Skip to content
Europa Politică

Revine Europa la austeritate? Christine Lagarde, noul președinte BCE, implicată într-un dosar de corupție

www.armstrongeconomics.com

Christine Lagarde este noul președinte al Băncii Centrale Europene, înlocuindu-l pe Mario Draghi. După o carieră în slujba FMI și după ce în timpul crizei economice a îngropat țările europene în datorii cu dobânzi uriașe, Lagarde vine să controleze moneda europeană. Numirea ei în această funcție este un semnal că în următorii ani Uniunea Europeană poate reveni la măsurile de austeritate. 

De la Draghi la Lagarde, de la progres economic la datorii uriașe

Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene în ultimii 8 ani, este omul care a salvat moneda europeană și a ajutat țările UE să scape de măsurile de austeritate. Datorită și eforturilor sale, Europa a reușit să evite colapsul Italiei sau Spaniei, țări mult mai importante pentru economia UE. Este unul dintre principalii oameni politici care au salvat UE din criza economică și a redat forța monedei europene pe o piață internațională sufocată de dolarul care a știut să profite de slăbiciunile Europei în timpul crizei. 

În 2012, Europa era victima atacurilor speculative și al creditorilor internaționali care ofereau credite cu dobânzi exagerate și apoi țipau că vor măsuri de austeritate. În plină criză economică, Mario Draghi a gândit un sistem prin care a înjectat lichidități în sistemul bancar pentru a finanța familiile și întreprinderile. Programul a funcționat până la sfârșitul lui 2018, ceea ce a permis multor state europene să adopte măsuri de relaxare fiscală și multor companii să-și repornească motoarele oprite în 2008 de criză. 

Recent, în urmă cu câteva săptămâni, când Italia era amenințată de UE cu amenzi, Mario Draghi a preferat să ajute economia Italiei decât s-o îngroape în datorii. Draghi a gândit o reducere a ratelor dobânzilor pentru Italia.

Christine Lagarde, avocatul băncilor și al austerității

Christine Lagarde nu are studii economice, ea este avocat de meserie și și-a început cariera cu un stagiu la deputatul american William Cohen, care a fost în echipa președintelui american Bill Clinton. După o lungă experiență ca avocat, Lagarde ajunge în 2005 ministru al Comerțului Extern în Franța, în 2007 este numită ministru al Agriculturii, iar între 2007 și 2011 a fost ministru al Economiei, pe vremea fostului președinte Nicolas Sarkozy (implicat în câteva scandaluri de corupție). 

Dacă ne uităm la studiile și experiența lui Mario Draghi, acesta toată viața a lucrat în sistemul bancar și a studiat acest domeniu, fiind cunoscut pe scena internațională ca „profesorul”. Draghi a studiat economia, apoi a fost director al Trezoreriei italiene, a lucrat la Banca Mondială și a fost guvernatorul Băncii Italiei.

Christine Lagarde, călăul Europei și avocatul FMI

Ajungem la criza economică din Europa, unde FMI a sărit imediat cu împrumuturi. Încă din 2011, Grecia a fost îngropată în datorii și în măsuri de austeritate. Toate marile puteri voiau ca grecii să ia credite, știind că nu vor avea bani să le plătească și astfel vor fi nevoiți să-și vândă companiile sau teritoriile, ceea ce s-a și întâmplat. 

Numai că în 2016, Christine Lagarde a recunoscut greșelile FMI în Grecia, precizând că a subestimat efectul anumitor măsuri impuse Greciei. Adică FMI i-a obligat pe greci să se îndatoreze și i-a împins la faliment, ajutați de Banca Mondială și Comisia Europeană. 

Același lucru a încercat FMI și cu Italia și Spania, numai că aceștia n-au căzut așa ușor în plasa creditorilor. Italia a fost pusă sub presiune să accepte împrumuturi de la FMI în 2011, precizează fostul premier spaniol Zapatero în cartea sa, însă aceste împrumuturi nu ar fi rezolvat problemele financiare ale țării, ci doar ar fi crescut datoria publică. Fostul premier Silvio Berlusconi a rezistat presiunii și a refuzat să facă jocurile creditorilor. Această ambiție a lui Berlusconi a dus la demiterea sa de la conducerea țării la scurt timp. Inclusiv Financial Times a vorbit despre presiunile Troika (FMI, Banca Mondială și CE) puse pe Italia pentru a accepta împrumuturi scumpe ca Grecia și Irlanda. 

Christine Lagarde la conducerea FMI a fost ca un cămătar care a vorbit doar despre măsurile de austeritate. FMI a dat credite și a amăgit că acestea vor ajuta economiile statele, însă s-au dovedit jocuri speculative din care creditorii au obținut profit, iar cetățenii europeni au suportat concedieri, tăieri de salarii și pensii, renunțarea la drepturi și libertăți. 

Abia relaxarea fiscală și măsurile adoptate de Mario Draghi au scos Uniunea Europeană din criză, după ce Lagarde a lăsat Europa săracă și lipsită de orice fel de protecție. 

Christine Lagarde, condamnată 

Politicienii din USR-PLUS sunt împotriva penalilor doar la București, însă la Bruxelles susțin penalii. Pentru că Christine Lagarde a fost condamnată de instanță pentru neglijență pentru fapte de pe vremea când era ministru al Economiei. Mai exact, ea a favorizat un om de afaceri, Barnard Tapie (apropiatul lui Sarkozy), care a primit 400 de milioane de Euro de la statul francez deși era vorba de o despăgubire ilegală. Lagarde nu a luat măsuri împotriva acestei ilegalități și instanța a considerat că e vorba de neglijență. 

Chiar Lagarde a fost cea care și-a recunoscut vinovăția în fața magistraților pentru a scăpa de închisoare, iar ulterior a ajuns șefa FMI și instanța a slăbit motoarele. Lagarde n-a primit nicio pedeapsă chiar dacă a recunoscut vinovăția. 

*

Trecerea de la Mario Draghi la Christine Lagarde este un uriaș pas în spate făcut de Uniunea Europeană, după câțiva ani de mari progrese economice. Este o trecere de la un profesor al sistemului bancar la un avocat al băncilor. Este o trecere de la un om care a salvat UE din criza economică, la omul care a condamnat țările UE la criză economică și a impus măsuri de austeritate. Este o trecere de la un specialist al sistemului bancar la un politician condamnat de instanță. 

Christine Lagarde este noul președinte al Băncii Centrale Europene, a doua funcție din Uniunea Europeană după cea de președinte al Comisiei Europene. Dacă UE vrea ca în următorii ani să treacă la măsuri de austeritate sau să „pună biciul” pe anumite state, atunci și-a ales omul potrivit. 

Christine Lagarde va crește ineligalitățile și va adânci tot mai mult prăpastia dintre bogați și săraci. Lagarde va fi doar un avocat al unor grupuri de interese, după ce Emmanuel Macron, președintele Franței, a vrut să politizeze Banca Centrală Europeană și s-o supună intereselor personale. Pentru că Lagarde a ajuns la conducerea BCE cu sprijinul direct al lui Macron și al grupului european Renew Europe, din care face parte și USR-PLUS, însă Cioloș și gașca sa n-au mai țipat „fără penalii în funcții publice”. 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *