Revin chioșcurile la metrou. Metrorex va putea să închirieze spații către firme și persoane fizice din nou

Sursa foto: metrorex.ro

Chioșcurile pe care bucureștenii nu le-au mai văzut la metrou din 2021 ar putea reveni. Potrivit unui proiect de lege, Metrorex va putea închiria spații către firme și persoane fizice, cu aprobarea Ministerului Transporturilor, iar veniturile obținute ar trebui folosite pentru lucrări de întreținere, reparații și îmbunătățirea condițiilor tehnologice și de muncă, scrie HotNews.ro.

Practic, Metrorex va primi o derogare de la legislația in vigoare, care-i interzice acum să rețină sume din închirieri dacă activitatea sa este subvenționată de la bugetul de stat.

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică, luna aceasta, de către Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu (PSD).

În nota de fundamentare se precizează că modificările legislative introduse prin OUG nr. 57/2019 – Codul Administrativ, privează concesionarul (n.a Metrorex) de posibilitatea închirierii bunurilor concesionate și limitează acum reținerea de către acesta a veniturilor rezultate din exploatarea bunurilor atribuite în folosință gratuită prin contractul de concesiune.

În document se menționează următoarele:

„În plus, interzice titularului dreptului de administrare reținerea sumelor provenite din închirieri în situația în care activitatea acestuia este subvenționată de la bugetul de stat sau de la bugetul local.

În acest sens, proiectul de lege privind organizarea transportului cu metroul constituie, în favoarea operatorului de transport, dreptul de a închiria părți ale infrastructurii publice către alte persoane fizice sau juridice, și clarifică, sub aspectul reglementării legale, situația veniturilor rezultate din închirierea acestor bunuri”.

Derogările propuse de proiectul de lege ar permite companiei creșterea veniturilor proprii. În consecință, se va diminua impactul asupra efortului bugetar alocat acestui tip de serviciu public, în raport de compensația acordată în cadrul contractelor de servicii publice.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: