BERLIN
După mai multe săptămâni de acțiuni diplomatice derulate online, ministrul de Externe german Heiko Maas (SPD) a vizitat miercuri Israelul. Ministrul german și-a exprimat sprijinul pentru soluția celor două state (crearea unor structuri stabile în ţinuturile palestiniene, care să permită existenţa unui stat palestinian alături de cel israelian), însă a evidențiat și „îngrijorările sincere și serioase” ale Germaniei în legătură cu noul plan al guvernului israelian de a anexa mari părți din Cisiordania. Nu au fost însă discutate posibile sancțiuni pentru Israel, în cazul în care decide să urmeze acest plan.
PARIS
Criza economică ar putea duce la pierderea a 800.000 de locuri de muncă, a declarat ministrul Economiei Bruno Le Maire, adăugând că „șocul este considerabil”. „Conform estimărilor guvernului, va trebui să tăiem 800.000 de locuri de muncă în următoarele luni, ceea ce reprezintă 2.8% din forța de muncă”, a mai spus acesta.
BRUXELLES
15 milioane de măști reutilizabile comandate de guvernul federal, care urmau să fie distribuite către populație începând cu săptămâna viitoare, nu îndeplinesc standardele oficiale de siguranță. Măștile au fost livrate de compania luxemburgheză Avrox.
LONDRA
Numărul de decese din cauza coronavirusului s-ar fi înjumătățit dacă măsurile de izolare ar fi fost instituite cu o săptămână mai devreme, potrivit epidemiologului Neil Ferguson, specializat în identificarea tiparelor de răspândire a bolilor infecțioase.
VIENA
Cei care călătoresc din Italia spre Austria nu vor mai fi verificați la graniță, începând cu data de 16 iunie, a anunțat ministrul de Externe Alexander Schallenberg. Italia este ultima dintre țările vecine față de care Austria și-a deschis granițele. Călători din alte 30 de țări care nu sunt vecine cu Austria pot de asemenea intra în țară fără a fi verificați, însă cei veniți din Spania, Suedia, Marea Britanie și Portugalia încă se confruntă cu restricții. Restricțiile pentru Spania vor fi ridicate de la 1 iulie, însă în ce privește celelalte state, Schallenberg nu a dat detalii.
STOCKHOLM
Principalul suspect pentru asasinarea fostului Prim Ministru suedez Olof Palme din februarie 1986 a fost declarat mort miercuri (10 iunie) de procurorii suedezi. Cazul a rămas nerezolvat timp de 34 de ani.
SUDUL EUROPEI
ROMA
Conform OECD, PIB-ul Italiei ar putea scădea până la 11.3% în 2020 dacă virusul nu revine. În cazul unui al doilea val însă, acesta ar putea scădea până la 14%.
MADRID
Guvernul spaniol va aproba în curând un plan special cu reguli de prevenție igienică și socio-sanitară, care vor trebui respectate odată ce starea de alertă va înceta în data de 21 iunie, când cetățenii vor avea dreptul de a circula liber prin țară. Cu toate că granițele vor rămâne închise pentru turismul internațional până la 1 iulie, redeschiderea internă și dreptul la liberă circulație vor asigura măcar o parte din industria ospitalității după trei luni de „îngheț” economic.
ATENA
Liderul opoziției de stânga, Alexis Tsipras a declarat că recesiunea în Grecia a apărut în al patrulea trimestru al anului 2019, când economia a scăzut cu 0.7%. „Domnul Mitsotakis a adus recesiunea cu 6 luni înainte de pandemie,” a declarat acesta la Forumul Economic Delphi. Fostul prim ministru a sprijinit de asemenea ideea unei colaborări cu socialiștii greci, lăsând ușa deschisă pentru politicienii care i-au părăsit partidul anterior.
VIȘEGRAD
PRAGA
Săptămâna viitoare, Parlamentul European are în plan votul unei rezoluții privind conflictul de interese al prim ministrului ceh Andrej Babiš. Votul ar fi trebuit să aibă loc în martie, însă a fost amânat din cauza pandemiei.În proiectul acestei rezoluții, deputații Parlamentului European afirmă că acțiunile lui Babiš sunt regretabile, cu referire la faptul că acesta a controlat compania agrochimică Agrofert și a influențat în același timp, în calitate de prim ministru, modul în care au fost distribuite subvențiile Uniunii Europene.
BUDAPESTA
Ideea potrivit căreia că Bruxelles-ul i-ar îndemna pe unguri să schimbe constituția și să accepte imigranții face parte din categoria „fake news”, a declarat Věra Jourová, comisar european pentru Justiție, protecția consumatorului și egalitate de gen. Afirmația acesteia face referire la ultima dintre întrebările incluse în chestionarul referendumului, publicat săptămâna aceasta.
BRATISLAVA
Poliția suspectează că rețeaua informatică de stat GOVNET a fost interceptată, motiv pentru care emailuri și convorbiri telefonice ar fi fost ascultate timp de luni de zile, poate chiar un an întreg. În timp ce mass media a prezentat diverse teorii printre care intervenția serviciilor secrete străine, primul ministru Igor Matovič a declarat că aceasta este o situație „foarte serioasă”, dacă se dovedește adevărată. Patru persoane au fost deja reținute în acest caz.
ȘTIRI DIN BALCANI
SOFIA
Guvernul Bulgariei a decis să cumpere acțiuni ale băncii private First Investment Bank (Fibank).
În timp ce recapitalizarea Fibank este o condiție obligatorie pentru aderarea Bulgariei la moneda Euro și intrarea în faza sălii de așteptare ERM-2, guvernul a plătit pentru acțiunile Fibank un preț dublu față de valoarea lor pe piață. Acest fapt ridică suspiciuni privind un posibil ajutor de stat neautorizat acordat unei bănci private. În drumul său spre zona euro, Bulgaria va trebui să rezolve chestiuni ca nivelul ridicat al inflației și calitatea scăzută a serviciilor instituțiilor de stat.
ZAGREB | BUDAPESTA
Prim Ministrul croat Andrej Plenković a declarat că a primit asigurări personale din partea lui Viktor Orbán că Budapesta nu a ridicat pretenții teritoriale față de Croația în timpul festivităților de săptămâna trecută. Într-un interviu televizat, Plenković a explicat că totul a fost o neînțelegere cauzată de o traducere greșită din limba ungară și că „Rijeka, litoralul ungar”, așa cum a fost tradus de media croată, ar fi trebuit să fie „la mare, prin Rijeka, unguri!”.
BELGRAD
Statul de drept, drepturile cetățenilor și libertatatea presei au fost profund afectate în perioada izolării – este concluzia ultimului rapot publicat de coaliția de organizații nonguvernamentale PrEUgovor. Coaliția monitorizează reformele țării în vederea posibilei aderări la Uniunea europeană. Potrivit raportului, reformele au fost oprite, lucru care pune sub semnul întrebării planul de aderare al țării.