Skip to content
Politică

Revin pensiile speciale pentru aleși? Ce plan are majoritatea parlamentară

Subiectul pensiilor speciale pentru aleși revine în atenție. În urma unei inițiative PSD, foștii parlamentari ar putea beneficia de o pensie specială de până la 3.600 de lei pe lună, în funcție de numărul de mandate pe care le-au avut. Propunerea PSD a fost semnată însă de aleși de la toate partidele, informează b1.ro.

Justificația deputaților, privind acest proiect semnat discret pe holurile Parlamentului, este că nu vor altceva decât drepturi ca în Parlamentul European, unde un euroales câștigă la pensie până la 4.200 de euro.

Potrivit unor surse din rândul social-democraților, aleșii cu un singur mandat ar trebui să încaseze, pe lângă pensia clasică, o indemnizație lunară de 1.200 de lei. Senatorilor și deputaților cu două mandate le-ar reveni 2.400 de lei, iar celor cu 3 sau mai multe mandate peste 3.600 de lei.

Discret, aleșii de la PSD au strâns 200 de semnături pentru o initiațivă prin care parlamentarii ar primi din nou pensii speciale.

„Parlamentarii sunt printre ultimele categorii socio-profesionale care au avut drepturile de pensii tăiate și care pot reveni la normal”, a spus Marian Neacșu, liderul grupului PSD din Camera Deputaților.

După modelul colegilor europarlamentari, PSD-iștii ar vrea ca pensiile lor să fie un procent din indemnizația actuală, care ajunge la 5.000 de lei.

„O idee care copiază identic sistemul din Parlamentul European”, a mai spus Marian Neacșu.

Și o parte dintre parlamentarii PNL au semnat inițiativa, cu toate că liderii liberalilor nu sunt de acord cu această inițiativă.

„E un proiect misterios, pentru care se adună semnături fără a se cere o poziție politică din partea partidelor. Se încearcă să se meargă pe spiritul de castă”, a spus Ludovic Orban, liderul grupului PNL din Camera Deputatilor.

Momentan, Executivul a transmis că nu va susține ideea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *