Skip to content
" "
Politică

Revenirea lui Ludovic Orban: de la abuzul DNA, la premierul desemnat de Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Președintele PNL este premierul desemnat de Klaus Iohannis pentru funcția de premier al României într-un viitor Guvern PNL, în condițiile în care USR demonstrează lașitate și fuge de responsabilitatea de a guverna țara. 

Ludovic Orban are în această perioadă cea mai bună poziție a sa pe scena politică de când și-a început cariera de politician. Președintele PNL are șansa să formeze propriul său Guvern și să demonstreze României, în următorul an, că este potrivit pentru această funcție și merită toată încrederea la alegerile din 2020. 

" "

Până atunci, evoluția lui Ludovic Orban este una interesantă și arată un politician care a crezut mereu în șansa lui, chiar și atunci când a fost singurul care a crezut în această șansă. 

Ludovic Orban a intrat în politică încă de la începutul anilor 90, dar s-a remarcat mult mai târziu. În primii săi ani în politică a reușit doar implicarea pe plan local, fără proiecte importante și a așteptat dezvoltarea partidului, cât și modificarea scenei politice. În anii 90, a făcut parte din Consiliul Local al Sectorului 1. În 2008 și 2012 a candidat la Primăria Capitalei, însă a pierdut în fața lui Sorin Oprescu.

Abia în 2007 are prima sa funcție importantă – aceea de ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu, pentru doar un an de zile. Până la acest moment a mai fost doar secretar de stat în 2000. 

În 2009 primește funcția de prim-vicepreședinte al PNL, dar această victorie îi deschide drumul spre cele mai înalte funcții din interiorul partidului. Ludovic Orban a încercat de mai mult ori să obțină victoria pentru șefia partidului, însă succesul l-a obținut abia în 2017 când preia PNL de la Alina Gorghiu, după un rezultat dezastruos la alegerile locale și parlamentare. 

Puțini au fost cei care au crezut în Orban la conducerea partidului, iar în 2019, la europarlamentare, PNL a arătat că este o forță politică, clasându-se pe primul loc în fața PSD-ului. Ludovic Orban a luat un partid învins, lăsat de Alina Gorghiu în niște socoteli politice ce nu-i făceau cinste, și l-a dus pe prima poziție în România, iar astăzi liberalii au șansa să formeze un Guvern, lucru pe care nimeni nu l-ar fi crezut posibil în 2017. 

Victima DNA-ului

DNA-ul avea un obicei să ancheteze politicieni implicați în campania electorală. În 2016, Ludovic Orban lupta pentru Primăria Capitalei, însă imediat după ce și-a anunțat candidatura, DNA i-a deschis dosar penal și l-a pus sub urmărire penală. Deși se știa nevinovat, Orban a renunțat la candidatură fără să stea pe gânduri și a așteptat să i se facă dreptate pentru că electoratul nu credea în prezumția de nevinovăție. În 207 (și definitiv în 2018), instanța a respins acuzațiile aduse de procurorii DNA. Niciun procuror n-a fost sancționat pentru această eroare și se poate spune că încă nu s-a făcut dreptate în cazul lui Ludovic Orban. 

DNA a făcut jocuri politice, s-a implicat în campania electorală, a scos adversari din cursă, însă Ludovic Orban n-a atacat procurorii care i-au deschis un dosar inventat. Chiar dacă n-a criticat DNA, președintele PNL știe foarte bine că acest de anchete nu trebuie să existe și procurorii nu se pot juca cu politicienii fără să aibă dovezi incontestabile. 

Premierul desemnat Ludovic Orban trebuia acum doar să aibă grijă cum își alege echipa de miniștri, pentru că nu oricine din PNL merită să fie implicat în Guvern, iar partidul are numeroase trompete care nu fac cinste nici partidului, nici României. PNL nu e un partid perfect, dar cu Ludovic Orban pare să fie un partid care învață din propriile greșelile și încearcă să fie mai bun decât celelalte partide. 

Prin intrarea la guvernare, Ludovic Orban își asumă un mare risc și rezultatul de la alegerile din 2020 va depinde în mod direct de acțiunile Guvernului Orban, dacă va obține votul Parlamentului. Totodată este și o dovadă de curaj, de implicare și maturitate politică, în timp ce USR arată lașitate și fuge de responsabilități. Ludovic Orban vrea să încerce să fie cea mai bună opțiune politică pentru cetățeni, în timp ce USR-PLUS al lui Cioloș va sta în opoziție și va critica. 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *