Skip to content
Europa

Revista presei europene – 15 iunie

Agora.md

BRUXELLES
Ministrul belgian al sănătății, Maggie de Block (Open VLD) consideră drept „absurd” faptul că patru state membre ale Uniunii Europene negociază separat cumpărarea a aproximativ 400 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 suedezo-britanic, în afara inițiativei comune de achiziție publică lansate de Comisia Europeană.

BERLIN
Potrivit publicației Der Spiegel, Philipp Amthor, parlamentarul creștin-democrat de 27 de ani, o adevărată vedetă în ascensiune după cum îl numește presa, a desfășurat activități de lobby în favoarea unei firme americane, în perioada când se afla în funcție. Drept urmare, Partidul Social-Democrat (SPD) și Partidul Verzilor cer o explicație oficială din partea acestuia, precum și un registru oficial al lobbyiștilor, lucru pe care uniunea conservatoare CDU/CSU îl respinge de mai mult timp.

PARIS
În cea de-a patra conferință de la începutul pandemiei, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că toate școlile, liceele, barurile și restaurantele se vor redeschide în ultimele două săptămâni ale acestei luni. În plus, făcând referire la manifestările rasiste din rândul polițiștilor, acesta a mai afirmat că Franța nu-și va distruge statuile și nu-și va nega trecutul.

HELSINKI
Înaintea summitului Consiliului Uniunii Europene, programat pentru vineri, 19 iunie, Comisia pentru Drept Constituțional a Parlamentului finlandez, ale cărei decizii sunt obligatorii pentru guvern, atrage atenția asupra unei posibile încălcări a propriilor tratate în ce privește pachetul de măsuri de redresare economică post-pandemie. Potrivit comisiei, tratatele Uniunii Europene nu specifică faptul că Uniunea Europeană are dreptul să împrumute bani în scopul alocării de granturi.

EUROPA DE SUD

ROMA
Statuia jurnalistului de dreapta, Indro Montanelli, care a lucrat pentru Corriere Della Sera înainte de a fonda publicația Il Giornale, a fost vandalizată. Pe statuie, aflată în Parcul din Milano, apar scrise cu vopsea cuvintele „rasist” și „violator”. Jurnalistul, care a murit în 2001 la vârsta de 92 de ani, a cumpărat, în perioada cât a luptat în Războiul Italo-Etiopian din 1936, o adolescentă de 12 ani din Eritreea, cu care s-a căsătorit.

MADRID
Primul ministru spaniol Pedro Sánchez a anunțat duminică, în cadrul unei conferințe video, că Spania își va redeschide granițele pentru cei care provin din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, începând cu 21 iunie. „De la această dată, a spus acesta, cei care intră în Spania nu vor mai trece obligatoriu prin perioada de carantină”. Cu toate acestea, călătorii din Portugalia vor trebui să aștepte până la 1 iulie, la cererea guvernului portughez. De asemenea, celor care provin din țări care nu fac parte din spațiul Schengen li se va permite să intre în Spania de la 1 iulie, atâta timp cât situația epidemiologică a țării lor este similară sau mai bună decât cea din Uniunea Europeană. La finalul acestei săptămâni, guvernul va prezenta un plan de promovare a turismului, a mai declarat Sánchez.

LISBABONA
Frontiera terestră dintre Portugalia și Spania, închisă de pe 16 martie din cauza pandemiei COVID-19, va rămâne închisă până la 1 iulie, la cererea autorităților portugheze, în ciuda redeschiderii frontierelor Spaniei cu alte țări la 21 iunie. Redeschiderea graniței va fi marcată de o ceremonie la care vor participa șefii de stat și de guvern din cele două țări. Portugalia își va menține, de asemenea, interdicția pentru zborurile care provin din țări terțe până la sfârșitul lunii iunie.

ATENA
Ministrul afacerilor externe Nikos Dendias vizitează astăzi Parisul, unde se va întâlni cu omologul său francez Jean Yves le Drian pentru a discuta despre evoluția situației din estul Mediteranei și Turcia. Președinția franceză a emis ieri o declarație fermă împotriva implicării Turciei în Libia și a încălcării embargoului asupra armelor. Cei doi politicieni se vor alătura unei întâlniri a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene cu Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, care va avea loc astăzi, la sfârșitul zilei. Presa greacă informează că în cadrul întâlnirii vor fi discutate problema Turciei precum și cererea Uniunii Europene privind acordarea de către NATO a sprijinului în Operațiunea Irini.

VIȘEGRAD

VARȘOVIA
În timp ce președintele polonez Andrzej Duda înregistrează o scădere a popularității în ultimele săptămâni, iar Rafal Trzaskowski, contracandidatul său din partea opoziției crește în intenția de vot înaintea alegerilor prezidențiale programate pentru 28 iunie, liderii partidului de guvernământ au început să adopte retorica împotriva LGBT. În timpul unui miting electoral, Duda a repetat declarația politicianului Jacek Żalek, întreruptă în timpul unui interviu difuzat în direct la cea mai mare televiziune privată din Polonia: „LGBT nu înseamnă oameni, ci o ideologie”. Ulterior, în urma protestului internațional, Duda a abandonat această retorică, însă Przemysław Czarnek, unul dintre membrii echipei sale de campanie a declarat: „e timpul să încetăm să mai ascultăm aceste inepții despre drepturile omului. Oamenii aceștia nu sunt egali cu oamenii normali”.

BRATISLAVA
După 90 de zile de izolare, starea de urgență s-a încheiat oficial în Slovacia. Cu toate acestea, magazinele vor fi închise duminica, zi rezervată dezinfectării, a decis liderul Comisiei pentru sănătate publică. Măsura, criticată de mulți, este o sursă de tensiune în coaliția de guvernământ.

PRAGA
Armata cehă va conduce pentru prima dată o misiune internațională, după ce generalul Frantisek Ridzak a preluat postul de comandant al misiunii multinaționale de instruire militară a Uniunii Europene (EUTM) din Mali. Ridzak, care va conduce misiunea timp de șase luni, va conduce peste 700 de soldați din 20 de țări. Misiunea principală a EUTM este de a contribui la construirea și instruirea armatei din Mali care luptă împotriva militanților islamiști.

BALCANI

LJUBLJANA
Agenția de mediu din Slovenia a emis ordinul de sacrificare selectivă a 115 urși maronii până în septembrie, cu scopul de a ține sub control numărul acestora, potrivit Agenției naționale de știri. Slovenia se numără printre țările cu cea mai mare densitate a populației de urși maronii din lume.

ZAGREB
În cursul acestui week-end, partidele și-au prezentat candidații la alegerile parlamentare programate pentru 5 iulie. Artistul pop Miroslav Skoro, liderul Mișcării Naționale a declarat că alegerile vor marca sfârșitul celor 20 de ani de guvernare a Uniunii Democrate Croate (HDZ) și a partidului Social Democrat. Potrivit acestuia, partidul său de dreapta va fi singura opțiune posibilă pentru „formarea guvernului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *