echipăm tinerii europeni cu acele aptitudini de care au nevoie într-o Europă unită. Cum 65% din angajatori apreciază experiența internațională a viitorilor angajați, obiectivul meu este să extindem toate acele programe care încurajează mobilitatea, precum Programul de mobilitate universitară «Erasmus».

Voi lucra îndeaproape cu noul președinte al PPE, Donald Tusk. Este un prieten al României, un om politic care înțelege foarte bine așteptările poporului român de la Uniunea Europeană”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Aproximativ 2.000 de persoane din 40 de țări, dintre care 719 delegați cu drept de vot, au fost prezenți ieri și astăzi la lucrările Congresului PPE de la Zagreb.

Siegfried Mureșan, primul europarlamentar român desemnat negociator-șef al Parlamentului European

Liberalul Siegfried Mureșan a fost ales pe 5 iunie vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, cel mai mare grup politic din PE, cu un număr total de 179 europarlamentari.

În calitate de vicepreședinte, Siegfried Mureșan este parte a președinției Grupului PPE din Parlamentul European alături de președintele grupului și de ceilalți 9 vicepreședinți. Președinția are rolul de a conduce Grupul PPE.

Născut la Hunedoara, în 20 noiembrie 1981, Siegfried Mureșan a absolvit Academia de Studii Economice din București în 2004 și programul de master în Științe Economice și Management al Universității Humboldt din Berlin în 2006. În 2006, a primit o bursă din partea Parlamentului Germaniei și a făcut parte din programul internațional de stagii al Bundestag-ului. Ulterior, a activat timp de trei ani în această instituție drept consilier al președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum.

În 2009 s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat inițial în Parlamentul European. În 2011 a obținut prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice și sociale în cadrul Partidului Popular European. În ianuarie 2014 a devenit consilier politic principal al PPE. În mai 2014, a fost ales membru al Parlamentului European pentru un mandat de cinci ani. Apoi, în ianuarie 2015, a fost numit purtător de cuvânt al PPE.

În actuala configurație a Parlamentului European, Siegfried Mureșan este vicepreședinte al Comisiei pentru bugete și membru supleant al Comisiei pentru afaceri economice și monetare.

Este, totodată, primul europarlamentar român desemnat negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE. În urma negocierilor coordonate de Mureșan, Bugetul UE 2018 a avut o alocare record de 160,1 miliarde de euro și a cuprins creșterea finanțării pentru Politica de Coeziune, pentru Programul „Erasmus+”, pentru agricultură, pentru IMM-uri și pentru Vecinătatea Estică, inclusiv Republica Moldova.
Tot în Bugetul UE 2018, europarlamentarul Siegfried Mureșan a obținut finanțarea în premieră a Programului „DiscoverEU”. Prin acest program, 30.000 de tineri de 18 ani din UE, dintre care 1.000 de tineri din România au primit un abonament gratuit de tren de 30 de zile cu care să călătorească în UE.

În calitate de europarlamentar, Mureșan a mai obținut: 3,5 milioane de euro pentru muncitorii disponibilizați de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii, 8,5 milioane de euro, despăgubiri în urma inundațiilor care au lovit România în 2014, 28 de milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină africană și gripa aviară, 500 de milioane de euro din Bugetul UE post-2020 pentru apărarea statului de drept în UE, 7,9 milioane de euro pentru combaterea dezinformării și a propagandei antieuropene în UE și includerea României în Fondul Monetar European.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *