Skip to content
Argeș

Revoltă cu bâte şi topoare într-o comună din Argeş. Oamenii nu vor centre de carantină în localitatea lor

Isteria coronavirusului a ajuns şi în comuna argeşeană Nucşoara, acolo unde autorităţile judeţene au anunţat înfiinţarea a două centre de carantină în care ar urma să ajungă persoanele suspecte de o astfel de infecţie. Miercuri, oamenii au ieşit pe stradă cu bâte şi topoare să ceară mutarea centrelor.

După ce marţi, autorităţile judeţene au anunţat că au identificat două locaţii care vor fi utilizate pentru a putea caza/izola eventualele cazuri suspecte de infecţii cu noul coronavirus, una la un centru de agrement şi cealaltă în clădirea unei cabane de vânătoare, ambele din comuna Nucşoara, astăzi, 26 februarie, localnicii au ieşit cu bâte şi topoare să protesteze faţă de decizia prefectului.

Se îmbolnăvesc copiii, se îmbolnăvesc bătrânii dacă aduc virusul aici. Ce să caute cu carantina la noi? Să le mute în altă parte”, au strigat sătenii.

E o greşeală să aleagă tabăra din Nucşoara

Localnicii au fost susţinuţi chiar de primarul comunei, Ion Cojocaru, revoltat şi el că n-a fost consultat la luarea deciziei de transformare a Tabărei din Nucşoara în centru de carantină.

În primul rând, nu sunt condiţii de cazare, spaţiile sunt improprii pentru activităţi sanitare. Tabara nu este pregatită pentru o asemenea situaţie. Oamenii se tem pe bună dreptate de pericol. Chiar înainte  de a izbucni revolta, eu am fost în audienţă la domnul prefect căruia i-am transmis că e o greşeală să aleagă tabăra din Nucşoara să devină centru de carantină. M-a asigurat că o să mai găsească şi alte locaţii. Am încercat să le spun oamenilor că soluţia nu e să ieşim cu bâte sau să blocăm drumul, ci să discutăm„, spune primarul comunei, Ion Cojoraru.

Cum oamenii ameninţau că blochează drumul dacă autorităţile nu se vor reorienta cu centrele de carantină la Nucşoara, au fost trimise forţe de intervenţie, scrie adevarul.ro.

Am avut informaţia că în zona respectivă se adună grupuri de persoane şi am luat măsurile necesare pentru a ne asigura ca lucrurile decurg normal, fără incidente. IPJ şi IJJ acţionează în asemenea situaţii conform prevederilor legale”, a precizat prefectul de Argeş, Emanuel Soare.

Nu a fost însă nevoie să se şi intervină, pentru că până la sosirea oamenilor legii, spiritele s-au mai calmat.

„În perioada următoare va fi extinsă capacitatea prin identificarea de noi locaţii

Cu o zi în urmă, la Consiliul Judeţean Argeş a avut loc o conferinţă de presă comună pe tema acţiunilor necesare şi măsurilor pentru pregătirea în situaţia apariţiei de cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

A fost adoptat un plan de măsuri astfel încât să fim pregătiţi în eventualitatea în care vor apărea astfel de cazuri în România. Deciziile pe care noi le-am luat la nivel judeţean sunt în concordanţă cu deciziile care au fost luate la nivel naţional. Acestea vizează nişte proceduri tehnice ce cuprind toţi paşii ce trebuie urmaţi. La nivelul judeţului Argeş, în acest moment, am identificat două locaţii care vor fi utilizate pentru a putea caza/izola persoanele în cazul în care apar astfel de situaţii. În perioada următoare va fi extinsă capacitatea prin identificarea de noi locaţii.”, a spus Emanuel Soare, prefectul judeţului Argeş.

Doar în situaţia în care capacitatea acestora va fi depăşită, vor fi luate măsuri suplimentare

Instituirea carantinei se stabileşte pentru persoanele care sosesc în România din Italia din cele 11 comune afectate (Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo si San Fiorano), iar în ceea ce priveşte izolarea la domiciliu, măsura se aplică persoanelor care sosesc în România din regiunea Lombardia şi Veneto (situate în afara zonelor în care s-a instituit carantina).

Mesajul pe care dorim să îl transmitem cetăţenilor este acela de a nu se panica. Atât autorităţile centrale, cât şi cele locale, sunt pregătite să gestioneze aceste cazuri. Persoanele care vin din China şi din cele 11 localităţi afectate din Italia intră în carantină în judeţele de graniţă. Astfel, nu vor ajunge imediat la noi în judeţ. Doar în situaţia în care capacitatea acestora va fi depăşită, vor fi luate măsuri suplimentare”, a spus Sorina Honţaru, director DSP Argeş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *