Reuters: Hackerii ruşi au fost în interiorul gigantului de telecomunicaţii ucrainean Kyivstar timp de luni de zile

Sursa foto: Pexels

Hackerii ruşi au intrat în sistemul gigantului ucrainean de telecomunicaţii Kyivstar cel puţin din luna mai a anului trecut, într-un atac cibernetic care ar trebui să servească drept un „mare avertisment” pentru Occident, a declarat pentru Reuters şeful spionajului cibernetic din Ucraina, Illia Vitiuk. El spune că în spatele atacului stă grupul Sandworm, o unitate de război cibernetic a serviciilor de informaţii militare ruseşti.

Illia Vitiuk, şeful departamentului de securitate cibernetică al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a dezvăluit pentru Reuters detalii exclusive despre atacul informatic, precizând că a provocat distrugeri „dezastruoase” şi a avut ca scop să dea o lovitură psihologică şi să adune informaţii.

Hackingul, unul dintre cele mai dramatice de la invazia pe scară largă a Rusiei de acum aproape doi ani, a permis să fie scoase din funcţiune serviciile furnizate de cel mai mare operator de telecomunicaţii din Ucraina, pentru aproximativ 24 de milioane de utilizatori, timp de câteva zile, începând cu 12 decembrie.

„Acest atac este un mare mesaj, un mare avertisment, nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume occidentală, pentru a înţelege că nimeni nu este de fapt de neatins”, a spus el. El a precizat că Kyivstar este o companie privată bogată, care a investit mult în securitatea cibernetică.

Atacul a şters „aproape totul”, inclusiv mii de servere virtuale şi PC-uri, a spus el, descriindu-l ca fiind probabil primul exemplu de atac cibernetic distructiv care „a distrus complet nucleul unui operator de telecomunicaţii”.

În timpul investigaţiei sale, SBU a constatat că hackerii au încercat probabil să pătrundă în Kyivstar în martie sau chiar mai devreme. „Deocamdată, putem spune cu siguranţă că au fost în sistem cel puţin din mai 2023”, a spus el. „Nu pot spune acum din ce moment au avut acces complet, dar probabil cel puţin din noiembrie”, a adăugat oficialul.

SBU a evaluat că hackerii, cu nivelul de acces pe care l-au obţinut, au putut să fure informaţii personale, să înţeleagă locaţia telefoanelor, să intercepteze mesaje SMS şi poate să spargă conturi Telegram.

Un purtător de cuvânt al Kyivstar a declarat că firma colaborează îndeaproape cu SBU pentru a investiga atacul şi va lua toate măsurile necesare pentru a elimina riscurile viitoare. „Nu au fost descoperite fapte de scurgere a datelor personale şi ale abonaţilor”, a ţinut el să precizeze.

Directorul general al Kyivstar, Oleksandr Komarov, a declarat pe 20 decembrie că toate serviciile companiei au fost restabilite în totalitate în întreaga ţară. Vitiuk a lăudat efortul SBU de răspuns la incident pentru a restabili sistemele în siguranţă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: