Economiile Europei Centrale au fost mult timp umbrite de ţările mai puternice din Vest, dar ar putea fi pregătite pentru o proeminenţă mai mare în viitor, având în vedere baza de producţie competitivă a regiunii şi sistemele energetice din ce în ce mai curate, relatează Reuters.
Marile industrii cu sediul în Germania, de departe cel mai mare producător din Europa, au fost afectate de costurile ridicate ale energiei şi de restricţiile privind utilizarea energiei, de la invazia Rusiei în Ucraina, în 2022, care a întrerupt fluxurile de gaze naturale şi a dus la creşterea costurilor energiei.
Preţurile energiei s-au retras în 2023, dar rămân peste mediile pe termen lung, iar întreprinderile se confruntă în continuare cu restricţii în ceea ce priveşte accesul la combustibili şi surse de energie electrică cu emisii reduse.
Drept urmare, multe companii iau în considerare transferarea unei anumite părţi ale producţiei în alte părţi ale Europei, unde costurile de operare sunt mai mici şi unde sistemele energetice sunt în curs de revizuire, în vederea reducerii emisiilor, capacitatea de generare urmând să crească în anii următori.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News