Reuters: TikTok pregătește o versiune a aplicației sale care să fie valabilă doar în SUA

Programarea postărilor pe TikTok Programarea postărilor pe TikTok
Sursa foto: Wikipedia

TikTok lucrează la o clonă a algoritmului său de recomandări pentru cei 170 de milioane de utilizatori din SUA, care ar putea avea ca rezultat o versiune care să funcționeze independent de compania mamă chineză și care să fie mai acceptabilă pentru legiuitorii americani care vor să o interzică, potrivit unor surse care au cunoștință directă despre aceste demersuri, transmite Reuters.

Activitatea de separare a codului sursă comandată de ByteDance, compania mamă chineză a TikTok, la sfârșitul anului trecut, a precedat un proiect de lege menit să forțeze vânzarea operațiunilor TikTok din SUA, care a început să prindă contur în Congres anul acesta. Proiectul de lege a fost promulgat în aprilie.

Sursele, cărora li s-a acordat anonimatul deoarece nu sunt autorizate să vorbească în mod public despre aplicația de distribuire a videoclipurilor de scurtă durată, au declarat că, odată ce codul va fi împărțit, ar putea pune bazele unei cedări a activelor americane, deși nu există planuri actuale în acest sens.

Compania a declarat anterior că nu are planuri pentru vânzarea activelor din SUA și că o astfel de mișcare ar fi imposibilă.

TikTok a refuzat inițial să comenteze. După publicarea acestui articol, TikTok a declarat într-o postare pe X că „articolul publicat astăzi de Reuters este înșelător și inexact din punct de vedere faptic”, fără a preciza ce anume este inexact.

TikTok a postat, de asemenea, un pasaj din procesul său federal: „«cesiunea calificată» cerută de lege pentru a permite TikTok să continue să opereze în Statele Unite este pur și simplu imposibilă: din punct de vedere comercial, din punct de vedere tehnologic, din punct de vedere legal. Și, cu siguranță, în termenul de 270 de zile cerut de lege”.

„Ne menținem relatarea”, a declarat un purtător de cuvânt al Reuters.

TikTok și ByteDance au intentat în luna mai un proces în fața unui tribunal federal din SUA, încercând să blocheze legea care obligă la vânzarea sau interzicerea aplicației până la 19 ianuarie. Marți, o curte de apel din SUA a stabilit un program accelerat pentru a examina contestațiile legale la noua lege.

Milioane de linii de cod

În ultimele câteva luni, sute de ingineri ByteDance și TikTok, atât în SUA, cât și în China, au primit ordin să înceapă să separe milioane de linii de cod, cernând algoritmul companiei care asociază utilizatorii cu videoclipuri pe placul lor. Misiunea inginerilor este de a crea o bază de cod separată care să fie independentă de sistemele utilizate de versiunea chineză a ByteDance pentru TikTok, Douyin, eliminând în același timp orice informație care face legătura cu utilizatorii chinezi, au declarat pentru Reuters două surse cu cunoștințe directe despre proiect.

Planul, care nu a fost prezentat anterior, oferă o imagine rară a ceea ce ar putea fi o separare tehnică a operațiunilor TikTok în SUA și arată până unde va merge TikTok pentru a face față riscului politic bipartizan cu care se confruntă. Președintele american Biden și alți susținători ai legii susțin că TikTok oferă Beijingului un acces mult prea mare la o mulțime de date, informații care ar putea fi folosite pentru a spiona sau influența utilizatorii TikTok din SUA.

Reuters a relatat anterior că o vânzare a aplicației împreună cu algoritmii este foarte puțin probabilă. Guvernul chinez a adăugat în 2020 algoritmii de recomandare a conținutului pe lista sa de control al exporturilor, ceea ce impune ca o cesiune sau o vânzare a algoritmului TikTok să treacă prin procedurile sale administrative de acordare a licențelor.

Codul sursă pentru motorul de recomandare al TikTok a fost dezvoltat inițial de inginerii ByteDance în China și a fost personalizat pentru operațiunile din diversele piețe globale ale TikTok, inclusiv SUA, potrivit unui document juridic.

ByteDance a atribuit popularitatea TikTok eficienței motorului său de recomandare, care se bazează pe feed-urile de conținut ale fiecărui utilizator în funcție de modul în care acesta interacționează cu conținutul pe care îl urmărește.

„Sursă deschisă”

Complexitatea sarcinii pe care sursele au descris-o pentru Reuters ca fiind o „muncă murdară” și plictisitoare subliniază dificultatea scindării codului de bază care leagă operațiunile TikTok din SUA de compania-mamă din China. Se preconizează că finalizarea acestei lucrări va dura peste un an, au precizat aceste surse.

TikTok și ByteDance au promis să lupte împotriva legii americane în instanță pe baza Primului Amendament. Cu toate acestea, inginerii continuă să opereze în baza ordinelor de a separa motorul de recomandări al TikTok din SUA de rețeaua mai largă a ByteDance, au declarat sursele.

Un plan anterior de separare a datelor utilizatorilor din SUA, numit Project Texas, nu a reușit să liniștească autoritățile de reglementare și legiuitorii americani. Acum, compania încearcă să își intensifice eforturile pentru a arăta că operațiunile sale din SUA sunt independente de proprietarul său chinez.

La un moment dat, directorii TikTok au luat în considerare posibilitatea de a deschide o parte din algoritmul TikTok, sau de a-l pune la dispoziția altora pentru a fi accesat și modificat, pentru a demonstra transparența tehnologică, au declarat sursele.

Directorii executivi au comunicat planurile și au oferit actualizări cu privire la proiectul de divizare a codului în timpul unei întruniri a angajaților, în documente interne și pe sistemul intern de comunicare numit Lark, potrivit uneia dintre surse care a participat la întrunire și a unei alte surse care a văzut mesajele.

Reuters nu a putut verifica în mod independent mesajele interne.

Problemele de conformitate și cele legale legate de determinarea părților din cod care pot fi preluate de TikTok complică activitatea, potrivit unei surse. Fiecare linie de cod trebuie să fie revizuită pentru a determina dacă poate merge în baza de cod separată, au adăugat sursele.

Scopul este de a crea un nou fond de cod sursă pentru un algoritm de recomandare care să deservească doar TikTok SUA. Odată finalizat, TikTok SUA va rula și își va menține algoritmul de recomandare independent de aplicațiile TikTok din alte regiuni și de versiunea sa chineză Douyin. Această mutare l-ar rupe de puterea masivă de dezvoltare inginerească a companiei-mamă din Beijing, au declarat sursele.

În cazul în care TikTok finalizează lucrările de separare a motorului de recomandare de omologul său chinez, conducerea TikTok este conștientă de riscul ca TikTok SUA să nu fie capabilă să ofere același nivel de performanță ca și TikTok-ul existent, deoarece se bazează foarte mult pe inginerii ByteDance din China pentru a actualiza și menține baza de cod pentru a maximiza implicarea utilizatorilor, au adăugat sursele.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: