Skip to content
Europa

Revista presei europene

paginademedia.ro

PARIS
Pentru a marca Ziua Națională a Franței, președintele Emmanuel Macron a făcut mai multe anunțuri cu privire la economie, pandemie, noul guvern și începutul noului an școlar. Anticipând o „creștere masivă a șomajului” (preconizat undeva între 800,000 și 1.000.000 de șomeri în perioada următoare), președintele francez a anunțat că planul național de redresare va include un „program de activitate parțială pe termen lung”, estimat la 30 miliarde EUR. „Mai bine reducem salariile decât numărul locurilor de muncă[…]. Sper că angajatul care este de acord să facă acum un efort își va primi răsplata atunci când lucrurile vor merge mai bine. De cealaltă parte, și cei care dețin companiile trebuie să accepte faptul că veniturile lor se vor micșora”, a declarat președintele francez.

BERLIN
Cancelarul german Angela Merkel (CDU) își continuă seria întâlnirilor în Bavaria, unde a avut o întrevedere cu liderul de stat Markus Söder (CSU). Acesta a descris întâlnirea ca fiind un „semn de reconciliere”, după ani de relații dificile între principalele partide conservatoare din Germania, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Social-Creștină (CSU).

VIENA
În cadrul summitului Consiliului European din acest weekend ar trebui încheiat un acord privind bugetul Uniunii Europene și al Fondului European de redresare economică, a declarat comisarul austriac pentru buget și administrație, Johannes Hahn, pentru cotidianul Der standard. Deși Hahn a confirmat că bugetul destinat Austriei va fi de aproximativ 237 de milioane de euro, el a menționat că mulți dintre miniștrii și șefii de guvern cu care a discutat au afirmat că „nu este ceea ce ne așteptam, dar lucrurile merg în direcția corectă”.

BRUXELLES
Călătorilor care se întorc în Belgia din așa-numita „zonă portocalie” li se va cere intrarea în carantină și testarea pentru COVID-19, după ce ministerul belgian al afacerilor externe a modificat regulile pentru a treia oară săptămâna aceasta.
Tot în Belgia, Consiliul național de Securitate se-a reunit astăzi pentru a examina schimbările anunțate pentru luna august, în principal cu privire la organizarea evenimentelor cu număr mare de personae.

LUXEMBURG
Guvernul intenționează să sprijine financiar sectorul aviației înainte de sfârșitul anului pentru salvarea companiei aeriene naționale Luxair, a transportatorului de marfă Cargolux și a operatorului aeroportuar național. În acest moment, aproximativ 30% din personalul Luxair este în șomaj parțial, ceea ce înseamnă că guvernul plătește 80% din salarii. Întrucât ajutorul de stat pentru industria aviatică este strict reglementat, ministrul transporturilor, François Bausch, își propune să prezinte un pachet de salvare pe care Comisia Europeană să îl aprobe până la sfârșitul lunii octombrie. „Guvernul este pregătit să își asume întreaga responsabilitate”, a declarat Bausch.

LONDRA
Regatul Unit a exclus operatorul Huawei din viitoarea sa infrastructură de rețea 5G, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului. Ca urmare a declarației, compania chineză de telecomunicații a cerut administrației lui Boris Johnson să revină asupra acestei decizii, considerată un eșec substanțial al afacerilor sale derulate în Europa.

ȘTIRI DIN SUDUL EUROPEI

ROMA
Guvernul italian își va prelungi durata de instituire a decretului anti-coronavirus până la sfârșitul lunii iulie, a anunțat ministrul sănătății Roberto Speranza, adăugând că „lupta împotriva virusului nu s-a încheiat, trebuie să fim precauți”. Acest lucru înseamnă că măsuri precum purtarea măștii în spațiile publice precum și carantina pentru persoanele din afara UE sunt obligatorii.

MADRID
Actuali și foști lideri ai guvernului Cataloniei au solicitat o anchetă după ce au apărut informații referitor la urmărirea telefonului mobil al președintelui parlamentului din regiune prin intermediul programelor spion. Producătorii acestor programe spun că acestea sunt vândute guvernelor în scopul urmăririi infractorilor și teroriștilor.

ATENA
La inițiativa președinției germane a Uniunii Europene, reprezentanții Greciei, Turciei și guvernului german s-au întâlnit la Berlin în efortul de a face primul pas și de a diminua tensiunile dintre Ankara și Atena.

VIȘEGRAD

VARȘOVIA
Un posibil transfer de trupe americane din Germania în Polonia trebuie discutat în primul rând în interiorul NATO, a subliniat ministrul german al apărării Anenegret Kramp-Karrenbauer, înaintea vizitei sale de la Varșovia.

BUDAPESTA / LISABONA
Parlamentul maghiar, în care partidul de guvernământ Fidesz al prim-ministrului Viktor Orbán deține majoritatea, a cerut guvernului să împiedice acordarea fondurilor europene printr-o „condiționare politică și ideologică”. De asemena, potrivit postului portughez de televiziune RTP, prim-ministrul António Costa a declarat, după întâlnirea cu prim-ministrul maghiar Viktor Orbán, că negocierile privind bugetul Uniunii Europene nu ar trebui să fie conditionate de „libertate și statul de drept”.

PRAGA
Deputații din Comisia de petiții a Parlamentului European au solicitat marți Comisiei Europene să inițieze proceduri împotriva Poloniei pentru extinderea activităților miniere din mina de cărbune Turów, situată în apropierea graniței cehe. Deși mina de cărbune afectează în mod negativ viața și sursele locale de apă potabilă ale persoanelor care trăiesc în regiunea cehă Liberec, decizia Poloniei de a extinde activitatea minieră pentru încă șase ani nu a fost discutată cu autoritățile cehe. Prin urmare, localnicii solicită ajutor din partea Uniunii Europene, iar petiția a fost deja semnată deja de peste 13,000 de persoane.

BRATISLAVA
Dizertația ministrului educației Branislav Gröhling pe tema luptei împotriva terorismului și crimei organizate este, potrivit presei, o „compilație cu elemente de plagiat”. Gröhling a copiat, printre altele, din propria sa teza de licență, fără să citeze sursa, lucru permis la acea vreme în regulamentul universității. Ministrul Educației din Slovacia nu intenționează să demisioneze și respinge acuzațiile de plagiat. „Nu sunt legat de acest scaun. Cu toate acestea, sper că mă bucur de încrederea comunității academice, pentru că îmi doresc să continuăm reformele începute”, a declarat Gröhling într-un comunicat de presă în care a reacționat la acuzațiile aduse.

ȘTIRI DIN BALCANI

ZAGREB
Oficialii Ministerului Științei și Educației, inclusiv ministrul educației Blaženka Divjak, au fost informați de epidemiologi că trebuie să se autoizoleze și să efectueze testele COVID-19 după ce un secretar de stat al ministerului a fost testat pozitiv, informează agenția croată de știri HINA. Deși testele sunt negative, oficialii trebuie să se izoleze până pe 22 iulie ca măsură de precauție, afirmă Divjak, într-un post pe pagina sa de Facebook. Prim-ministrul Andrej Plenković va fi de asemenea testat, întrucât s-a întâlnit cu Divjak, a confirmat marți un purtător de cuvânt al guvernului.

LJUBLJANA
Parlamentul a respins propunerea privind asigurarea venitului universal, inițiată de partidul fostului prim-ministru Marjan Šarec. Proiectul de lege prevedea plata a 100 EUR pe lună tuturor cetățenilor sloveni în ultimul trimestru al anului pentru a contracara impactul negativ al crizei coronavirus. Cincizeci și doi de parlamentari au respins propunerea, declarând că aceasta va „distribui bani tuturor, atât celor săraci, cât și celor bogați”, în timp ce 26 au fost în favoarea propunerii.
Dezbaterea publică referitoare la modificările aduse legislației privind mass-media vor continua până la sfârșitul lunii august, după un protest vehement al publicului și al presei, precum și în urma criticilor din mass-media străină. Uniunea Națională a Jurnaliștilor a declarat marți că schimbările sunt „îndreptate împotriva pluralității și naturii democratice a mass-media în general” și vor oferi autorităților instrumente de a influența presa.

SOFIA
Ambasada Statelor Unite ale Americii din Sofia a anunțat că susține demonstrațiile pașnice ca drept democratic de bază al cetățenilor bulgari și ca semn al unei societăți civile dinamice. „Fiecare națiune merită un sistem judiciar non-partizan, care răspunde în fața statului de drept. Sprijinim poporul bulgar în calitate de susținător pașnic al sporirii încrederii în sistemul său democratic și al promovării statului de drept în Bulgaria. Nimeni nu este deasupra legii”, a declarat ambasada într-un comunicat de presă. Procurorul șef Ivan Geshev, principala țintă a protestatarilor, nu a făcut nici un comentariu cu privire la declarația ambasadei. Amintim faptul că Bulgaria se află în a șaptea zi de proteste. În cadrul acestora, mii de persoane s-au adunat pe străzi cerând demisia guvernului și a procurorului general.

BELGRAD
Șapte organizații ale societății civile din Serbia au cerut marți Uniunii Europene să rămână fidelă valorilor și principiilor sale fondatoare și să ceară rezultate concrete în punerea în aplicare a statului de drept și a principiilor democratice fundamentale în Serbia.

Euractiv.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *