Skip to content
Economie Societate

Revenirea ratelor dobânzilor în teritoriu pozitiv este puţin probabilă (BCE)

Financial Times
Este puţin probabil ca Banca Centrală Europeană (BCE) să fie în măsură anul viitor să readucă ratele dobânzilor în teritoriu pozitiv, în condiţiile în care Brexitul va fi din nou o sursă de îngrijorare spre finalul anului viitor, a afirmat vineri Robert Holzmann, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Agerpres.

„Nu mă aştept la o creştere a ratelor dobânzii în 2020”, a declarat Holzmann, care este şi guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei.

Acesta a avertizat că vor spori îngrijorările în decembrie 2020, când perioada de tranziţie pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se încheie.

„Va fi puţin timp de negociere privind viitoarele relaţii, iar efectele negocierilor nu poate fi anticipată”, a explicat oficialul BCE.

În septembrie, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost redusă de la minus 0,40% la minus 0,50%.

A fost prima reducere a dobânzii de către Banca Centrală Europeană din 2016.

„Ratele dobânzilor vor rămâne la nivelurile lor actuale sau mai mici până când inflaţia va ajunge la un nivel acceptabil”, se arată în comunicatul Consiliului guvernatorilor BCE. Obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) îl reprezintă o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Conform celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost în noiembrie de 1%, în creştere faţă de 0,7% în octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *