Reuters: Liderii UE au o soluţie de compromis pentru a convinge Ungaria să aprobe ajutorul pentru Ucraina

Europa UE
Sursa foto: Unsplash

Liderii Uniunii Europene vor propune joi organizarea unei evaluări anuale cu privire la un pachet de ajutor planificat de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în încercarea de a depăşi opoziţia Ungariei, potrivit proiectului de concluzii ale summitului văzut de Reuters.

Ajutorul UE ar urma să contribuie la acoperirea nevoilor Ucrainei pentru perioada 2024-2027, cu 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi avantajoase şi 17 miliarde de euro sub formă de granturi de la bugetul UE, pentru a oferi Kievului o finanţare stabilă în timp ce luptă împotriva invaziei ruse.

Ungaria, care cultivă legături strânse cu Moscova, a făcut presiuni pentru o revizuire anuală, ceea ce i-ar da dreptul de veto asupra plăţilor în fiecare an. Acest lucru contravine ideii de finanţare previzibilă şi alte ţări UE resping propunerea, dar banii trebuie să provină din bugetul UE şi pentru asta este nevoie de unanimitate în rândul celpr 27 de ţări UE, astfel încât este necesar acordul Ungariei.

În cea mai recentă versiune a proiectului de concluzii ale summitului, consultată de Reuters, liderii UE spun că ar putea organiza anual dezbateri privind modul în care sunt cheltuiţi banii UE de către Ucraina, pe baza rapoartelor Comisiei Europene. Acest lucru nu i-ar da Ungariei dreptul de veto asupra banilor, dar şi-ar putea exprima îngrijorările.

„Consiliul European va organiza o dezbatere în fiecare an cu privire la punerea în aplicare a facilităţii, în vederea furnizării de orientări privind abordarea UE faţă de situaţia care decurge din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în proiect.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: