Skip to content
Politică

Revenirea lui Vanghelie în politică reduce corupția la fapt cotidian EXCLUSIV

„E o întâmplare că a fost arestat”, ar putea spune un cetățean care joi a ascultat discursul lui Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5. „Bietul”, „sărmanul”, pot fi adjective atribuite personajului Marian Vanghelie de către electoratul său, care joi l-a văzut în prima linie, pregătit să intre în campania electorală.

Nu s-ar fi expus public dacă nu avea intenții clare de a reveni la conducerea Primăriei sau poate încearcă să intre în Parlament, având nevoie de imunitate politică. Nu planurile de viitor ale fostului primar ar trebui să ne intereseze în acest moment, ci impactul revenirii sale în politică.

Marian Vanghelie vrea să sfideze, dar nu clasa politică, ci electoratul. În urmă cu câteva luni, după tragedia din Colectiv, strada a solicitat schimbarea clasei politice și eliminarea corupției din instituțiile statului. Bine, mai realist era să plecăm de la ideea de a reduce măcar corupția, căci eliminarea ei pare din basme. Cetățenii au continuat să-și vadă de propria lor viață, de griji și nevoi, iar Marian Vanghelie a așteptat momentul potrivit să revină în centrul atenției, mai ales că sondajele îi oferă în continuare șanse mari în alegerile locale din acest an în sectorul 5.

Dar nu este el de vină pentru această tragedie a societății. Românii care au ieșit în stradă, și nu doar ei, au solicitat eliminarea corupției, însă în tot acest timp corupții stau foarte bine în sondaje. E un paradox care nu poate fi explicat indiferent din ce unghi alegi să privești lucrurile. Probabil noi, ca societate, suntem repetenți la lecția de moralitate și etică, acolo unde ar trebui să tragem clar o linie între bine și rău. Prin urmare, cetățenii de rând care continuă să-l susțină pe Vanghelie trebuie să-și pună următoarea întrebare: Este bine să avem un primar judecat pentru fapte de corupție?

Fostul edil de sector n-a reprezentat niciodată omul politic din România. Vanghelie este simbolul tupeului și al oportunismului, reprezentantul unui grup de interes. Privind în trecut, putem doar să regretăm că într-o capitală europeană a existat un astfel de primar. Este și mai trist că a existat un electorat dintr-o capitală europeană care s-a lăsat cumpărat de un astfel de personaj, căci altfel nu poate fi justificat succesul politic. Avem un Sector 5 părtaș la demagogia vanghelistă, la un populism demn de anii 90, la domnia unui grup de interese care a abandonat cartierele Ferentari și Rahova în sărăcie, discriminare și infracționalitate.

Revenirea lui Vanghelie pe scena politică din România va contribui la consolidarea ideii că fenomenul corupției este un fapt social. În mod firesc, cetățenii se vor obișnui să vadă politicieni urmăriți penal, care vor continua să adopte legi și să conducă instituții ale statului. Dacă până acum ne-a plăcut să credem că luptăm cu imoralitatea, lupta e de mult timp pierdută. Revenirea lui Vanghelie în politică e doar o altă confirmare, după multe alte exemple precum un președinte de partid condamnat de o instanță, un președinte al Senatului care atacă în mod obsesiv deciziile magistraților, foști miniștri acuzați de plagiat și așa mai departe.

1 comentariu la “Revenirea lui Vanghelie în politică reduce corupția la fapt cotidian EXCLUSIV

  1. Pana la urma si la coada vinovați de delapidarea celor 90 de milioane de euro sunt fraierii care l-au votat pe Vanghelie.
    Si de data asta daca va ieși primar cel mai corect este sa spunem ca noi i-am dat voie sa fure, nu numai ca i-am dat voie i-am dat si puterea si instrumentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *