Skip to content
Europa

Revista presei europene – 20 mai

Agora.md

 

BERLIN
Curtea Constituțională a Germaniei a decis că serviciul de informații al Germaniei (BND) a încălcat constituția prin monitorizarea unor cetățeni non-germani din străinătate. Deși a fost de acord că „protecția drepturilor fundamentale individuale se poate aplica diferit în străinătate”, Curtea susține că „legea fundamentală nu permite orice mijloace de supraveghere, nici măcar atunci când este vorba despre chestiuni de securitate internațională și constată că activitățile principale ale agenției au nevoie de o revizuire majoră”.
În ce privește scandalul Dieselgate, procedurile penale împotriva conducerii Volkswagen s-au încheiat. Președintele executiv, Herbert Diess, și președintele Consiliului de supraveghere, Hans Dieter Pötsch, vor plăti 9 milioane de euro, potrivit unui acord încheiat între Consiliul de apărare și sistemul judiciar. Anchetatorii i-au acuzat pe cei doi în luna septembrie a anului trecut, că nu a informat anchetatorii în timp util cu privire la amploarea pagubelor financiare legate de scandalul emisiilor diesel.

PARIS
Al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, anulat în martie, ar putea avea loc în iunie. Consiliul științific al Franței a informat guvernul că luna iunie ar putea fi o posibilitate, dar numai dacă nu se mai înregistrează cazuri noi de infectare cu cel puțin două săptămâni înainte. O altă alternativă, potrivit acestuia, ar fi reorganizarea ambelor runde în septembrie. Această situație se referă doar la aproximativ 5,000 de orașe și sate, unde trăiesc jumătate dintre francezi; în celelalte 30,000 de localități, primarii au preluat deja funcția la începutul săptămânii trecute.

BRUXELLES
Numărul de cazuri de otrăvire cu cloramină a crescut în Belgia, de la declanșarea crizei sanitare. Astfel, numărul apelurilor a înregistrat o creștere cu 15%, de la jumătatea lunii martie, când de teama infectării cu noul coronavirus, oamenii au început să facă diverse experimente.

LONDRA
Redeschiderea școlilor, începând cu 1 iunie este pusă sub semnul întrebării după ce un grup de autorități locale și sindicate ale profesorilor au declarat că sunt împotriva acestui lucru. Guvernul lui Boris Johnson a propus intrarea în etapa de relaxare a măsurilor de izolare, prin deschiderea treptată a școlilor primare pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 11 de ani.

VIENA
După ce duo-ul franco-german a prezentat programul de redresare economică în valoare de 500 miliarde EUR, care urmărește să determine ieșirea din criză a unei Europe „unite și solidare”, cancelarul austriac Sebastian Kurz (ÖVP) a anunțat o contrapropunere, coordonată de Austria, Danemarca, Suedia și Țările de Jos. Aceasta ar „stimula economia europeană, evitând totodată asumarea colectivă a datoriei”. Cancelarul austriac își exprimase deja nemulțumirea față de propunerea comună a cancelarului german Angela Merkel și a președintelui francez Emmanuel Macron, deoarece aceasta ar permite subvenții pe care cele patru state le contestă, propunând în schimb soluția acordării de împrumuturi.

HELSINKI
Numărul sinuciderilor a crescut cu 15% față de lunile martie și aprilie ale anului precedent, potrivit ultimelor cifre făcute publice de Poliția finlandeză.

ROMA
Opoziția de centru-dreapta a înaintat o moțiune de neîncredere împotriva ministrului italian de justiție, Alfonso Bonafede. În utima perioadă, acesta a fost criticat pentru eliberarea din închisoare pe motive de sănătate a 376 de persoane având strânse legături cu mafia.

ATENA
Băncile grecești împrumută masiv de la Banca Centrală Europeană, consolidând și mai mult lichiditatea acestora în efortul de a sprijini relansarea economiei și a întreprinderilor grecești, au declarat oficiali bancari, citați de Athens-Macedonian News Agency.

VARȘOVIA
Începând de astăzi, intră în vigoare directiva UE care interzice vânzarea țigărilor mentolate și a celor cu o capsulă specială. Interdicția nu se aplică și țigaretelor electronice. Țigările mentolate și cele cu capsulă specială care schimbă gustul atunci când este presată reprezintă o parte importantă a pieței poloneze de țigări. Potrivit Camerei de Comerț din Polonia, vânzările acestora reprezintă 30% din piață, în timp ce Consiliul consumatorilor estimează că acestea sunt utilizate de până la 42% dintre fumători.

BUDAPESTA
Parlamentul maghiar a adoptat un proiect de lege care îi va împiedica pe cetățeni să își schimbe sexul în mod legal, într-o măsură considerată ca încălcând drepturile privind orientarea sexuală. În cadrul aceleiași sesiuni plenare, Parlamentul a clasificat detaliile acordului de zece ani cu privire la construcția legăturii feroviare Budapesta-Belgrad, finanțată în proporție de 85% de China și 15% de Ungaria.

PRAGA
Ca și omologul său austriac, prim-ministrul ceh Andrej Babiš a ridicat obiecții față de propunerea franco-germană privind un program de redresare economică în valoare de 500 miliarde de euro. „Noi am gestionat cu responsabilitate situația, în timp ce alte state au acționat iresponsabil”, a spus acesta. După o videoconferință cu cancelarul german Angela Merkel, Babiš a declarat că nu este de acord cu această propunere, adăugând faptul că „solidaritatea are niște limite”. Potrivit premierului, banii din programul de redresare ar trebui direcționați către statele membre sub formă de subvenții directe, iar Republica Cehă ar trebui să beneficieze de aceștia, chiar dacă până acum a gestionat bine criza. „Ar fi nedrept să fim penalizați pentru că am avut succes”, a declarat Babiš.

SOFIA
Bulgaria va permite intrarea în țară a cetățenilor din statele vecine Grecia, Serbia și România fără a trece prin perioada de carantină, începând cu 1 iunie pentru afaceri și probleme familiale și din 15 iunie pentru turism. Decizia a fost anunțată în timpul unei conferințe video între liderii celor patru țări, inițiată de prim-ministrul bulgar Boyko Borissov. Persoanele care călătoresc vor completa o declarație pe proprie răspundere prin care afirmă că nu au simptome COVID-19, nu se află în perioadă de carantină în propria țară, sunt de acord să călătorească pe propriul risc și să își lase numerele de telefon pentru a putea fi contactate.

ZAGREB
Ministerul activelor de stat din Croația a lansat ieri apelul pentru granturi privind acoperirea costurilor chiriei pentru persoanele ale căror locuințe au fost deteriorate în urma cutremurului din 22 martie. „Toți cei care au rămas fără un acoperiș deasupra capului au dreptul la o casă”, a afirmat prim-ministrul Andrej Plenković.

LJUBLJANA
Guvernul sloven declară că cetățenii croații sunt liberi să treacă granița în Slovenia fără a fi nevoiți să treacă prin carantină obligatorie, întrucât ambele țări vecine au situații epidemiologice similare. Același lucru va putea fi posibil și pentru cetățenii din Austria.

BELGRADE
Într-o videoconferință la care au fost prezenți liderii Bulgariei, Greciei și României, președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat că Belgradul este de acord să deschidă granițele pe 1 iunie, cu aplicarea măsurilor de protecție adecvate.

SARAJEVO
Granițele Bosniei și Herțegovinei vor fi deschise de la începutul lunii iunie, însă pasagerii vor fi tratați conform țării din care provin, a declarat ministrul adjunct al sănătății, Goran Čerkez. Acesta a subliniat că toți cei care vin din străinătate ar trebui să intre în perioadă de autocarantină timp de două săptămâni până pe 30 mai, în scopul menținerii stabilității sanitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *