Skip to content
Politică

Revocarea lui Kovesi. Gorghiu: Există variante de lucru pe care Iohannis le-ar putea găsi EXCLUSIV

Fostul președinte al PNL Alina Gorghiu a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro în care a comentat schimbul de replici dintre președintele Klaus Iohannis și social-democrați pe tema revocării Laurei Codruța Kovesi.

DETALII AICI Iohannis, PRIMA ieșire despre motivarea CCR: PSD încearcă să amputeze puterile președintelui

DETALII AICI PSD îl taxează dur pe Iohannis: Condamnăm declarațiile ironice ale președintelui!

”Am constatat că există variante de lucru pe care le-ar putea găsi!”

Concret: senatorul PNL a atras atenția că este ”firesc ca pe o decizie atât de complexă, Klaus Iohannis să își aloce timpul necesar pentru a lua decizia potrivită sau pentru a trage concluziile potrivite”. Mai mult, liberalul a subliniat că a constatat ”că există variante de lucru pe care Klaus Iohannis le-ar putea găsi”.

”Președintele nu a spus altceva decât că își va respecta rolul pe care Constituția i-l dă și anume: conform art. 82, alin.2, președintele este cel care veghează la respectarea Constituției, nu PSD-ul , nu PNL-ul, nici o altă instituție din țară. Mi se pare cât se poate de firesc ca pe o decizie atât de complexă să își aloce timpul necesar pentru a lua decizia potrivită sau pentru a trage concluziile potrivite. Asta în contextul în care trebuie să spunem foarte limpede că decizia CCR naște mai multe întrebări, controverse și critici decât lămurește substanța problemei. Ce rămâne în urma acestei decizii, cât se poate de controversată, este că ministrul Justiției devine Dumnezeu pentru sistemul judiciar românesc și mai ales pentru procurorii din România, care vor servi interesele minsitrului Justiției dacă acesta va dori, conform deciziei CCR, și un președinte și un CSM al căror rol este pus în derizoriu, practic sunt scoși din procedura de numire și de revocare a procurorilor cu funcții înalte.

În ce privește dezbaterea, vă spun că opinia mea este că ar fi fost extrem de binevenită înainte de a fi adoptate aceste legi, o dezbatere făcută în Paralment, așa cum trebuie. Din nefericire, știți că a fost un simulacru de dezbatere în care organismele sau instituțiile sistemului judiciar nu au fost ascultate, în acre opoziția nu a fost ascultată. Singurul criteriu a fost: ”avem majoritate în Comisie și în plenul Camerei Deputaților și Senatului, atunci ne inpunem punctul de vedere fără nici măcar să citim sau să ascultăm textele cu care ceilalți, de opinii contrare, vin”. Este foarte bine că președintele face acest demers acum și că va genera această dezbatere cu toți factorii implicați. Eu nu văd cum PSD, de exemplu, ar putea să refuze o dezbatere pentru lămurirea însăși esenței sistemului de justiție din România, pentru că ce face CCR acum, prina ceastă decizie care nu știu cum poate fi comentată în etrmeni rezonabili, este să rescrie Constituția. Președintele este obligat să respecte Constituția, la rândul ei Constituția trebuie să fie în continuare o lege fundamnetală clară, limpede pentru toată lumea și cu principii care să fie cunsocute tuturor.

Vom vedea, pentru că înțeleg din declarațiile președintelui, că nu va întârzia cu această decizie cu concluziile sale foarte mult, vom vedea care va fi opinia domniei sale. Eu într-un anume fel m-am liniștit după declarațiile sale pentru că am constatat că există variante de lucru pe care le-ar putea găsi, opțiuni de reacție pe care le-ar putea identifica după analiza temeinică a acestei decizii, a subliniat Gorghiu.

”Flutură suspendarea președintelui de un an și jumătate!”

Nu în ultimul rând, fosta șefă a liberalilor a adăugat că partidul condus de Liviu Dragnea ”flutură suspendarea președintelui din prima secundă în care a obținut majoritatea în Parlament și au luat Guvernul”.

”O flutură de un an și jumătate, cred că din prima secundă în care a obținut majoritatea în Parlament și au luat Guvernul. Nu te poți juca cu expunerea în spațiul public a acestei suspendări de câte ori nu îți convine o poziționare a președintelui României. Evident – menirea președintelui României nu este să facă pe placul PSD, ci că respecte Constituția, legile țării și să aibă interesul cetățeanului mai presus de absolut orice. Ca atare, a devenit deja plictistor să îl aud pe domnul Dragnea cum ne explică despre suspendare, dar ceea ce a devenit periculos este patologicul din declarațiile domniei sale. Să spui că ai tu grijă de un procuror dacă dă drumul la o anchetă, este o declarație absolut care sfidează orice standard de stat democratic. Dar cine să îl mai pună la punct pe domnul Dragnea astăzi, care nu vede decât soluția din dosarul domniei sale și nimic altceva. Să ajungi să spui în spațiul public că NATO și Comisia Europeană au finanțat statul paralel din România, asta o spune doar un om care nu înțelege ce înseamnă o relație diplomatică, care nu este primit de cancelariile europene, acre nu înțelege că izolarea României ne va costa imediat, pe termen mediu și pe termen lung, foarte mult”, a conchis Gorghiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *