Skip to content
Politică

Revocarea lui Lazăr. Stelian Tănase a răbufnit: Toader, un sinistru! Urmează SRI-ul să fie tocat! EXCLUSIV

Cotidianul

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut în cursul zilei de miercuri, 25 octombrie, un anunț în care a precizat că declanșează procedura de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr.

UPDATE Tudorel Toader a făcut public REZULTATUL evaluării lui Augustin Lazăr: Declanșez procedura de revocare

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura joi cu analistul politic Stelian Tănase pentru a trasa concluziile acțiunii de ieri a lui Tudorel Toader. Astfel, politologul a dat de înțeles că mingea este în terenul lui Klaus Iohannis și este important dacă va proceda ca în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi.

Marea întrebare a acestei chesituni este dacă Iohannis, la fel ca în cazul Codruței Kovesi, va ceda pentru că este un joc cu bătaie lungă. Nu este o problemă de Lazăr sau ne-Lazăr pentru că s-ar putea și procurorul care vine să continue ancheta și aici găsim motivul pentru care el a fost propus pentru revocare de către acest sinistru al Justiției. El a deschis imediat dosar după 10 august, iar acesta a fost testul pentru Dragnea și ai lui. Dragnea și Carmen Dan au primit promisiunea că nu vor fi pedepsiți cei care vor executa represiunea de pe 10 august. Ba mai mult, că vor fi răsplătiți, a spus profesorul universitar.

Întrebat dacă acțiunea lui Toader de ieri are legătură cu ceea ce s-a întâmplat la protestul Diasporei de pe 10 august, Stelian Tănase a tranșat ferm răspunzând afirmativ.

Mai mult, expertul politic a evidențiat că Lazăr a suportat aceste consecințe întrucât nu a acceptat să fie aservit lui Dragnea, ci a ales să fie independent, PSD încercând să aibă doar oameni convenabili în structurile-cheie ale statului, astfel fiind vizate chiar și serviciile pe viitor.

Absolut! Dar și pentru diferite atitudini și declarații ale lui Augustin Lazăr de continuare a campaniei anticorupție. El s-a arătat prea independent și, evident, nu a fost servil față de Dragnea și cei de la PSD care duc această luptă împotriva justiției independente, Șerban Nicolae, Nicolicea și ceilalți. Atunci, ei vor să pună acolo precum la DNA o slugă, unul care execută ordine și căruia să îi zici: deschide dosarul acela, închide pe celălalt, și să i se dicteze concluziile pentru trimiterea în instanță a cuiva, sau să îl dea spre urmărire. Ori, Lazăr nefiind asta au hotărât să îl scoată pentru că tactica lor este să își pună oamenii fideli în pozițiile cheie. Nu numai în Justiție. Și în servicii veți vedea că va veni la rând SRI-ul să fie tocat. Și în armată și în administrație, peste tot vor dori să aibă oameni care ascultă de ordin, care se subordonează lui Dragnea și grupului din jurul lui”, a mai adăugat fostul decan al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București.

Totodată, chestionat referitor la modul în care trebuie să procedeze Klaus Iohannis și ce așteptări are de la președintele României, Stelian Tănase a reliefat că este important să refuze revocarea lui Augustin Lazăr, dar se arată pesimist legat de acest fapt deoarece este un șef de stat leneș, care nu poate să ducă o luptă politică pe termen lung. Cu toate acestea, politologul a menționat că este clar că președintele României Klaus Iohannis are o viziune pro-occidentală și nu faptul că Dragnea și cei din jurul său trag țara noastră către Rusia lui Putin și Turcia lui Erdogan.

El trebuie să refuze în primul rând. El s-a întâlnit ieri cu liderii partidelor. Nu prea am înțeles exact ce s-a întâmplat din primele comunicate pentru că cei care au ieșit de acolo au venit cu niște discursuri din care nu se înțelegea nimic. PNL-ul a fost mai clar pentru că au preluat teza lui Iohannis și au ieșit cu ea la presă, dar ceea cu ce au ieșit Dragnea și Tăriceanu era o bâjbâială. Nu se înțelegea exact ce vor și cum vor. Păreau foarte ezitanți. 

Aceștia se află sub presiunea Comisiei de la Veneția care este foarte critic și legat de care trebuie să vă spun în ciuda ifoselor liderilor PSD care au spus că vor aplica numai unele recomandări, că de fapt au caracter de recomandări, dar precizez că sunt obligatorii. Dacă ignori raportul Comisiei de la Veneția, ai îmbulinat-o pentru că UE nu își poate permite astfel de disidențe față de politica generală a uniunii din care facem parte. Am semnat niște acorduri în 2005, 2006, 2007. Nu putem să zicem acum că nu ne convine meniul. Trebuie să acceptăm aceste concluzii și mai ales să le aplicăm. Ori, aplicarea lor înseamnă că toată această campanie anti-justiție a lui Dragnea se termină și trebuie să o ia de la 0. Este exact ceea ce a propus Iohannis, că trebuie să reluăm procesul pentru că așa a cerut Comisia de la Veneția. 

Iohannis, venit de la Bruxelles, el care este un leneș, care este în expectativă, este visător, s-a energizat un pic la Bruxelles. I s-a spus destul de clar care sunt problemele pe care România le are și a venit la București cu un mesaj pe care l-ați auzit și la Bruxelles. Are așa, puțină energie în el, dar nu ține mult. Se va întoarce la siesta lui nesfârșită. Asta cred. Va duce o bătălie pe termen scurt, că mai multă energie nu are.

Eu susțin punctul de vedere al lui Klaus Iohannis pentru că susțin atitudinea Bruxellului și a Comisiei de la Veneția față de ceea ce fac PSD și Dragnea. Iohannis a avut o poziție corectă, europeană, care pune România în Europa. Pune România pe același drum pe care mergem de 30 de ani, pas cu pas, intrând în UE și NATO. Am acceptat standardele respective, iar acum Dragnea ca să își salveze pielea spune că nu sunt de interes chiar toate recomandările și unele le vor face cum vor ei, ceea ce nu se poate. Macron a spus că Europa nu este menu à la carte adică că unele lucruri nu le vrei, unele le vrei când îți convine. Este o uniune politică. Așadar, noi trebuie să fim cu toții la pachet. Ori, Iohannis asta face, poate și din convingere, pentru că după părerea mea este un european. Iohannis este un pro-occidental fără discuții din cultura săsească, transilvăneană, din familie. Este evident un pro-occidental și nu privește deloc cu ochi buni această orientare a lui Dragnea spre Putin și Erdogan. Dragnea și PSD împing România la marginea Europei, la periferie, a conchis Stelian Tănase în exclusivitate pentru PSnews.ro.

2 comentarii la “Revocarea lui Lazăr. Stelian Tănase a răbufnit: Toader, un sinistru! Urmează SRI-ul să fie tocat! EXCLUSIV

  1. Mai paduche care ai venit in 1990 la Constanta cu trenul din Franta ca asa spuneai in piata Ovidiu la o adunare de 20 persoane din care 8 erau fosti detinuti politic iar restul trecatori,de cand scoti capul ca analist politic,cine se uita in gura ta care improasca numai minciuni si diversiuni, unde le-ai invatat,cumva la vechea securitate,nu te-a purificat nimeni pana acum ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *