Skip to content
Europa

Revista presei europene – 19 mai

Agora.md

ROMA

„Începând cu 3 iunie, vom putea călători în toată Italia. Suntem pregătiți să îi primim în siguranță pe cetățenii europeni care vor să-și petreacă vacanțele la noi, așa cum facem în fiecare an, a declarat ministrul italian de externe Luigi di Maio într-o conferință video la care au participat omologii săi din 10 state membre ale Uniunii Europene. „Nu ar trebui să existe țări aflate pe o listă neagră. Dacă nu luăm cele mai potrivite decizii acum, vor exista consecințe grave pentru sectorul turismului în toate țările europene”, a mai declarat ministrul, adăugând că „acordurile bilaterale privind fluxurile turistice sunt împotriva spiritului Uniunii Europene”. Italia va publica săptămânal un raport privind situația fiecărei regiuni, a adăugat oficialul italian. Comisia Europeană a prezentat recent un set de recomandări privind vacanțele, care subliniază necesitatea unor norme armonizate, fără discriminări în ce privește cetățenii provenind din anumite state membre. Și Germania se opune ideii de aplicare a unor acorduri bilaterale, pe motiv că acestea ar putea declanșa un „război turistic” și cere găsirea unei soluții comune. Acest lucru, în contextul în care anumite țări care au gestionat criza cu un relativ succes în comparație cu alte țări, au în vedere acorduri bilaterale.

BERLIN / PARIS

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au prezentat aseară o inițiativă comună de redresare a economiei europene. Aceasta urmărește evitarea crizei pentru o Europă „unită și solidară”, prin finanțarea masivă a țărilor și sectoarelor celor mai afectate. Valoarea finanțării se ridică la 500 de miliarde de Euro. Astfel, cei doi lideri își propun ca această inițiativă „să consolideze rezistența, convergența și competitivitatea economiilor europene”.

BRUXELLES

Ministrul belgian al afacerilor externe, Philippe Goffin, s-a întâlnit în ultimele zile cu omologii săi din Franța, Olanda, Germania și Luxemburg, pentru a discuta despre ridicarea treptată a restricțiilor la granița comună.

VIENA

350,000 dintre cei 700,000 de copii care au frecventat cursurile online în ultima perioadă au revenit de ieri la școală. Aceștia trebuie să respecte distanța socială și să poarte tot timpul masca de protecție. Ministrul educației, Heinz Fassmann (ÖVP), a declarat că acesta este un test pentru momentul începerii anului școlar, la toamnă. Dacă Austria nu va trece printr-un al doilea val, atunci toate școlile ar trebui să se redeschidă. Dacă totuși acest lucru se va întâmpla, atunci abordarea testată în prezent ar putea permite școlilor să rămână deschise.

HELSINKI

Uniunea Europeană și-ar putea pierde statutul internațional și chiar să se confrunte în viitorul apropiat cu o criză profundă dacă nu reușește să gestioneze și să rezolve problemele interne, a afirmat președintele finlandez Sauli Nihinistö într-un articol preluat de mai multe ziare naționale. Potrivit acestuia, într-un viitor post-pandemie, Uniunea Europeană se va confrunta cu trei probleme grave: evitarea prăpastiei dintre Nord și Sud, o împărțire echilibrată a sarcinii financiare și a responsabilităților bugetare precum și garantarea liberei circulații.

LONDRA

Marea Britanie se apropie de momentul când va pune punct liberei circulații a cetățenilor europeni, după ce parlamentarii britanici au dat undă verde noii legi privind imigrația, cu 351 de voturi pentru și 252 împotrivă. Proiectul de lege, abandonat înainte de alegerile din decembrie anul trecut, le oferă cetățenilor UE aceleași drepturi de a trăi și de a lucra în Marea Britanie ca și imigranților din afara blocului. Prezentul proiect de lege se concentrează pe atragerea lucrătorilor „cu înaltă calificare” în Regatul Unit și le impune solicitanților anumite cerințe, cum ar fi o ofertă de angajare din partea unei companii autorizate, cu un prag salarial de 25,600 GBP.

DUBLIN

Irlanda s-a angajat într-o primă etapă de ridicare a restricțiilor. Întreprinderile s-au redeschis, parcurile, piețele locale, magazinele de electrocasnice, terenurile de golf și anumite spații sportive sunt libere să își întâmpine clienții, deși există reguli sociale stricte privind distanțarea. Între timp, ministrul sănătății Simon Harris a anunțat ieri un plan de vaccinare gratuită împotriva gripei în care sunt incluși copiii cu vârsta între 2 și 12 de ani și toate persoanele între 6 luni și 69 de ani, considerate ca fiind „expuse riscului”.

MADRID

Începând de ieri, 32 milioane de spanioli, respectiv 70% din populația țării, au ieșit din starea de izolare instituită pe 14 martie. În timp ce cea mai mare parte a țării a intrat „etapa întâi” a așa-numitei „tranziții către o nouă normalitate”, Madrid și Barcelona – cele două zone cel mai grav afectate – precum și anumite localități din provinciile Castilia și Leon rămân în faza de izolare. Câteva insule mici din Spania, cu o populație totală de 45,000 de locuitori, au trecut deja la faza a doua. În ce privește turismul, guvernul speră ca sezonul estival să înceapă până la sfârșitul lunii iunie, când se preconizează ridicarea tuturor restricțiilor de călătorie, a declarat luni ministrul transporturilor, José Luis Ábalos. Anul trecut, Spania a fost a doua cea mai vizitată țară din lume, cu un total de 83.7 de milioane de turiști. Aproape 2.5 milioane de locuri de muncă au fost afectate de restricțiile recente.

ATENA

Impusă pe 16 martie, carantina de 14 de zile pentru pasagerii care sosesc din străinătate s-a extins până la sfârșitul lunii mai, a declarat luni Autoritatea Aviației civile.

BRATISLAVA

Slovacia intră în faza a patra a ieșirii din izolare. După zece săptămâni de blocaj, grădinițele și școlile primare din țară se vor redeschide la 1 iunie, cu respectarea de măsuri stricte de igienă. Cu toate acestea, părinții pot decide dacă copilul lor se va întoarce la școală în iunie sau nu.

VARȘOVIA

Compania aeriană poloneză LOT își reia zborurile. Pentru început, aceasta va opera opt rute interne, întrucât granițele țării sunt încă închise. Purtarea măștii de protecție este una dintre regulile stricte care vor fi aplicate pe toată durata zborului.

ZAGREB

Parlamentul croat a încheiat ieri ultima sesiune de lucru, după depunerea votului privind propria dizolvare, cu 105 de voturi pentru, 8 împotrivă și 4 abțineri. Din acest moment, este așteptată decizia președintelui Zoran Milanović privind data alegerilor parlamentare pentru cel de-al zecelea parlament, (Sabor), de la obținerea independenței de către Croația, în 1991.

LJUBLJANA

Sateliții sloveni Trisat și Nemo HD vor fi lansați în spațiu pe 19 iunie, de la Vesolje-si, Centrul sloven de excelență pentru Științe spațiale, potrivit agenției de știri STA. Pregătirile pentru lansare, amânate de câteva ori, vor începe săptămâna viitoare.

SOFIA

Centrul Național pentru combaterea COVID-19 a avertizat ieri ca pulverizarea substanțelor chimice este inutilă în cazul noului coronavirus, dacă nu chiar periculoasă. În mai multe zone din țară, autoritățile locale au inițiat operațiuni de pulverizare a substanțelor chimice din camioane sau chiar avioane, în special acolo unde trăiesc comunități de romi. Reprezentanții Centrului critică de asemenea decizia autorităților locale de a închide ghetouri întregi, în loc să asigure izolarea caselor și familiilor cu risc de infectare.

BELGRAD

Președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat luni că „alegerile ar putea trece pe locul al doilea”, dacă se vor înmulți cazurile de infectare cu noul coronavirus. În ce privește viitorul statut de membru, Serbia nu a decis încă dacă va continua procesul de aderare în condițiile noii metodologii. „Partenerii noștri europeni nu au explicat încă în mod clar ce presupune noua metodologie, a declarat ministrul sârb responsabil cu aderarea țării la UE, Jadranka Joksifilm. Serbia nu se opune acestei noi metodologii, însă vrem să știm mai întâi cum va fi evaluat progresul de până acum al Serbiei”, a mai spus acesta pentru postul Europa liberă.

Euractiv.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *