Skip to content
Europa

Revista presei europene – 16 iunie

STOCKHOLM
Autoritățile suedeze încep să aibă îndoieli cu privire la modul în care a fost gestionată pe plan intern pandemia. În același timp, social-democrații si guvernul in ansamblu înregistrează o creștere în popularitate, potrivit ultimelor sondaje de opinie.

BERLIN
Printr-o investiție de 300 miliarde de euro, guvernul german deține acum 23% din capitalul companiei care produce vaccinuri, CureVac. Ministrul economiei Peter Altmaier (CDU) a anunțat această decizie într-o conferință de presă susținută ieri în prezența lui Dietmar Hopp, cofondatorul celui mai mare investitor din cadrul companiei.

PARIS
La mai puțin de o lună după ce directorul executiv al Air France-KLM, Benjamin Smith, a anunțat o reducere cu 40% a ofertei de zbor intern până la sfârșitul anului 2021, compania Air France prezintă un nou plan, relatează publicația Les Echos. Potrivit acestuia, multe zboruri ar trebui anulate și o parte dintre angajați – concediați. Planul are nevoie însă de aprobarea guvernului, care a acordat companiei împrumuturi în valoare de 7 miliarde EUR. Cu toate acestea, condițiile care însoțesc pachetul de redresare economică sunt considerate prea permisive de către ONG-urile care sunt de părere că Franța nu își va atinge obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 dacă va continua să opereze un număr atât de mare de zboruri interne.

BRUXELLES
Două federații belgiene din domeniul asistenței medicale au depus plângeri împotriva ministrului de stat al sănătății, Maggie de Block, pentru neglijența față de personalul de îngrijire, în special față de asistentele medicale, dar și pentru absența capacității de anticipare și pentru punerea în pericol a vieții oamenilor în timpul crizei CCOVID-19. În perioada respectivă, afirmă reprezentanții celor două federații, acestea au cerut în permanență măști de protecție și instituirea de protocoale, au solicitat verificări sistematice și sprijin psihologic, „fără să fie luate în considerare de ministrul sănătății”.

LONDRA
Promisiunea premierului Boris Johnson privind înființarea unei noi comisii guvernamentale care ar urma să analizeze cazurile de discriminare rasială a fost întâmpinată cu răceală. După un nou val de proteste împotriva discriminării rasiale și o contrademonstrație a activiștilor de extremă dreaptă din orașele britanice în cursul acestui week-end, Johnson și-a anunțat intenția de a înființa o Comisie privind disparitățile etnice pentru a analiza „toate aspectele inegalității – în domenii ca ocuparea forței de muncă, sănătate, in mediul academic si in toate celelalte aspecte ale vietii”.

VIENA
Executivul Austriei s-a retras timp de două zile pentru așa-numita „retragere guvernamentală”. Deși acestea au loc de obicei în mediul rural, oficialii au decis să organizeze dezbateri la sediul guvernului, din cauza pandemiei. Principalul subiect de discuție este pachetul de stimulente în valoare de aproximativ 14 miliarde EUR.

EUROPA DE SUD

ROMA
Prim ministrul italian Giuseppe Conte s-a adresat partidelor de opoziție, cerând o mai mare cooperare, întrucât aceasta este singura modalitate de a ajuta Italia să se redreseze în urma crizei.

MADRID
Spania a lansat luni un plan pentru coridoare sigure, odată cu sosirea primului grup de turiști germani în Mallorca, cu o săptămână înainte ca restul Spaniei să își deschidă granițele, potrivit EuroEFE. Zborul operat de grupul anglo-german TUI a ajuns în Palma de Mallorca cu 189 pasageri la bord, 170 dintre aceștia venind din Düsseldorf, unul dintre orașele alese pentru planul pilot. În avion s-au aflat, de asemenea, 20 de jurnaliști. Măsura face parte din planul guvernului spaniol de a salva ce a mai rămas din sezonul turistic de vară, perioadă în care se realizează de obicei 70% din veniturile anuale din turism.

LISABONA
O nouă serie de restricții au fost ridicate în zona metropolitană Lisabona, ca parte a celei de-a treia faze de relaxare, în ciuda creșterii numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Centrele comerciale se pot deschide și sunt permise adunările de până la 20 de persoane. Dintre cele 346 de cazuri noi înregistrate ieri în Portugalia, 300 sunt din zona capitalei. Cu toate acestea, autoritățile declară că această creștere este explicată prin numărul mare de teste efectuate. Portugalia este a patra țară europeană cu cel mai mare număr de teste la un milion de locuitori.

ATENA

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis efectuează astăzi o vizită importantă în Israel, unde se va întâlni cu omologul său Benjamin Netanyahu. Atena caută sprijinul Israelului în problema acțiunilor Turciei în estul Mediteranei, în contextul în care Ankara a anunțat că va începe forajul în zona economică exclusivă a Greciei. Însă totul are un cost, afirmă Agenția France-Presse, citând o sursă guvernamentală care susține că Israelul va cere Greciei sprijin la nivelul Uniunii Europene în ce privește anexarea unora dintre teritoriile ocupate din Cisiordania.

VISEGRAD

PRAGA
Autoritățile au raportat că o parte dintre unitățile Rezervei Naționale de materiale au fost afectate de inundații. În urma acestora, o cantitate necunoscută de petrol s-a scurs în sistemul de canalizare. Republica Cehă a fost lovită de o secetă severă în luna aprilie, urmată de ploi excesive și inundații în mai multe regiuni din țară.

BUDAPESTA
În cursul vizitei la o fabrică Audi din orașul Győr cu ocazia repornirii instalațiilor la capacitate totală de producție, prim-ministrul Viktor Orbán a declarat că este nevoie de sprijinul guvernului pentru relansarea economiei. Premierul a precizat că guvernul va face tot ce este posibil pentru ca fiecare muncitor si inginer să-și primească salariul. Cabinetul este pregătit, de asemenea, să stabilească cadrul financiar pentru a asigura funcționarea fabricii. Audi are aproape 13,000 de angajați maghiari, iar venitul anual de 8.5 miliarde EUR reprezintă aproximativ 1.5% din PIB-ul țării.

BRATISLAVA
Slovacia anchetează reacția poliției din orașul Vrútky, care s-a soldat săptămâna trecută cu uciderea unui tânăr de 22 de ani care a pătruns într-o școală, a înjunghiat mortal un profesor și a rănit alte cinci persoane, inclusiv copii. Înainte să fie împușcat, acesta i-a amenințat pe polițiști cu cuțitul. Ambii polițiști au fost răniți în timpul atacului. „Tânărul a atacat un ofițer de poliție cu un cuțit, prin urmare a primit ceea ce merita“, a afirmat prim-ministrul Igor Movič.

ȘTRI DIN BALCANI

SOFIA

Experți și politicieni din opoziție au avertizat ieri, în cadrul unei conferințe online, că există un risc „uriaș” de corupție în legătură cu fondurile generoase mobilizate de Comisia Europeană în cadrul pachetului de relansare economică post pandemie.

LJUBLJANA
Producătorul chinez de aparate electrocasnice Hisense intenționează să înceapă în ianuarie producția de televizoare în unitatea sa din Slovenia. Compania a cumpărat în 2018 Gorenje, cel mai mare producător local. Fabrica va produce 1.5 milioane de televizoare pe an și va genera aproximativ 350 de locuri de muncă, a informat agenția de știri STA.

Euractiv.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *