Skip to content
Externe

Revista presei europene, 26 martie

Hunedoaramea

PARIS
În Franța, nu toată lumea este mulțumită de modul în care guvernul gestionează criza generată de pandemie. Până în prezent, persoane fizice și asociații medicale au depus la Curtea de Justiție a Franței cinci plângeri împotriva prim-ministrului Édouard Philippe, a fostului ministru al sănătății Agnès Buzyn și a actualului ministru al sănătății Olivier Véran. Potrivit Ouest-France, acuzațiile se referă la punerea în pericol a vieții cetățenilor, omor prin imprudență, neacordarea de asistență persoanelor aflate în pericol, întârzierea reacției la limitarea răspândirii pandemiei. (EURACTIV.fr)

BERLIN

Noul pachet de sprijin împotriva pandemiei dezactivează în Germania clauza privind „limita datoriei”. Bundestag-ul a aprobat ieri pachetele de ajutor anunțate la începutul acestei săptămâni, care prevăd mai multe miliarde de euro. Acest ajutor pune capăt unei perioade de șase ani de echilibru bugetar.

VIENNA

Lucrătorii cehi din domeniul asistenței medicale, vor putea să facă naveta în Austria, după ce ministrul ceh al afacerilor interne, Jan Hamacek, a fost de acord cu redechiderea graniței dintre cele două țări. Vor beneficia de acces doar persoanele care lucrează în domeniul sănătății sau al serviciilor sociale. Reamintim faptul că Cehia a închis granițele la jumătatea lunii martie, după declararea stării de urgență. (EURACTIV.de)

BRUXELLES

Costurile economice ale pandemiei se ridică săptămânal la 0.55% din Produsul Intern Brut al țării, respectiv 2.4 miliarde de euro, potrivit calculelor efectuate de Federația întreprinderilor belgiene (FEB). „Dacă situația actuală continuă timp de șase săptămâni, aceasta va costa economia noastră 3.33% din PIB sau 14.5 miliarde de euro. Vom supraviețui”, a afirmat economistul șef al FEB, Edward Roosens. În schimb, potrivit virusologului Marc Van Randa, „ar putea dura încă un an până când vom putea vorbi despre revenirea la normal”. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

STOCKHOLM

În timp ce stațiunile de ski rămân deschise în perioada vacanței de Paște, petrecerile après-ski vor fi anulate. De asemenea, este interzisă aglomerarea teleskiurilor.

LONDRA

Parlamentul Regatului se închide până pe 21 aprilie, după ce a adoptat în regim de urgență legile privind diminuarea efectelor pandemiei. (EURACTIV.uk)

DUBLIN
Lucrătorii din serviciile poștale irlandeze vor începe să „verifice” dacă persoanele în vârstă și vulnerabile au nevoie de hrană sau medicamente. (Samuel Stolton)

MADRID

Spania înregistrează cel mai mare număr de morți în urma pandemiei, după Italia, după ce numărul deceselor a ajuns miercuri (25 martie) la 3,434. Șeful departamentului medical de urgență din țară, Fernando Simon, a declarat că „suntem aproape de vârf, dacă nu cumva suntem deja acolo”. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat livrarea mănușilor de protecție, a măștilor și combinezoanelor asigurate de UE spitalelor spaniole în termen de două săptămâni. Von der Leyen a afirmat, de asemenea, că Spania ar putea beneficia de 11 miliarde EUR din fondul de urgență al Uniunii destinat luptei împotriva pandemiei și că 20 miliarde EUR au fost deja aprobate pentru a contribui la protejarea întreprinderilor mici și a șomerilor. (EURACTIV EFE)

ROMA

Adresându-se parlamentului italian, premierul italian Giuseppe Conte a spus că e nevoie de asumarea unei responsabilități uriașe în această perioadă „fără precedent în Europa și întreaga lume”. „Vom reuși să fim la înălțimea acesteia? Istoria ne va judeca și momentul în care vom vedea rezultatele acțiunilor noastre va veni”, a spus el. Numărul infecțiilor cu coronavirus a început să scadă ușor, comparativ cu ziua precedentă. (Gerardo Fortuna)

ATENA

Sindicatele au criticat guvernul grec pentru prevederea care spune că, pentru o perioadă de 6 luni, toate întreprinderile își pot păstra jumătate din angajați timp de două săptămâni pe lună, aceștia urmând să primească 50% din salariu. Scopul acestei dispoziții este de a evita disponibilizările și de a încuraja ocuparea forței de muncă cu fracțiune de normă sau prin rotație în contextul crizei. Astăzi, ministerul muncii urmează să vină cu clarificări privind această măsură. (Sarantis Michalopoulos)

BRATISLAVA

Parlamentul a aprobat urmărirea persoanelor infectate cu COVID-19. Biroul național de sănătate publică va începe urmărirea traseelor persoanelor infectate cu COVID-19 cu consimțământul acestora, folosind date primite de la operatorii de telecomunicații după ce parlamentul a adoptat așa-numitul proiect de lege „lex corona”. (ZUZANA Gabrižová)

WARSOVIA

Polonia a înregistrat cea mai mare creștere zilnică a infecțiilor confirmate de la începutul pandemiei. Guvernul își va închide granițele până pe 13 aprilie, cu posibilitatea prelungirii perioadei. (EURACTIV.pl)

ZAGREB

Un sondaj realizat de Camera de Comerț din Croația (HESK) printre 2,700 de companii arată că majoritatea acestora au raportat o scădere a cifrei de afaceri, în timp ce 28% au suferit o scădere de până la 100% din cauza epidemiei. Administrația fiscală a primit deja aproximativ 2,000 de cereri de amânare a plății impozitelor în ziua în care guvernul a pus în aplicare această măsură. Pandemia va însemna o „lovitură foarte puternică pentru economie”, a declarat ministrul finanțelor Zdravko Maric. (Karla Junicic)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *